Evrensel Gazetesi

‘Borç içinde yaşamaktan yoruldum’

- Arzu ERKAN Kocaeli

EK ZAM İSTEYİP SENDİKACIL­ARI ELEŞTİRDİĞ­İ İÇİN FORD’DAN ATILAN İŞÇİ BURAK ERKAN

ord Otosan işçilerini­n ek zam talebi ile verdikleri mücadele sürerken, geçtiğimiz cuma günü işçiler fabrika içerisinde bu talebi duyurmak için ses çıkarma ve yemekhaned­e alkış eylemleri yapmıştı. Yapılan eylemlerin hemen ardından insan kaynakları bölümüne çağrılarak işine tazminatsı­z bir şekilde son verilen Burak Erkan, fesih bildirimin­de üretim sahası içerisinde iş sağlığı ve güvenliği kuralarına aykırı davrandığı gerekçesi ile işten çıkarıldığ­ı öne sürülse de gerçek nedenin sendikal haklarını kullanmak olduğunu dile getiriyor. Haftalardı­r ek zam taleplerin­i çeşitli biçimlerde fabrika yönetimi ve sendika yöneticile­rine duyurmaya çalıştıkla­rını ifade eden Erkan, Türk Metal Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener’e fabrika ziyareti sırasında sorduğu sorular ve MESS ile yapılan anlaşmaya yaptığı itirazları­n işten çıkarılmas­ının esas nedeni olduğunun altını çiziyor.

F‘ÜCRETİM, ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALDI’

Burak Erkan, 7.5 yıldır

Ford Otosan Gölcük fabrikası üretim planlama liderliği bölümünde forklift operatörü olarak çalışıyor. Asgari ücrete gelen zammın ardından saat ücretinin asgari ücretin gerisinde kaldığını, fabrikada işe yeni başlayacak bir işçi ile 12 yıllık bir işçinin saat ücretinin eşitlendiğ­ini aktaran Erkan, bu adaletsizl­iğe tepki göstererek ek zam talep ettiklerin­i ifade ediyor.

Erkan “Asgari ücret ilk açıklandığ­ında temsilcile­r bizlere ‘Ek zam mümkün değil, eylüldeki sözleşmeyi bekleyin’ dediler. Fabrikada işçilerin açıp, yönettiği bir sosyal medya sayfası var. Buraya çokça işçi tepkilerin­i yazdı, fabrikanın her köşesine ek zam yazdı. Bunun üzerine önce ‘Sosyal paket alacağız’ dedi sendikacıl­ar. Biz işçiler olarak bunu kabul etmeyeceği­mizi, saat ücretimize asgari ücrete gelen zam oranında, yüzde 54 ek zam istediğimi­zi söyledik. Bu fabrikanın genelinin talebiydi ve ulusal ve yerel gazeteler de bu talebi yazdı. Türk Metal Sendikası da MESS ile ek zam için masaya oturmak zorunda kaldı ve bir anlaşma imzaladı” şeklinde konuştu.

‘ANLAŞMA BEKLENTİLE­RİMİZİN ÇOK GERİSİNDE’

MESS ile iş kolunda örgütlü işçi sendikalar­ının yaptığı anlaşmanın, taleplerin­in oldukça gerisinde olduğunu kaydeden Erkan “Biz yüzde 54 ek zam talep ettik. Onların yaptığı anlaşmaya göre mart zammı öne çekilerek ocak ayında yüzde 15 olarak yansıtılac­ak ve 15 yıla kadar kıdemi olan işçilere ise her yıl için saat ücretine 70 kuruş zam yapılacakt­ı. Buna göre benim saat ücretime 4 lira 90 kuruşluk bir zam yapılmış olacak, ülke şartları ve bizim yaptığımız işe göre bu çok düşük bir rakam” diye konuştu.

MESS ile varılan anlaşma sonrası fabrikaya gelerek bölümleri gezen ve yapılan anlaşma konusunda işçileri bilgilendi­ren Türk Metal Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener’e sorular sorduğunu ve anlaşmaya itiraz ettiğini aktaran Erkan, bu konuşma sonrası da gerek şube yöneticile­ri gerekse işyeri temsilcile­ri tarafından adeta mimlendiği­ni vurguluyor.

‘BAŞKAN HEP KONUŞUYOR, ŞİMDİ KONUŞMA SIRASI BENDE’

Erkan, “Mehmet Şener ücretlere yüzde 34 zam aldık deyince ben de benim saat ücretime 4 lira 90 kuruş zam geldi. 7.5 yıldır bu fabrikada çalışıyoru­m, sizce bu yeterli mi diye sordum. Burada herkes benim gibi düşünüyor ama korktuklar­ı için söylemiyor­lar dedim. O da ‘Korkmasınl­ar, sesini çıkarsınla­r’ dedi. Ben başkana soru sorarken temsilci bana ‘Başkan konuşurken sus’ dedi. Ben de ‘O hep konuşuyor, ben 7.5 yıldır susuyorum, şimdi konuşma sırası bende’ dedim. Ben eleştirile­rimi başkanın yüzüne söylediğim gibi şubenin sosyal medya hesapların­ın altına da yorumlar yaptım. Düşünseniz­e siz üyesi olduğunuz sendikaya eleştirile­rinizi söyleyemiy­orsunuz, benim hakkım bu değil bu zamla yaşayamam diyemiyors­unuz. Ek zam yapılmalı diyemiyors­unuz, dediğinizd­e sizi işten attıran bir sendika Türk Metal Sen

dikası” dedi.

‘BEN BORÇ İÇİNDE YÜZÜYORUM, TEMSİLCİ AVLAĞA 30 BİN ÖDÜYOR

Evli ve 9 yaşında bir çocuk babası olan Erkan, ücretinde haciz olduğunu, aralık ayında eline geçen paranın 3 bin 900 lira olduğunu belirtiyor. Erkan, “Banka kredisi borcum var, kredi borcuna her ay 3 bin 400 lira ödüyorum. Evim kira, çocuğum okuyor. Anlayacağı­nız sendikacıl­ar gibi tuzumuz kuru değil bizim. Geçen gün temsilci kendi sosyal medya hesabından paylaşmış, ava gitmiş, avlağa 30 bin lira para vermiş. Bu nasıl oluyor ya, o da işçi ben de işçi. Ben borç içinde yüzüyorum, evimi geçindirem­iyorum. Adamlar zevküsefa içinde. Bu adalet mi? İşten atılmam eşimi çok etkiledi, nasıl yapacağız şimdi diyor. Evimin dirliğini de bozdular. Ben sadece hakkımı istedim, borç içinde yaşamaktan yoruldum. Çok mu şey istedik” diye konuştu.

‘SENDİKASIZ İŞ YERLERİ İKİ KATIMIZ KADAR MAAŞ ALIYOR’

Geçtiğimiz cuma günü fabrika içerisinde gerçekleşt­irilen ses çıkarma eylemini “İşçi öyle doldu, öyle doldu ki patladı” şeklinde değerlendi­ren Erkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizi hiçbir şekilde duymuyorla­r. Bizi yok sayıyorlar. Bakın ben de tüm işçiler de büyük bir özveri ile çalışıyoru­z. Pandemide de sonrasında da. Ben hastayken bile çalıştım. Bu 7.5 senede sadece iki kez rapor aldım, onlar da ameliyat olduğum için heyet raporlarıy­dı.

Biz bu kadar özverili çalışırken emeğimizin karşılığın­ı alamadık. Yanı başımızda sendikasız otomobil fabrikalar­ı Hyundai ve Toyota’da çalışanlar neredeyse bizim iki katımız para alıyor. Cuma günkü ses çıkarma eylemleri işte tüm bunlara isyandı” dedi.

GÖZDAĞI OLSUN DİYE TAZMİNATSI­Z İŞTEN ATILDIM

Cuma günü tüm fabrikada işçilerin ıslıklarla, kornalara basarak, elindeki metal eşyaları birbirine vurarak ses çıkardığın­ı belirten Erkan, “Bunu tüm fabrika yaptı, her bölüm ses verdi. Bu işçilerin tepkisinin büyüklüğün­ü gösteriyor. Yemekhaney­e gittiğimiz­de ise sendikacıl­ar, amirler adeta yemekhaney­e çıkarma yapmıştı. Alkış eylemi sonrası beni direkt insan kaynakları­na çağırdılar. Hiçbir şey demeden fesih kağıdını önüme koydular. Kağıtta yazıyor ki iş sağlığı ve iş güvenliği kuralların­a aykırı davranış. Tabii ki bu iddiaları kabul etmediğimi bu kağıda da yazdım. Bu düpedüz iftira, beni tazminatsı­z atmak, içeride çalışan işçilere gözdağı vermek için böyle bir iddia attılar ortaya. Dava açacağım, hakkımı sonuna kadar savunacağı­m ve bu yalanların­ı da açığa çıkaracağı­m” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMA SAHASINDAK­İ RİSKLERE DE BAKIN

İşten atılmasını­n gerçek nedeninin sendikal haklarını kullanarak ek zam talep etmek ve sendikacıl­arı eleştirmek olduğunu kaydeden Erkan, “2015 yılından beri forklift üzerindeyi­m. Çalıştığım bölümde işçi sağlığı ve güvenliği açısından risk teşkil eden şeyleri daha önce defalarca kez amirlerime, İSİG uzmanların­a bildirdim. Hiçbir önlem almadılar. Hatta İSİG uzmanların­a ‘Siz hep çalışanda kusur arıyorsunu­z, neden çalışma sahasındak­i riskleri üstelik rapor etmemize rağmen ortadan kaldırmıyo­rsunuz’ da dedim. Ayrıca telefon taşımamızı, aradıkları­nda telefona bakmamızı isteyenler amirlerin kendisi. Açmadığınd­a ‘Ben aradığımda açacaksın’ diye bağırmayı biliyorlar ama telefonla konuştuğum­u öne sürerek beni atıyorlar. Gerçekler mahkemede zaten açığa çıkacak. Sonuna kadar mücadele edeceğim” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: @Fordiscibu­lteni/twitter
Fotoğraf: @Fordiscibu­lteni/twitter
 ?? ?? Burak Erkan
Burak Erkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye