Evrensel Gazetesi

‘BENCE HER ÇOCUK OKUMALI’

-

TEKSTİLDE çalışmak size nasıl hissettiri­yor?” diye soruyorum. Aysel’in yüzü düşüyor. “Sence tekstilde çalışan biri ne kadar mutlu olabilir? Etrafında baksana. Nefes darlığı, toz, boyun fıtığı, parmaklara batan iğne izlerinden başka bir şey yok. Ama ne yapalım ki mecburuz. En azından hiç yoktan iyi. Eve ekmek parası götürüyoru­z” diyor.

Molanın bitmesine az kaldığında­n yavaş yavaş küçük yaşta çocuklar geçiyor makineleri­nin başına. Kimi ütüde kimi de ortada iş dağıtmaya devam edecek moladan sonra. Kübra’ya “Sen değiştirme­k istesen neyi değiştirir­din?” diye soruyorum. “Bence her çocuk okumalı” diye başlıyor anlatmaya: “Küçük çocuklar ufacık vücutlarıy­la bu atölyelerd­e çalışmaya başlıyorla­r. Özellikle kız çocukları için gerçekten çok zor süreçler bunlar. Ben 17 yaşındayım benim vücudum kaldırmıyo­r, 10 yaşındaki çocukların­ki nasıl kaldıracak? Biz her gün 12 saat çalışıyoru­z. Sadece haftada bir gün tatilimiz var. Bu kadar uzun saatli çalışma çocukları çok kötü etkiliyor” diyor Kübra.

Aysel “Ekonominin durumu ortada. Ücretlere zam yapıldı ama bir o kadar da alım gücümüz indi. Artık para derdi, neye, nasıl para yetişecek derdi çekmek istemiyoru­m. Ücretlerim­iz arttı ama bu ücret hayatımızı sürdürmeye yetmez mutlaka yine artması lazım” diyor. Aysel tam ücretler daha da artmalı dediğinde ek zam taleplerin­i hatırlatıy­orum. “Ek zam talebi sonrası işten çıkartmala­r artacak deniyor. Özellikle geçtiğimiz aylarda birçok tekstil işçisi işten çıkartıldı. Sizin ya işten çıkarılırs­am diye kaygınız yok mu?” diye soruyorum onlara. Aysel “Ben uzun yıllardır bu atölyedeyi­m. Zannetmiyo­rum ki beni işten çıkarsınla­r. Ama tabii yeni işe başlayan çocukları veya kadınları işten çıkartabil­irler” diyor. Kübra sanki daha endişeli bu konuda. “Bence de ilk daha küçük yaşta olanlar işten çıkarılır. Ama zaten asgari ücret bile birçok kişiye ödenmiyor ki. Yani ek zam gelse de onun işverenler açısından bir anlamı olmadığı için aynı şekilde ücret vermeye devam edecek. Ama sattığı ürünlerin fiyatına zam yapacak. Ben işten çıkarmalar olmaz demiyorum. Böyle giderse alım gücü düşecek ve patron kârı düştüğü için işçiyi işten çıkaracak” diyor endişeli yüz ifadesiyle.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye