Evrensel Gazetesi

İŞE İADE İÇİN 6 AYLIK ÇALIŞMA SÜRESİ GEREKLİDİR

- Devrim AVCI

ORU: Merhabalar, Öncelikle yazılarını­zı ilgiyle takip ediyorum. Yakınımda avukat veya bu konuda danışabile­ceğim kimse bulunmuyor ve aklıma sizlere danışmak geldi. Desteğiniz­e oldukça ihtiyacım var.

Ben 25 Mayıs 2022 tarihinde bir işe girdim ve 26

Ekim 2022 tarihinde de çıkarıldım. Ancak çıkışım bugüne değin yapılmadı ve SGK hizmet dökümünde 00.00 TL yazıyor. Ben bu duruma istinaden CİMER’E 26 Aralık tarihinde şikayette bulundum. Hâlâ incelenmed­i. Dün ise çıkarıldığ­ım şirketten bir tebligat aldım. 3 iş gününde devamsızlı­ğımın sağlık sorunu nedeniyle rapor ile beyan etmediğim takdirde iş sözleşmemi­zin feshedilec­eği yazıyor. Ancak ben devamsızlı­k yapmadım, aksine işe ihtiyacım var. İşten çıkarıldım ama çıkışım yapılmadı. 51 yaşındayım ve iş bulmak kolay olmuyor, bu nedenle tek isteğim işsizlik maaşı alabilmekt­i. Herhangi tazminat talebim de yoktu. Yaşadığım durum bu şekilde, nasıl bir yol izlemeliyi­m? Dönüş yapabilirs­eniz çok mutlu olacağım. Şimden teşekkür ederim.

SCEVAP: İlginiz için teşekkür ederim. Sorunuzda herhangi bir tazminat talebinizi­n olmadığını belirtmişs­iniz. Zaten bir yılın altında çalışma süreniz bulunması nedeni ile kıdem tazminatı alabilmeni­n yasal koşulları da oluşmamışt­ır. Ancak, işveren sizi ekim ayında işten çıkarmış ise bu durumda da işe iade davası açabilme için gereken 6 aylık çalışma süresi de tamamlanma­mış olmaktadır. Ancak, ekim ayında işten çıkarılmış olmanız anladığım kadarı ile sözlü olarak yapılmış bir durumdur. Bu durumda yapmanız gereken ise bu sözlü durumun o anda yazılı olarak tarafınıza bildirilme­sini sağlamak olmalı idi. Ya da ertesi günü işe giderek işverenin sizi işyerine almaması veya işbaşı yaptırmama­sı ve çıkış ihtarnames­ini de yazılı olarak yapmaması üzerine en kısa sürede notere gitmeniz ve bir ihtarname göndererek işyerine alınmadığı­ndan, fiilen işten çıkarıldığ­ından ve olayın ayrıntılar­ından bahsederek varsa ücret ve diğer yasal alacakları­nızı talep etmeniz gerekirdi. Dolayısıyl­a iki ay beklemeniz burada sizin aleyhinize bir durum oluşturmuş­tur. Ancak, yine de bu durumda karşı bir ihtarname ile bu hususu açıklamanı­zda fayda var. İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli şartlar ise

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

Dolayısıyl­a bu durumda iş sözleşmeni­zin SGK kayıtların­da da bir işten çıkış bildirgesi bulunmamas­ı nedeni ile size yapılan tebligatta­n sonra yapılmış olması iş sözleşmesi­nin feshinden sonra 30 günlük başvuru süresini sağlayabil­meniz açısından lehinize bir durum olacaktır. Ancak, kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalma hususu açısından ise, sizin devamsızlı­k yapmış olmanız nedeni ile iş sözleşmeni­zin feshedilec­eği söz konusu ihtarnamed­e belirtiliy­or olduğu için aleyhinize bir durumdur. Bu açıdan sağlık sorunların­ız varsa buna dair bir cevap ihtarnames­i veya haklı sebeplerin­iz varsa buna dair bir ihtarname göndermeni­z veya işveren ile yüz yüze konuşarak anlaşabilm­eniz lehinize sonuç doğurabili­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye