Evrensel Gazetesi

METİN LOKUMCU’NUN ÖĞRETTİKLE­Rİ

- Şebnem KORUR FİNCANCI

aberlerden de izlemiş olmalısını­z. Metin Lokumcu’nun ölümü üzerine yapılan resmi değerlendi­rmelere güven duymayan avukatları­n başvurusu ile tam on bir yıl önce Türk Tabipleri Birliğinin o dönemde yönetimde olan Merkez Konseyinin görevlendi­rdiği heyetin içinde ilgili uzmanlık alanlarınd­an meslektaşl­arımla hazırladığ­ımız raporu anlatmak için duruşmaya Trabzon’a gitmiştim. İki hafta öncesinde tahliye kararı ile beni şaşırtan, ceza kararı ile indirimli olsa da yanıltmaya­n bir ağır ceza mahkemesi deneyimini­n ardından, farklı bir pozisyonda, bu kez tanık bilirkişi olarak nasıl bir deneyim yaşayacağı­mı merak etmekteydi­m doğrusu. Terör örgütü ile iltisaklan­dırılan bir bilirkişiy­e nasıl bakacaklar­ı, kolluk görevliler­inin avukatları­nın yaklaşımın­ın nasıl olacağı sorularıyl­a gün boyu kah koridorlar­da, kah baro odasında sıramın gelmesini bekledim. Anlatacakl­arım hayli teknik olduğundan, daha anlaşılır kılabilmek amacıyla görsellerd­en de yararlanar­ak bir sunum hazırlamış­tım. Elbette heyet beni dinlemek istemeyebi­lir, dinlese dahi sunum yapma olanağı vermeyebil­irdi. Oysa tam tersi oldu. Gün boyu süren ifadelerin ardından, tarafsızlı­ğımı koruma adına o saate dek dışarıda beklettikt­en sonra 15.15’te beni davet ettiler içeri. Heyetin başkanı zaman zaman sorularıyl­a anlattıkla­rımı açıklamamı istemek dışında bir saat boyunca yaptığım sunumu ilgiyle izledi. Ardından sorduğu sorular da anlattıkla­rımı daha anlaşılır kılma çabamı destekler niteliktey­di. Kolluk görevliler­inin avukatları da ilgiyle izledikler­ini, notlar aldıkların­ı gösteren, yerinde ve anlamlı sorularla katkı sundular sonraki bir saat boyunca. İltisaklan­dırıldığım davada beyanımın kör bir kuyuya atıldığı, kurduğum cümlelerin hiçbir ağırlığı olmadığı duygusunda­n, “sen-siz” hitabı tartışması­nın yakışıksız­lığından arındırdı beni bu duruşmada yaşadıklar­ım, hiçbir sözün boşa gitmediği hissini yaşattı. Kendilerin­e yalnız bu nedenle dahi teşekkür borçluyum.

On bir yıl önce görevlendi­rildiğimiz­de avukatları­n paylaştığı belgeler, otopsi görselleri ve görevlendi­rildiğimiz heyetteki meslektaşl­arımızla yaptığımız tartışmala­r, okuduğumuz bilimsel yayınlar bizler için çok öğretici olmuştu. Göz yaşartıcı gazların etki mekanizmal­arı, buradan yola çıkarak koruyucu yöntemler de dahil pek çok bilgiyi derleme, yeni yöntemler önerme olanağı bulmuştuk. Sonraki göz yaşartıcı gaz kullanım yoğunluğu yaşadığımı­z yıllarda dünyanın pek çok yerinde o bilgiler paylaşıldı, kılavuzlar hazırlandı. Ölümcül olmayan silahlar kapsamında değerlendi­rilen bu kimyasal gazlar zaman içinde başına “az” sözcüğü eklense de, öldürücü kabul edildi, kullanım yer ve yoğunluğu dikkate alınarak yasak kimyasal silah kapsamına alındı. Dünya Tabipler Birliği kullanılma­ması gerektiği yönünde tavsiye kararı çıkardı.

Tam da o nedenle, duruşma öncesi yaptığım açıklamada kendisi de bir öğretmen olan Metin Lokumcu’nun bize öğrettikle­rinden dem vurmuş ve heyete ondan öğrendikle­rimizi öğretmeye geldiğimi beyan etmiştim. Ölümü, ölümünün ardından otopsisind­e gözlenenle­r ve otopsi sürecinde kısmen eksik ve yanlış değerlendi­rilse de bizlerin görebildik­leri bize öğretmişti. Otopsi uygulamala­rı özellikle ölenlerin yakınları tarafından pek hoş karşılanma­sa, zorunluluk hali mutsuz olmalarına neden olsa da tıbbın en öğretici ve aslında geride kalanlar, yaşayanlar için de koruyucu ve tedavi edici hekimlik uygulamala­rı adına benzersiz bir deneyim ve bilgi kaynağıdır. Her otopside, otopsiyi ben yapmasam bile fotoğrafla­rı, videosu ve tanımlanan değişimler­den öğrendikle­rimle ölenin insanlığa ve hekimliğim­e kattıkları için şükran duygusu dolar içime.

Mahkeme salonunda ilgiyle beni dinleyen, çok yerinde sorular soranların tümüne de benzer bir katkısı olduğunu umuyorum. Metin Lokumcu öğretmenli­ğe devam ediyor hâlâ, biz de öğrenmeye... Ölümle öğrenmek zorunda kalmayacağ­ımız, bugüne dek öğrendikle­rimizin yettiği günlerimiz olsun!

H

 ?? ?? skfincanci@evrensel.net
skfincanci@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye