Evrensel Gazetesi

Strep-a vakalarınd­a artış uyarısı

-

ANKARA Üniversite­si Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkla­rı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hem ‘strep A’ bakterisi kaynaklı enfeksiyon­larda artış yaşandığın­ı söyledi. Tür kiye’de geçtiğimiz hafta bir çocuğun strep-a nedeniyle hayatını kaybettiği duyurulmuş­tu.

‘HASTALIĞI TANIMASI KOLAY’

İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da va ka sayılarınd­a artış görülen, Türkiye’nin de içinde olduğu bazı ülkelerde çocuk ölümlerine neden olan strep-a’nın bakteriyel bir enfeksi yon olduğunu aktaran Çiftçi, bunun toplumda ‘beta’ olarak da bilinen ve uzun yıllardır görü len bir enfeksiyon olduğunu vurguladı. Çiftçi, salgın döneminde önlemlerin etkisiyle strep-a ile daha az karşılaşıl­dığını belirterek, “Pande mi sonrasında diğer solunum yolları enfeksi yonları gibi strep-a hastalığın­ı da daha sık görmeye başladık. Strep-a esasında çoğunluk la bademcik iltihabı tablosuna yol açıyor. Has talığı tanıması da oldukça kolay, çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, baş-karın ağrısı, kusma gibi belirtiler­le seyrediyor” diye konuştu.

‘AĞIR TABLOYA NEDEN OLABİLİYOR’

Prof. Dr. Çiftçi, hastalığın zamanında te davi edilmesini­n önemine işaret ederek şun ları söyledi: “Strep-a zamanında tedavi edil mezse daha ağır klinik tablolara neden olabi liyor. Bazı çocuklarda boğaz enfeksiyon­uyla birlikte halkımızın ‘kızıl’ hastalığı dediği cilt döküntüsü oluşabiliy­or. Bunun haricinde cilt te yumuşak dokularda ciddi klinik tablolara yol açabiliyor. Bütün vücudu etkileyen olduk ça ağır bir tabloyla seyreden dolaşım bozuk luğu görülebili­yor. Fakat bunlar nadir karşı laşılan durumlar.”

‘ÇOK SAYIDA VİRÜS DOLAŞIMDA’

Çiftçi, geçmiş yıllara kıyasla hastalığın tab losunda herhangi bir değişiklik olup olmadı ğına ilişkin ise “Pandemide izolasyon koşul ları altındaydı­k ve birçok hastalığı az görü yorduk. Bu dönemde çok sayıda çocuğun bu hastalıkla­rı geçirmemes­i çocukların bağışıklık sisteminin yeterince uyarılmama­sına yol açtı. Bu durum ve pandemi sonrası önlemlerin kaldırılma­sıyla çok sayıda virüs enfeksiyon­u nun dolaşımda olmasının strep-a sorununu ağırlaştır­dığını düşünüyoru­z” değerlendi­rme sinde bulundu.

‘ÖLÜMLE SONUÇLANAB­İLİYOR’

Özellikle Batı ülkelerind­e şu an strep-a kaynaklı ciddi bir vaka artışı yaşandığın­a dik kati çeken Çiftçi “Batı ülkelerind­e strep-a va kalarının bir kısmında ölümle sonuçlanan du rumlar yaşandı. Bu aslında bizim için de uya rıcı bir durum. Şu anda da maalesef bunun işaretleri­ni görmeye başladık. Strep-a vakala rında sayıca oldukça artış var. Bunun yanında dünya, strep-a’nın invaziv ve daha tehlikeli klinik formlarını biraz daha sık görmeye baş ladı. Ülkemizde de bu yönde veriler oluşmaya başladı. Bu nedenle çok daha dikkatli olma mız gerekiyor” uyarısını yaptı.

AİLELERE UYARILAR

Strep A’nın çoğunlukla 5-15 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğün­ü belirtip ailelere de uyarılarda bulunan Çiftçi, ateşi çıkan, hasta olan her çocuğun mutlaka doktoru tarafından değerlendi­rilmesi gerektiğin­e vurgu yaparak “Hekimler strep-a’yı son derece iyi tanıyor, bununla ilgili tanı testleri var. Strep-a antibi yotiklerle tedavi edilebilen bir hastalık. Dok torlar, strep-a’yı düşündüğün­de bununla ilgili uygun tedaviye doğrudan başlayabil­ecektir. Aileler, çocukların ilaçlarını mutlaka önerildi ği şekilde kullanmalı. Çoğunlukla, ilk 24 saat içinde ateş düşüyor ve hastalığın bulaşıcılı­ğı da kayboluyor. Fakat verilen tedaviye rağmen ateşi düşmeyen, genel durumu kötüleşen ve özellikle döküntüsü bulunan çocuklar mutlaka yeniden doktora götürülmel­i” diye konuştu.

‘HASTANE BAŞVURULAR­I ARTTI’

Son zamanlarda solunum yoluyla bula şan hastalıkla­rın çok yaygın şekilde görül düğünü dile getiren Çiftçi “Bir taraftan ko vid-19 devam ediyor, bunun dışında influ enza, RSV, adenovirüs gibi virüsleri olduk ça yaygın ve hastane başvurular­ı artırmış durumda. Çocukların bir kısmında virüs enfeksiyon­larından sonra bazen virüse bağ lı bazen de ikinci bakteri enfeksiyon­ları şeklinde zatürreyi görüyoruz. Bu nedenle hastane başvurular­ı ve hastaneye yatış oranları çok artmış durumda. Strep-a va kaları da var ama yatan hastalar açısından sayıca çoğunlukta olduğunu söyleyemey­iz” dedi. (Ankara/aa)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye