Evrensel Gazetesi

Bakanlık kapalı duruşma talep etti

-

TARİKATTA YAŞANAN İSTİSMAR DAVASININ İLK DURUŞMASI BUGÜN İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfında 6 yaşındaki çocuğun yıllarca sistematik istismara maruz kalmasına ilişkin davanın ilk duruşması bugün görülecek. Duruşma öncesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı duruşmanın kapalı yapılması ve yayın yasağı için talepte bulundu.

İsmailağa Cemaatinde “dini nikah” adı altında 6 yaşındaki H.k.g’nin yıllarca cinsel istismara uğramasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşma öncesinde mahkemeden davanın kapalı yapılmasın­ı ve olaya ilişkin yayın yasağı konulmasın­ı talep etti. Mahkemenin talebi üzerine rapor hazırlayan adli tıp kurumu istismar nedeniyle

H.k.g’nin ruh sağlığının bozulduğun­a karar verdi.

Duruşmada H.k.g’nin babası Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, annesi Fatma Gümüşel ve tarikat üyesi Kadir İstekli sanık olarak hakim karşısına çıkacak. Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı, çok sayıda baro, kadın ve çocuk hakları örgütleri ve siyasi partiler ve çok sayıda avukat da duruşmayı takip edecek.

H.k.g’nin beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığ­ının tespiti için adli tıp kurumundan istenen rapor da dosyaya eklendi. DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre 25 Ocak 2023 tarihli raporda, cinsel istismarda­n dolayı H.k.g’nin ruh sağlığının bozulduğu ifade edildi: “(…) Mağduru bulunduğu olaydan kaynaklanm­ış ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede olan travma sonrası stres bozukluğu denilen psikiyatri­k bozukluğun tespit edildiği, bu duruma göre H.k.g’nin mağduru bulunduğu olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu

oy birliği ile mütalaa olunur.”

Davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise mahkemeye dilekçe vererek duruşmalar­ın kapalı yapılmasın­ı ve davaya ilişkin yayın yasağı konulmasın­ı talep etti. Mahkeme heyetinin bugünkü duruşmada ilk olarak bu talebi ele alması bekleniyor. Eğer gizlilik kararı konulursa duruşmaya yalnızca sanıklar, H.K.G ve taraf avukatları katılacak. Diğer izleyicile­r ve gazetecile­r salondan dışarı çıkarılaca­k. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye