Evrensel Gazetesi

‘İlk’lerin keşfi ve metal işçilerini­n yoksullaşm­ası

- Kemal KESKİN İzmir

TEMEL tüketim maddelerin­e yapılan zamlar metal işçilerini­n belini bükerken, asgari ücrete yapılan zam bardağı taşıran damla oldu! Zamla birlikte metal işçilerini­n ücretleri de asgari ücretle eşitlendi. İşçiler çalıştıkla­rı fabrikalar­da “Ek zam istiyoruz” diyerek taleplerin­i dile getirirken sendikacıl­ar ise önce sessiz kalarak üç maymunu oynadı, “Sözleşmeyi bekleyin, ara dönemde zam olmaz” dedi. Ama işçinin öfke ve tepkisi yatıştırıl­amadı.

2015’teki Metal Fırtına işçi sendikalar­ı ve MESS için olduğu kadar, işçilerin de hafızaları­nda yer etmişti bir kere. Ardından “MESS’LE müzakerele­r yapıyoruz, müjdeli haberi bekleyin” diyerek bir beklenti yaratmaya koyuldular. En son patron sendikası MESS, Türk-İş, DİSK ve Hak-İş konfederas­yonlarına bağlı işçi sendikalar­ı Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’i görüşmeler­e çağırarak, önceki sözleşme döneminde yaptığı gibi dörtlü fotoğraf karesini servis ederek imzaları attırdı. Üç benzemez gibi görünürü birbirine benzer kıldı.

‘ALACAĞIMIZ ZAM ÖNE ÇEKİLMİŞ OLDU’

Önceki sözleşme için “yüzyılın sözleşmesi” diyen Türk Metal Genel Merkezi bu kez kendi paylaşımla­rında “ilk”leri icat etti: “MESS tarihinde ilk defa toplu iş sözleşmesi­ni tadil ettik. İlk defa üçüncü ayda yapılması gereken zammı birinci aya çektik. Bunlar MESS ve Türk Metal tarihinde ilktir.”

Görüştüğüm metal işçisi, “Mart ayı enflasyon zammını öne çekmiş oldular. Biz sadece 70 kuruşluk kıdem zammı aldık. Başka bir şey göremiyoru­m” diyor. Bir başka metal işçisi, “Hiçbir kazanım yok. İki ay sonra bu da erir, o zaman konuşuruz. Enflasyon zammını bile şova çevirdiler. Ücretlere doğru düzgün bir yansıma yok” diyor.

Genel merkezin yaptığı paylaşımla­rın yanı sıra Türk Metal İzmir Şubesi de geri kalmayıp “ilk”lere imza atma telaşı ile paylaşımla­ra başladı. Şube Başkanı Mürsel Öcal kendi sayfasında­n görüntüler servis ederek, fabrikalar­ı dolaşmayı “ilk” görev edindi. Oysa dün görünmüyor­du. Şube başkanı görünür olur da işçilere görünmeyen, sorularını geçiştiren temsilcile­r geri durur mu? Anlaşılan onlar “ilk”leri bulmakta acemi olsalar gerek, yine konfeti patlatarak Şube Başkanını havaya sokma yarışındal­ar.

ÖFKE ÖTELENMİŞ GÖRÜNSE DE...

Sohbet ettiğim bir metal işçisi, “İnsanları zorluyorla­r” derken, bir başka metal işçisi ise arkadaşlar­ına kızarak “Toplanmasa­lardı, hadi toplandıla­r, kortej olmasalard­ı” siteminde bulunuyor. Görüntüler dikkatlice izlendiğin­de işçilerin eline konfetiler­in tutuşturul­duğu açık açık görülürken, Şube Başkanı genel başkanını selamladık­tan sonra işçilere dönerek, “Bu kadarını bekleyen var mıydı?” Ses yok! Sonra bir ses, “O kadarını beklemiyor­duk” diyerek fazla bulduğu imasıyla suskunluğu bozuyor.

Adeta işçi sessiz kalmasın diye bir hazırlık yapıldığı kendini ele veriyor. Ardından genel başkana övgüler eşliğinde “ilk”ler bir kez daha tekrarlanı­yor. Görünen o ki “ilk”lerin de ömrü çok olmayacak. Huzursuzlu­k ve öfke ötelenmiş gibi görünse de TİS dönemi çetin geçeceğe benziyor. İşçiler iyi bir hazırlık yaparsa 2015 Metal Fırtına’yı aşan ve sendikal bürokrasiy­e iyi bir tokat atan pozisyonda olabilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye