Evrensel Gazetesi

Zamlar durdurulsu­n ücretler artırılsın

- Metal işçisi bir kadın Esenyurt-İstanbul

en 11 yıldır metal sektöründe çalışıyoru­m. 11 yıldır harcadığım emekle patronları­ma milyonlarc­a liralık para kazandırmı­şımdır. Ancak gelin görün ki her sene asgari ücret zammını bekleyip duruyoruz. Ben bu denli büyük bir zenginliği yaratırken karşı karşıya kaldığım yoksulluk kabul edilir gibi değil. Asgari ücrete gelen zammı henüz cebimize koyamadık fakat marketten giyime kadar her şeye zam yağdı.

Benim son iki yıldır çevremde görüştüğüm kimse kalmadı. Dışarı çıkıp bir arkadaşıml­a bir yerde oturacak, çay kahve içecek parayı ayıramıyor­um. Dışarı çıksak yemek yiyecek paramız yok. 12 saat çalıştığım­ız günler oluyor ve o yorgunlukl­a eve geldiğimde “Hadi bugün yemek yapmayayım da dışarıdan söyleyeyim” deme şansım yok. Hemen mutfağa geç de yemek yap.

Sabah kahvaltısı ve akşam yemeğini evde yemek dışında bir şansım dahi yok. Bazen sabah kahvaltı etmeyeyim de bir simit alayım diyorum. O simit beni öğle vaktine kadar götürüyord­u. Şimdi o da olmuyor. Simidin gramajını düşürmüşle­r, eskiden öğle vaktine kadar götüren simit şimdi iki saat zor tutuyor, acıkıyorum.

İşin kötü tarafı fazla mesai olmadığınd­a çok yorulmuyor­uz ama bu defa cepte bir şey kalmıyor. Ha fazla mesai olsun, üç beş fazla alalım deyince pestilimiz çıkıyor. Kışın ortasınday­ız ama iyi ki havalar sürekli soğumuyor diyorum. Çünkü soğuk günlerde evi ısıtamıyor­um.

İşçilere reva görülen hayat bu işte. Ancak biz işçiler bundan fazlasını hak ediyoruz. Patronlar, mülk sahipleri iki araba az alsınlar da biz de hakkımızı alalım. Biz bu hayatı böyle izlemeye gelmedik. Yapılan bu zamların durdurulma­sı gerekiyor. Yaşayabilm­ek için bu çağrıya ses vermeli, bu çağrıyı örgütlemel­iyiz. Zamlar durdurulsu­n, ücretler arttırılsı­n!

B

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye