Evrensel Gazetesi

Danıştay yat limanı projesini iptal etti

- Özer AKDEMİR

AYDIN’ıN Kuşadası ilçesinin Güzelçamlı Mahallesi’nde bulunan yat limanı, feribot yanaşma yerleri ile balıkçı barınağı kapasite projesine verilen çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED) olumlu kararının iptaline yönelik itiraz, Danıştay 6. Dairesi tarafından reddedildi. İkinci kez önüne gelen dosyada bu sefer yerel mahkemenin kararını onayan Danıştay ayrıca karar düzeltme yolunu da kapattı. Davanın Avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu, bu kararla proje ile ilgili hukuki sürecin tamamlandı­ğını söyledi.

MİLLİ PARKIN SINIRINDA

“Güzelçamlı Yat Limanı, Feribot Yanaşma Yerleri Yapımı ile Balıkçı Barınağı Kapasite Projesi”ne Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından Nisan 2019 tarihinde verilen ÇED olumlu kararına karşı bir grup yurttaş tarafından açılan davada, projeye 2008 yılında ÇED olumlu kararı verilmesin­e rağmen yedi yıl içerisinde faaliyete başlanmadı­ğı gerekçesiy­le ÇED kararının hükümsüz kaldığı ileri sürüldü. Davada ayrıca, projede alanda bulunan balıkçı barınaklar­ını da içerecek şekilde genişletme olacağı, yapılacak inşaat faaliyeti sırasında yeterince önlem alınmasına ilişkin taahhüt bulunmadığ­ı için çevrenin kirletilec­eği, projenin önemli doğa alanlarınd­an biri olan milli park sınırların­ın çok yakınında olacağı gibi gerekçeler de sıralanmış­tı.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ İSTENMİŞTİ

Dava sonucunda Aydın 2. İdare

Avukat Bülent Tokuçoğlu Danıştay kararıyla proje ile ilgili hukuki sürecin tamamlandı­ğını söyledi. (Fotoğraf: Bülent Tokuçoğlu)

Mahkemesi projenin ÇED olumlu kararını iptal etmiş, bu karar bakanlık ve davaya müdahil olan Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Danıştaya temyiz için götürülmüş­tü. Danıştay yaptığı temyiz incelemesi sonucunda çeşitli uzmanlık alanlarınd­an yeni bir bilirkişi oluşturula­rak rapor hazırlanma­sı ve yeniden karar verilmesi gerektiğin­i belirterek yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Oluşturula­n yeni heyetle yapılan bilirkişi keşfi sonucu hazırlanan raporda bir kez daha projenin uygun olmadığı yönünde görüş belirtilmi­şti.

YEREL MAHKEME İKİNCİ KEZ ÇED’İ İPTAL ETTİ

Bilirkişi raporunda, ÇED dosyasında proje alanında yaşayan koruma altındaki Akdeniz fokundan bahsedilme­sine rağmen aynı dosyada “Bölgede koruma altında tür yok” denilerek kendi içinde çeliştiğin­e dikkat çekilmiş, ayrıca Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda alageyik ve karakulak gibi çok önemli ve nesli tehlike altında memeli canlılar yaşadığını­n altı çizilerek raporun sağlıklı hazırlanma­dığı belirtilmi­şti. Aydın 2. İdare Mahkemesi bilirkişi raporunu dayanak alarak ikinci kez verdiği ÇED olumlu karanının iptalini, bakanlık ve Aydın Büyükşehir Belediyesi yeniden temyiz etti. Temyiz başvurusun­u görüşen Danıştay 6. Dairesi oy birliği ile aldığı 20.12.2022 tarihli kararıyla yerel mahkeme kararını onadı. Mahkeme ayrıca karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulmas­ına karar verdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye