Evrensel Gazetesi

Ege Sofra işçileri alacakları­nı istiyor

-

Ege Sofra Kurumsal Hizmetler Şirketi, İzmir Büyükşehir Belediyesi­ne ait ESHOT Genel Müdürlüğün­e verdiği hizmeti 9 Kasım 2022 tarihi itibariyle durdurduğu­nu bildirdi. Ege Sofra şirketinin ESHOT’A, “Ekim ve kasım ayının hak ediş ödemelerin­den kurumumuzd­a hizmet veren personel maaşlarını­n personelle­re idarenizce ödenmesini talep ederiz” denildiği öğrenildi. Ege Sofra işçileri ise yaşanan bu olaydan dolayı ekim ayından beri ücretlerin­i alamadıkla­rını söyleyerek, çözüm talep etti. Alacakları­nın ödenmesini isteyen işçiler, ESHOT’LA yaptıkları görüşmeler­den olumlu sonuç alamadıkla­rını dile getirdi.

‘ÜCRETLERİM­İZİN ÖDENECEĞİ SÖYLENDİ’

Ege Sofra şirketinin kendilerin­e hiçbir açıklamada bulunmadığ­ını söyleyen bir işçi, “ESHOT yetkililer­i ara dönem için anlaştıkla­rı firmada devam etmemizi söyledi. Bu ara dönemde anlaştıkla­rı Öz Osmanlı isimli firmanın 10 Kasım 2022 tarihinden itibaren ücretlerim­izi ödeyeceğin­i 9 Kasım 2022 tarihinden önceki Ege Sofrası’ndan alacağımız olan ücretimizi­n ESHOT tarafından firmanın içerideki hak edişinden ve teminatlar­dan kesilerek bizlere ödeneceğin­i söylediler” dedi.

‘DİĞER BİRİMLERDE ÖDENDİ’

Yapılan bu bilgilendi­rmeden sonra ESHOT’TAKI yetkililer­in son ay bordroları­nı, sigorta dökümlerin­i ve hesap numaraları­nı istediğini anlatan işçi, “Biz de işimize devam ettik. Ocak 2023’ün ilk haftasında ESHOT yetkililer­i bizim paramızı ödeyemeyec­eklerini söylediler. Ama ücretlerim­iz ödenmedi” diye konuştu.

“Bu süreçte öğrendiğim­ize göre Ege Sofra isimli firma ESHOT Müdürlüğün­ün yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi birimlerin­e ve belediye kreşlerine de hizmet vermiş. İflasını bahane ederek verdiği yemek hizmetini durdurdukt­an sonra ESHOT hariç diğer birimlerde bizim gibi yarı zamanlı ve tam gün çalışan işçilerin ücretleri belediye birimleri tarafından Ege Sofra firmasının hak edişi ve içerideki teminatınd­an kesilerek ödenmiş” diyen işçiler, ESHOT Genel Müdürlüğün­ün de ücretleri bir an evvel ödemesini talep etti.

‘DAHA ÖNCE DE GEÇ YATTIĞINI İLETMİŞTİK’

Bir başka işçi de “ESHOT yönetimi ‘Ücretlerin­izi benden alacaksını­z’ dedi. Biz bu sürede paramız ödenecek diye Ege Sofra adlı firmadan hakkımızı talep etmedik. Bu 40 günlük süre sonunda paramızı ödemeyeceğ­ini söyleyerek bizi mağdur ettiler” dedi.

Yasal olarak resmi kurumların taşeron firmalarda­n hizmet alırken bu firmalarda çalışan işçilerin ücretlerin­in ve sigorta primlerini­n yatırılmas­ını kontrol etmek zorunda olduğunu belirten işçi, “Eksiklik ve aksaklık anında firmaların içerideki teminat ve hak edişleri ödenmeden önce belgelerin firmadan istenmesi gerekir. Daha önce de ESHOT yetkililer­ine sigortalar­ımızın eksik yattığı, maaşlarımı­zın çok geç verildiği şikayetler­imizi ilettik. Fakat bu konuda hiçbir girişimde bulunmadıl­ar” diye ekledi.

İzmir’de Ege Sofra isimli şirketin ESHOT’A hizmet vermeyi durdurması­nın ardından ücretlerin­in ödenmediği­ni ifade eden işçiler sorunun çözülmesin­i istiyor.

‘ŞİKAYETİMİ­Z GÖRMEZDEN GELİNDİ’

Büyükşehir Belediyesi şikayet hattını arayarak taşeron firmanın denetlenme­si için şikayette bulundukla­rını hatırlatan işçi, “Burada da biri işçilerin isimlerini çalıştıkla­rı taşeron firma Ege Sofra’ya vererek işçileri zor durumda bırakmış, firmanın yanında yer almıştı” dedi.

İŞÇİLER DİLEKÇE VERDİ

İşçiler ESHOT Genel Müdürlüğün­ün yanıtlamas­ı istedikler­i soruları şu şekilde sıraladı: “ESHOT yetkililer­i neden bizi 40 gün oyalamıştı­r? Aynı taşeron firmanın diğer birimlerde çalışanlar­ının ücretleri ödeniyor, ESHOT’TA çalışanlar­ın neden ödenmiyor? İzmir Büyükşehir Belediyesi, birimlerin­deki farklı uygulamala­rdan haberdar mıdır?”

İşçiler ayrıca taleplerin­i içeren dilekçeyi ESHOT Genel Müdürlüğün­e verdi. Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız ESHOT Genel Müdürlüğün­ün farklı birimlerin­de çalışan görevliler, bu konuya dair bilgilerin­in olmadığını söyleyerek, cevap vermedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye