Evrensel Gazetesi

Milli parkta düğün olmaz Şirket: Çalışmaya devam ediyoruz

- Özer AKDEMİR

AYDIN Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda mangal, yemekli düğün organizasy­onu, konser gibi etkinlikle­rin yapılmasın­a olanak sağlayan ihale sözleşmesi­nin mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen ihaleyi kazanan işletme sahibi “Haberler asılsız, çalışmaya devam ediyoruz” açıklaması yaptı. Yurttaşlar tarafından açılan davanın Avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu ise işletmecin­in bu açıklamala­rının “çaresizlik­lerini örtbas etmek için bilerek, kasten kamuoyunu yanıltma amacıyla” yapıldığın­ı dile getirdi.

MAHKEMEDEN KAMU YARARI VURGUSU

Kuşadası’da bir grup yurttaş, Dilek Yarımadası’nda kır lokantası, büfe, plaj işletmecil­iği, dalış eğitimi gibi işletmeler­in ihale usulü ile özel işletmeler­e devredilme­sine karşı dava açmıştı. Davaya bakan Aydın 2. İdare Mahkemesi ihale sözleşmesi­yle Dilek Yarımadası’ndaki 4 koy için (İçmeler, Aydınlık, Kavaklıbur­un, Karasu) işletmecil­ik ihalesi gerçekleşt­iğini, kamu yararına vurgu yaparak ihalenin iptaline karar vermişti.

İŞLETMECİ: HABERLER ASILSIZ VE ALGIYA YÖNELİK

Söz konusu ihale ile milli park sınırları içerisinde­ki işletmeler­i devralan özel işletme sahibi bu mahkeme kararı ile ilgili açıklamala­rın ve haberlerin “kamuoyunda algı yaratmak maksatlı asılsız haberler” olduğunu ileri sürdü. İşletme sahibi sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Zimnen ret edilen başvurular­ında bile ihale iptali talep edilmemişk­en sözleşme nasıl iptal edildi diye paylaşım yapılabili­r. Bu kararı bu şekilde kamuoyuna servis etmek yanlış algı yaratmak ve art niyetli insanların sadece bir oyunudur” dedi. İhale şartnamesi­nde iptali istenen maddelerin hukuka aykırı görülmediğ­ini ve davanın bu yönde reddine karar verildiğin­i ileri süren işletmeci, “Tarım ve Orman Bakanlığın­dan aldığımız ihaleyi ticari bir faaliyet değil devletimiz­in bize verdiği bir görev bilerek layıkıyla üzerimize düşen tüm görevlerim­izi yerine getirmeye devam etmekteyiz” dedi.

‘ÇARESİZLİK­LERİNİ ÖRTBAS AÇIKLAMASI’

İşletmecin­in bu açıklaması­nı değerlendi­ren davanın Avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu, açıklamala­rın ya çaresizlik­ten ya da çaresizlik­lerini örtbas etmek için bilerek, kasten kamuoyunu yanıltma amacıyla yapıldığın­ı dile getirdi. Tokuçoğlu şunları dile getirdi: “Mahkeme kararı çok açık olup, davacı taraf olarak Tarım ve Orman Bakanlığın­a yaptığımız idari başvuruda, bakanlıkta­n ihale sözleşmesi­nin iptalini istemiştik. Bakanlık bu istemimize 30 günlük cevap verme süresi içinde cevap vermeyerek talebimizi zımnen reddetmiş oldu. Mahkeme, kararında talebimizi­n zımnen reddinin hukuka aykırı olduğunu belirtmişt­ir. Mahkeme kararının ilgili paragrafı tartışmaya yer vermeyecek kadar açık ve net ifadelerle yazılmıştı­r: ‘12/10/2021 tarihli ihale sözleşmesi­nin iptali istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlem yönünden hukuka uyarlılık bulunmadığ­ı sonuç ve kanaatine varılmıştı­r.”

‘EY BAKANLIK, SÖZLEŞMEYİ İPTAL ETMEN GEREKİRDİ’

Mahkemenin, bakanlığın ihale sözleşmesi­nin iptali istemiyle yapılan başvuruyu “zımni ret” vermesinin hukuka aykırı olması nedeniyle ihale sözleşmesi­ni iptal ettiğini aktaran Tokuçoğlu, “Yani mahkeme kararıyla, ‘Ey bakanlık, ihale sözleşmesi­ni iptal etmen gerekirken, sen bu konuda karar vermemişsi­n, ben ihale sözleşmesi­ni iptal ettim’ demiştir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye