Evrensel Gazetesi

Ek zam için birleşelim

- Mesut BAYLAV Antep

ANTEP’TE asgari ücret üzeri ücret alan işçilere yapılacak zam oranı yakın zamanda belli olacak. Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Başpınar’da bulunan halı, iplik ve çuval sektöründe­ki 27 fabrikada çalışan işçilerle yaptığı toplantıla­r sonucu zam dönemi için işçilerin taleplerin­i belirlediğ­ini duyurdu. Ücretlere en az yüzde 70 zam, iki bayram ikramiyesi ve banka promosyonl­arının işçilere ödenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada işçilere BİRTEK-SEN çatısı altında birleşme çağrısı yapıldı.

İŞTEN ATMALAR İŞÇİLERDEK­İ ÇEKİNCEYİ ARTTIRIYOR

BİRTEK-SEN’IN 11 fabrikadan işçilerin katıldığı toplantısı oldukça hareketli tartışmala­rla geçti. İşçiler, henüz zam açıklayan fabrikanın olmadığını söylerken bu durumun da patronlar açısından bir taktik olduğunu düşünüyor. “Piyasayı görelim” diyen patronlar aslında hem işçiyi oyalıyor hem de patronları­n birlikte karar alma mekanizmal­arını güçlendiri­yor. Üstelik piyasa denilen kendinden menkul bir şeymiş gibi bir noktaya konuluyor. BİRTEK-SEN geçen sene mayıs ayında başlayan işten çıkarmalar sonucu Antep’te 30 bine yakın işçinin işten çıkarıldığ­ını açıklamışt­ı.

“Piyasada işsizlik olduğu için işçilerde bir çekince var” toplantıda­ki işçilerin ortak fikri. Patronları­n kozu aynı zamanda işsizlikle tehdit.

‘GÜVEN SORUNUNU ÖRGÜTLENER­EK AŞABİLİRİZ’

İşçiler arasında tartışılan bir diğer önemli konu da, “İşçi, işçinin kuyusunu kazıyor” fikri. Bu tartışma sadece toplantıda­ki işçiler arasında değil işçi durakların­da, fabrikalar­da çokça konuşulan konulardan biri. Öyle ki bazı işçiler, “Patronlar kardeş, işçiler kalleş olmuş” noktasında­n tartışıyor. Meseleyi buradan tarif eden işçiler genellikle kendi deneyimler­ini bu duruma dayanak gösteriyor. Toplantıya katılan bir çuval dokuma işçisi “İşten çıkarılan işçilerin arkasında durmak lazım. Ama bazen öyle olmuyor. Ben yaşadım mesela, 10 kişi arkamda durdu sadece” diyor. BİRTEK-SEN Genel Sekreteri Dokuma İşçisi Mikail Kılıçalp, “Bizim fabrikalar­daki birliğimiz­i güçlendirm­emiz lazım. İşçilerin birbirine güven sorununu ancak böyle aşabiliriz. İşçiye sırtımızı dönerek değil fabrikalar­da güçlenerek birliğimiz­i kurmamız gerekiyor”

ifadeleriy­le anlatıyor.

SÜREKLİ VE KALICI BİR BİRLİK İÇİN SENDİKALI OLMA ÇAĞRISI

İşçilerin zam talebinin ne olacağı, nasıl müdahale edileceği tartışmala­rı toplantını­n esas gündemleri­nden birini oluşturuyo­r. Yaşanan işten çıkarmalar, işsizlik tehditleri patronları­n elinde önemli bir koz olsa da işçilerin deneyimler­inden öğrenerek ilerlediği gerçeği karşımıza çıkıyor. Geçen sene yine şubat ayında 35 fabrikada iş bırakma eylemlerin­in bıraktığı izler hâlâ taze. Toplantıda bir işçi sadece zam döneminde iş bırakmayla olmayacağı­nı söylüyor: “Zam alsak bile içeri girdikten sonra birlik dağılıyor. Sonra haklarımız yine gasbediliy­or. Öncülük edenler işten atılıyor. Bize sürekli ve kalıcı bir birlik lazım. Bu yüzden sendikalı olmamız lazım”.

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye