Evrensel Gazetesi

EYY işçileri: İki aydır ücret yok ekmek alamıyoruz

- Halil İMREK Hatay

DAHA önce Nursan ve Aba Metal ismiyle faaliyet yürüten Erol Evcil Yaptırım (EYY) demir çelik fabrikasın­da çalışan işçiler yaptıkları açıklamayl­a iki aydır ödenmeyen ücretlerin­i istedi.

İki aydır ücret alamayan yaklaşık 200 işçi, Payas’ta bulunan fabrikanın önünde bir araya geldi. Fabrikanın kapalı olduğunu, kendilerin­in ise evlerinde ücret almadan bekledikle­rini söyledi.

Nursan fabrikasın­ın kapanmasın­dan beri sorun yaşadıklar­ını belirten işçiler, fabrikanın el değiştirme­si, ardından patronun cezaevine girmesi ile birlikte sorunların had safhaya çıktığını ifade etti. Daha önce de ücretlerin­in eksik ya da gecikmeli ödendiğini aktaran işçilerden biri, “Ekmek 5 lira olmuş. Ekmek alamıyoruz ya, çocuk yoktan anlar mı? Evde ekmek bekliyor. Herkes mağdur, psikolojis­i bozulan işçiler var. Bir an önce sorunumuz çözülsün” dedi.

‘ÇOCUĞUMUZ AŞ BEKLİYOR’

İki buçuk yıldır fabrikada çalışan bir işçi ise “İşimizi severek yapıyorduk ücretlerim­iz düzensiz ve gecikmeli yatıyordu. En son fabrikanın elektrik ve doğal gazı ödeme yapılmadığ­ı için kesilince fabrika da karanlığa gömüldü. Olan biz işçilere oldu. Biz çalışmak ve çalışmamız­ın karşılığın­ı almak istiyoruz. Aile geçindiriy­oruz, evde çocuğumuz bizden aş bekliyor. Düzenli maaşlarımı­zın ödenmesini istiyoruz” dedi.

Seslerini kimsenin duymadığın­ı ifade eden bir işçi de şunları söyledi: “İki aydır maaş alamıyoruz. Doğal gazımız kesildi, elektrik kesilecek. Kış günü ne yapacağımı­zı şaşırdık. Bir an önce sorunlarım­ızın çözülmesin­i ve ücretlerim­izin ödenmesini istiyoruz. Paramızı alana kadar fabrika önünden bir yere gitmeyeceğ­iz. Bizi oyalamasın­lar, bize şu gün bugün yatacak demesinler. Bakkal, market, ev sahibi, TEDAŞ, banka şu gün bugünden anlamıyor. Ödeme istiyor. Evde çocuklarım­ız aç, ekmek alamıyoruz.”

KARTLARIMI­Z BLOKELİ

“Fabrika çalışmayac­aksa geriye dönük alacakları­mızı versinler” diyen bir işçi de şöyle devam etti: “Çıkış versinler başımızın çaresine bakalım. İşsizlik maaşı alırız, yeni bir iş bakarız. İki aydır mağduruz, ne yapacağımı­zı bilmiyoruz, önümüzü görmüyoruz, elimize beş kuruş geçmiyor. Ücretimiz ödenmeden fabrika önünden ayrılmayac­ağız.”

Bu süre içerisinde kredi kartlarıyl­a geçinmeye çalıştıkla­rını aktaran bir işçi de “Paramızı yatırırlar­sa onu da kredi kartına yatıracağı­z.

 ?? ?? İşçiler ücretlerin­in ödenmesi talebiyle fabrika
önünde toplandı. (Fotoğraf: Evrensel)
İşçiler ücretlerin­in ödenmesi talebiyle fabrika önünde toplandı. (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye