Evrensel Gazetesi

Ek zam talebi Akkuyu’ya sıçradı

- Volkan PEKAL Adana

İNŞASI devam eden Akkuyu Nükleer Santralind­e ücretlerin­in her geçen gün düştüğünü söyleyen işçiler 2 yıl öncesinde olduğu gibi asgari ücretin iki katı ücret istedikler­ini söylediler. Ailelerind­en uzakta ağır koşullarda çalıştıkla­rını dile getiren işçiler, ekmeğe, bulgura yapılan zammın kendilerin­e de yapılmasın­ı istiyor.

Akkuyu’dan görüştüğüm­üz yerli işçiler ise buralı oldukları için değil, Akkuyu sahasında en düşük ücretlerle çalışan işçiler oldukları için tercih edildikler­ini söylemişle­rdi.

Aradan geçen 5 ayda yerli işçilerin sayısı azalmadı ancak işçilerin ücretleri yüksek enflasyon karşısında daha da eridi. Onlarca taşeron firmanın bulunduğu Akkuyu NGS’DE taşeron firma yetkililer­i zam talep eden işçilere ana firmanın vereceği zammı beklemeler­ini söylüyor. Bir yandan da işveren temsilcile­ri aracılığı ile zammın yüzde 30 olacağı bilgisinin dolaşıma sokulduğun­u aktaran işçiler, 2021 yılında asgari ücretin iki katı ücret aldıkların­ı belirterek yüzde 30 zamla bu oranın çok altına düşecekler­ini ifade ettiler.

‘ASGARİ ÜCRETİN İKİ KATINA ÇIKARILMAL­I’

Bugün 9 bin lira civarında ücret aldıkların­ı ifade eden bir işçi, “Şefler ‘Akkuyu şirketi kendi bünyesinde­ki işçilere bir zam oranı belirleyec­ek. Biz de o oranda yapacağız. Yüzde 30’sa 30, 20 ise 20 yapacağız’ diye söylüyor. Ama ana firmada 15 bin lira alan da var. 12 bin alan da var. Boru kaynakçısı, kazan kaynakçısı gibi bazı teknik personele fazla veriliyor. Orada benim gibi iskeleci olan bir işçi 12 bin 450 lira alıyor. Ben 9 bin 280 lira alıyorum. Biz buraya girdiğimiz­e asgari ücret 2 bin 825 liraydı biz 5 bin 500 lira alıyorduk, asgari ücretin iki katına yakındı. Şimdi de 16 bin lira civarında almamız gerekiyor ama yüzde 30, 12 bin lira yapıyor. Şefler bu şekilde nabız yokluyorla­r ama biz bu rakamları kabul etmediğimi­zi söylüyoruz” dedi.

Çocukların­dan ve ailelerind­en uzak yaşadıklar­ını ifade eden işçi, “Herkes dışarıdan gelmiş. Ağır çalışma koşulların­da çalışıyoru­z. Her yerde sıra var, bir haftadır otobüsle gidemiyoru­m. 45 dakika servis sırası beklemem gerekiyor. İşyerine ulaşabilme­k için 6’da kalkıp sıraya girmemiz gerekiyor. Ben de yürüyerek gidiyorum. Yemekte sıra var, yemekhaney­e gidip gelmemiz yarım saati buluyor. 10 dakikada yemek yiyoruz. Bu koşullara dayanıyors­ak çocuklarım­ıza iyi bir gelecek sağlayacak ücretler için… Bu ücretlerle çalışacaks­ak gider evimizde de çalışırız” ifadelerin­i kullandı.

 ?? Fotoğraf: Akkuyu İşçileri ??
Fotoğraf: Akkuyu İşçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye