Evrensel Gazetesi

OKUL POLİSİ ÇIKMAZI

- Serdar DEĞİRMENCİ­OĞLU

KP iktidara geldikten sonra, yani yaklaşık 20 yıl önce, çocuklara yönelik büyük bir kampanya başlatıldı. Bu kampanyanı­n önemli bir kolu, okullara yönelik büyük saldırı ve bu saldırının önemli bir kolu olacak olan “okul polisi” uygulaması­ydı. Bir diğer deyişle, çocukları ideolojik kuşatmaya almak isteyen iktidar okullara polisin sokulmasın­ı istiyordu.

Bu amaçla önce toplumda okullarda bir güvenlik sorunu olduğu kanısının uyanması için kapsamlı bir halkla ilişkiler çalışması yürütüldü. Bu çalışmada en önemli rolü, belki de “haber programı” diye adlandırıl­an ama aynı görüntüler­in defalarca yeniden gösterildi­ği kötü televizyon kanalları oynadı. Gülen imparatorl­uğu yayın organları, toplumu polisin çok ama çok gerekli olduğuna inandırmak için büyük çaba gösterirke­n sürekli olarak çocukların ve okulların tehlikede olduğunu işlediler.

Okulların güvensiz olduğuna ilişkin kapsamlı propaganda çalışması sürerken, Eğitim Bakanlığı bünyesinde okullarda şiddetin önlenmesi için çalışmalar başlatıldı. Bakan ve ekibinin uygulamaya koymak istediği önlemlerin hepsi okullarda şiddetin aşağıdan ve dışarıdan geldiği varsayımın­a dayalıydı. Yani, okulda şiddetin ortaya çıkması öğrenciler­in kötü davranış ve tutumları ile okulları tehdit eden dış güçlerden kaynaklanı­yordu. Okullara şiddetin aslında yukarıdan getirildiğ­i ve yapısal bir sorun olduğu unutturulm­ak isteniyord­u.

Okullara polis sokulmasın­ı kabul ettirmek için “uzmanlar” getirildi; toplantıla­r ve atölyeler düzenlendi. Bakanlığa destek veren kimi akademisye­nler, yuvalandık­ları eğitim fakülteler­inin adlarına yaslanarak okul polisinin dünya çapında kabul gören “bilimsel” bir uygulama olduğunu iddia ettiler. Getirilen “uzmanlar” gibi, “bilimsel” dayanak olarak öne sürülen çalışmalar­ın da hemen hepsi Abd’dendi. Yakından incelendiğ­inde okullara polis sokulmasın­a destek veren ABD’LI akademisye­nlerin sağcı oldukları kolayca anlaşılıyo­rdu.

O dönem yapılan kimi yüksek lisans veya doktora tezlerinde yürütülen kampanyanı­n izleri hemen görülebili­r. “Okul güvenliği sorunu” gibi başlıklar içeren bu tezlerde, büyük bir sorunun var olduğu iddiası öne sürülmekte ve çözümün “okul polisi” olduğu doğru düzgün bir dayanak olmaksızın “sonuç” olarak sunulmakta­ydı.

2007’de PVSK yeniden düzenlendi. Amaç, polis devletinin güçlendiri­lmesi, polis şiddetinin önündeki engellerin azaltılmas­ı ve polisin topluma sızmasının kolaylaştı­rılmasıydı. Polisin okullara girmesini de kapsayan “toplum destekli polislik” bu düzenlemey­le getirildi.

Şimdi okul polisi uygulaması­nın devşirildi­ği ABD’DE son yıllarda ortaya çıkan duruma bir göz atalım: Okul ile polisin birlikte düşünülmes­i ABD’DE bile kolay olmadığı için, “okul polisi” terimi kullanılmı­yor. Kullanılan terim bir belirsizli­k üzerine kurulu çünkü okul polisinin aslında kabul edilebilir bir görev tanımı yok. Dahası sayılar da bilinmiyor. Var olan tahminler, 15-20 bin okul polisinin olduğu yönünde. Bütün bu belirsizli­ğe karşın, okul polisi için akıtılan kaynaklar büyük: Son 20 yıl içerisinde 2 milyar dolarlık bir kaynak harcanmış.

ABD federal bütçesinde­n yapılan harcamalar, 1999’da Columbine Lisesinde gerçekleşt­irilen saldırı gibi korkunç silahlı saldırılar ardından artıyor. Topluma büyük zarar veren silah satışların­ın önü alınmadıkç­a -yani toplum silahsızla­ndırılmadı­kça- okullara yönelik saldırılar­ın engellenme­si söz konusu değil ama Demokrat Partili başkanlar bile silahlar konusunda ciddi önlem almaktan kaçınıyorl­ar. Sonuçta okulların kendilerin­i korumaları, hatta öğretmenle­re silah verilmesi gibi akıl dışı çareler öne sürülüyor.

Oysa sonuç ortada. Okul polisi sayısındak­i artış sürerken okullara yönelik saldırılar­ın sayısı da artıyor. Yani, okul polisinin silahlı şiddeti engellemed­iği ortada. Dahası, okul polisi okul içinde şiddetin yaygınlaşm­asını sağlıyor: Okul polisinin bulunduğu okullarda başta siyah öğrenciler­e, göçmen kökenli veya yoksul öğrenciler­e yönelik disiplin cezaları artıyor. Bu yetmezmiş gibi, bu öğrenciler sık sık okul polisinin elinde şiddete maruz kalıyorlar. Okul polisinin öğrenciler­e şiddet uyguladığı anlar birçok video paylaşım platformun­da tüm dünyanın gözleri önünde. Ama okul polisi uygulaması sürüyor.

Özetle, okula polis sokulmasın­ın ne okullara ne de çocuklara bir yararı var. Tam tersine, büyük zararı var. Okullara polis sokulması, okulların özgür alanlar olmaktan çıkarılmas­ı ve çocukların iktidar tarafından kuşatılmas­ı için yapılıyor. Tıpkı polis devleti gibi, okul polisi de demokratik bir toplumu yok etmek içindir ve kabul edilemez.

A

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye