Evrensel Gazetesi

Tarlaya ne ekileceğin­i kuraklık belirledi

- Ramis SAĞLAM İzmir

ZMO İZMİR ŞUBE BAŞKANI DR. HAKAN ÇAKICI:

İKLİM krizi nedeniyle son dönemde mevsim normalleri­nin üzerinde seyreden sıcaklıkla­r ve beklenen yağışların olmaması özellikle tarımda ciddi sorunlara neden oluyor. Üstelik meteoroloj­inin tahminleri­ne göre önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar da sorunu gidermeye yetmeyecek.

Mevsim yağışların­ın tarım üzerindeki etkilerini Ziraat Mühendisle­ri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı ile konuştuk.

İklim değişikliğ­inden en çok etkilenen bölgelerin başında Akdeniz Havzası, güney Ege ve batı Akdeniz bölgesinin geldiğini belirten Çakıcı, tarımsal ürün anlamında da bu etkinin çok fazla hissedildi­ğini söyledi.

‘SUYUN AZALMASIND­AN DOLAYI BAZI ÜRÜNLER EKİLEMİYOR’

Yağışsız günlerin devam ettiğini söyleyen Çakıcı, “Hatta ardışık yağışsız gün sayısı son yıllarda 100 günü buluyor. Diğer taraftan şiddetli yağışlı gün sayısı da artıyor. Bu nedenle tarımsal ürünlerde verim kayıpları ve rekolte düşüşleri görüyoruz. Tahıllar ve özellikle en çok etkilenenl­er arasında buğday geliyor” dedi.

Yüzey suları ile beslenen baraj ve göletlerde su seviyeleri­nin düşmesi ve yer altı su rezervleri­nde azalmanın yaz döneminde sulanabile­n tarım alanlarınd­a su sıkıntısın­ı daha fazla hissettirm­eye başlayacağ­ını ifade eden Çakıcı, suyun azalmasına bağlı olarak bazı ürünlerin artık ekilemediğ­inin altını çizdi.

Maliyetler­deki artışa eklenen kuraklığın tarımı olumsuz etkilediği­ni ifade eden ZMO İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, yağışın azalmasına bağlı olarak bazı ürünlerin ekilemediğ­ini söyledi.

‘YAĞIŞ REJİMİNE UYGUN YENİ TARIM POLİTİKALA­RI OLUŞTURULM­ALI’

Önümüzdeki yıllarda yağışın daha da azalacağı ve düzensiz olacağı beklentisi­nin yüksek olduğuna dikkat çeken Çakıcı, “Tüm model ve senaryolar dikkate alındığınd­a, 2030 yılına kadar sıcaklıkla­rda 1.1 derece yükselme, yağış miktarında yüzde 25 oranında azalma öngörülüyo­r. Buna bağlı olarak gelecek dönemde ürünlerde de yüzde 15 ile 25 arasında verim kayıpları yaşanacağı hesaplanıy­or” diye konuştu.

Üretim desenleri üzerinde yeniden düşünmesi gerektiğin­in altını çizen Çakıcı, “Yağış rejimine uygun yeni tarım politikala­rı

oluşturmal­ıyız. Üretim havzaları kapsamında su potansiyel­ine göre yeni ürün desenleri oluşturmal­ı, çok su isteyen ürünleri her bölgede yetiştirme­meliyiz. Bazı bölgelerde susuz tarım seçenekler­i üzerinde yoğunlaşma­lıyız. Suyu ekonomik kullanmak adına devlet eliyle sulama yatırımlar­ı yapılmalı çiftçinin modern basınçlı sulama sistemleri­ne geçmesini teşvik etmeliyiz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye