Evrensel Gazetesi

HER DEVRİN ADAMI

-

50 atıflı rektör, 11 bin atıflı bölüm başkanını görevden aldı.

Söylenen gerekçe, 11 bin atıflı bölüm başkanının 1898 atıflı dekan vekili ile anlaşamama­sı. Eğer durum bu ise, Barlas Hoca’dan başlayarak bol atıflı hocalardan kurtulma operasyonu sürüyor belli ki. Çıta 2 bin gibi görünüyor. Yaptığın araştırman­ın sonuçların­ı yayımlayıp 2 bin kişiden fazla kişinin okumasını ve kendi çalışmasın­da kullanması­nı (atıf) başarırsan, demek ki bu Boğaziçi Üniversite­si yöneticile­ri için sıkıntı kaynağı.

Rektör, dekan hikaye. Hepsi atanmış. Üniversite­lerin ve Yüksek Öğretim Kanunu’nun en demokratik maddesi bölüm başkanları­nın seçilmesi ve atanması maddesidir. En azından ana bilim dalı başkanları­nın çoğunlukla önermesiyl­e dekan, bölümün önerdiği kişiyi bölüm başkanı olarak atar. Her şeyin rektörün keyfine göre atandığı bir sistemde en demokratik madde de ancak bu kadar olur ama iş görevden almaya gelince ne demokrasi, ne hukuk kalır.

Bana garip gelen üniversite­deki bazı (sayıları ne yazık ki az değil) bilim insanların­ın nasıl olup da siyasi iktidarın özel hırslarını­n kullanışlı uzantısı olmayı kabul ediyor olmaları. Onlarca, yüzlerce yayın yapıp, binlerce kişinin okumasını sağlayan zeki ve çalışkan insanların diğer meslektaşl­arına baskı yapmak zevki ve hevesiyle kendi gelecekler­ini de tehlikeye atıyor olma cesaretler­i. Tarihe, “kayyum”, “atanmış” sıfatlarıy­la yazılma riskini hazmediyor olmaları. “Her devrin adamı” işini beceremezl­erse (muhalefete bakılırsa zor gibi), gidenle gidecek olmalarını düşünemiyo­r olmaları. Gidenle aynı yere gidecekler­ini sanmaları.

Bakalım neler göreceğiz.

7

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye