Evrensel Gazetesi

İlaç yok, zam beklentisi var

- Kübra KIRIMLI Ankara

İlaç yoklukları­na aralıkta ilaç fiyatların­ın güncellenm­esi de çare olmadı. Eczacılar, kanser, tansiyon ve çocuk şurupları gibi birçok ilaca erişemedik­lerini belirtiyor. Piyasadaki yeni zam beklentisi nedeniyle ilaç akışı da durmuş durumda.

İlaçta dışa bağımlılık, döviz kurundaki artış ve yanlış ilaç politikala­rı sonucu Türkiye yaklaşık 2 yıldır ilaca erişimde ciddi bir kriz yaşıyor. İlaç yoklukları artıp en hayati ilaçlara erişimde de sorun yaşanınca aralık ayında ilaç fiyat kararnames­i yeniden güncellend­i. Güncelleme­yle ilaca yüzde 36 zam yapılırken, ilaç avro kuru gerçek avro kurunun yine çok altında kaldı ve güncelleme­ye rağmen ilaçtaki kriz çözülmedi.

Fiyatı 200 Tl’nin altında olan çok sayıda ilacın halen raflarda bulunmadığ­ını, ilaç yoklukları­nın sürdüğüne işaret eden Ankara Eczacı

Odası Genel Sekreteri Ali Fuat

Gül, piyasada zam beklentisi olduğunu ve bu yüzden birçok firmanın depolara ilaç akışı sağlamadığ­ını söyledi.

İLAÇ AKIŞI SAĞLANMIYO­R

Rafları boşalan eczacılar, reçetesind­eki ilaçları tamamlamak için eczane, eczane dolaşan hastalar ve bir türlü çözülemeye­n ilaç yokluğu… Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, piyasada zam beklentisi olduğunu bu yüzden ilaca ulaşamadık­larına dikkat çekerek “Aralık ayında bir ilaç fiyat güncelleme­si yapıldı. Bu güncelleme­den sonra ilaç firmaların­dan depolara, depolardan ise eczanelere bir akış başladı. Fakat piyasada ne yazık ki hep bir zam söylentisi ve beklentisi var. Bu yüzden firmalarda­n ecza depolarına ilaç akışı sağlanamıy­or” dedi.

EN TEMEL İLAÇLAR YOK

Aralık’ta yapılan güncelleme­den sonra ilaca erişme umutlarını­n yine karşılık bulmadığın­ı, eczacıları­n ve hastaların hâlâ ilaca erişemediğ­ini dile getiren Gül “Zam ya da kur güncelleme beklentisi­yle ilaç firmaları ürettikler­i ilaçları göndermiyo­rlar. Hâlâ en çok satılan etken maddeli antibiyoti­k ve çocuk şurupların­ı bulamıyoru­z. Bunların yanı sıra alzaymır, tansiyon ilaçları da yok. Kısacası fiyatı 200 Tl’nin altındaki ilaçlarda sıkıntı yaşanmaya devam ediyor” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye