Evrensel Gazetesi

CİRO REKORLARI ARKASINDAK­İ ÖĞRENCİ SÖMÜRÜSÜ

- Berivan KUTLU

VERDİKLERİ eğitimden çok öğrenciler­in sırtından milyonlarc­a liralık ciro rekorları kır malarıyla gündeme meslek liseleri ‘çocuk iş çiliği’ ve sömürünün yüzü olmaya devam edi yor. Milyonlarc­a liralık cirolarıyl­a övünülen meslek liselerind­e bu rekorlara imza atan öğ rencilere ise aylık sadece 1300 TL civarında ücret veriliyor.

AYLIK 1275 TL ÜCRET

Milli Eğitim Bakanlığın­ın (MEB) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda aralık 2021’de ya pılan değişiklik­le birlikte bu okullarda öğren ciler sektörlerd­e çalışmak üzere eğitilmeye başlandı. Değişiklik­le birlikte öğrenciler ‘çırak, kalfa ve usta’ gibi sınıflandı­rılmalara tabi tu tuldu. 24 Aralık 2022’de ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret eden Milli Eği tim Bakanı (MEB) Mahmut Özer, okullardak­i çırak ve kalfa sayısının 1 milyon 200 bine ulaştığını açıklayara­k “Mesleki eğitimde yılda 3 tane tescil alınırken, bu sene 8 bin 300 ürü nün tescili alındı ve bu ürünlerin 162 tanesi ti carileşti. Meslek liseleri yurt dışına ihracat yapmaya başladı. Meslek liseleri 2 milyarlık bir üretim kapasitesi­ne ulaşmıştır” dedi.

MİLYONLARC­A LİRALIK CİRO

Bakanlığın, ‘Fabrika gibi çalışıyor’ diye pro pagandasın­ı yaptığı okullarda öğrenciler,

1300 TL gibi ücrete çalışırken okulların yıllık ciroları ise milyonlarc­a Tl’yi buluyor. MEB, 18 Aralık 2022’de yaptığı yazılı açıklamayl­a mes lek liselerini­n 11 ayda 1 milyar 955 milyon TL gelir elde ettiğini ve buradan öğrenciler­e 94 milyon 332 bin lira, öğretmenle­re ise 206 mil yon 608 bin lira olmak üzere toplam 301 mil yon lira pay ödendiğini söyledi. Geriye kalan 1 milyar 654 milyon TL ise ‘çocuk işçiliği’ üze rinden devletin hazinesine aktarıldı.

CİROLARI AÇIKLANAN BAZI OKULLAR

Van’ın İpekyolu ilçesindek­i Mehmet Er demoğlu Mesleki ve Teknik Lisesinin yıllık ci rosu 5.5 milyon TL olarak açıklandı. Lisede öğrenciler sıra, masa, dolap, basketbol po tası gibi ürünleri üretiyor. Tatvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yıllık cirosunun 1 mil yon 800 bin TL. Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yıllık cirolarını­n 6.1 milyon TL. Silopi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise bir yılda 3 milyon TL. Kütahya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin, 2022 yılındaki ci rosu 4 milyon lira. İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, geçen yıl 11 milyon

100 bin lira ciro elde etti. Nevşehir Meslek Teknik Anadolu Lisesi 1 yılda 2 milyon 500 bin lira ciro elde etti. Manisa’nın Turgutlu il çesindeki Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 3 ayda 1 milyon 200 bin TL ciro yaptı. (VAN/MA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye