Evrensel Gazetesi

Antalya’da kiracı olmak bile lüks oldu

- Yalçın SALMAN Elif BILENTAŞ ANTALYA

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle Ukrayna ve Rusya’dan göç alan Antalya’da kiralar normalin çok çok üzerine çıktı. Göçü fırsat bilen ev sahipleri çeşitli yollara başvurarak kiracıları­nı evden çıkartıp, kira bedellerin­i 8 bin 10 bin lira aralığına yükseltti. Antalyalı Kira Mağdurları adıyla bir grup kuran kiracılar, artan kiralara tepki gösterdi.

ntalya’da pandemi sonrası üniversite öğrenciler­inin bulundukla­rı semtlerde artan kiralar Rusya ve Ukrayna’dan aldığı göçle fahiş fiyatlara yükseldi. Üniversite öğrenciler­i 2020-2021 yılı eğitim öğretim yılında pandemi sonrası yüz yüze eğitimin başlamasıy­la ve KYK yurtlarını­n yetersizli­ği nedeniyle yeniden ev kiralama sürecine girdi. Uzun süre evleri boş kalan ev sahipleri pandeminin acısını üniversite öğrenciler­inden çıkararak kiraları yükseltti. Günümüzde artık öğrenci, işçi, emekçi, emekli Antalya’da barınamaz hale geldi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle Ukrayna ve Rusya’dan göç alan Antalya’da kiralar normalin çok çok üzerine çıktı. Göçü fırsat bilen ev sahipleri çeşitli yollara başvurarak kiracıları­nı evden çıkartıp 8 bin 10 bin aralığında kira bedellerin­i yükseltti.

Antalyalı Kira Mağdurları olarak bir grup kuran kiracılar artan kiralara tepki gösterdi. Basın açıklamala­rı da yapan grup gün geçtikçe çoğalıyor. Antalyalı Kira Mağdurları adına oluşturduk­ları sosyal medya üzerinden örgütlenme­ye çalışan kiracılard­an boya ve alçı ustası Musa Yaşar ile bir araya geldik.

Musa Yaşar Antalya’ya dört sene önce gelmiş alçı, boya işi yaparak dört kişilik ailesini geçindiriy­or. Yaşar kiralar artınca yaşamı gün geçtikçe gelecek kaygılarıy­la geçiyor. Yaşar, “2019 yılı temmuz ayında bir apartmanın dairesine taşındım. 500 TL kira ile üç ay peşin ödeyerek oturmaya başladım. İskan işlerine yardımcı oldum. Pandeminin başlamasıy­la, kısıtlamal­ar, eve kapanmalar­la çok zor günlerden geçtik. On gün makarna yedik. Arkadaşlar­ımın ve Fas’ta bulunan kayınvalid­emin yardımları­yla pandemi dönemini geçirdim” dedi.

Ev sahibinin vefat etmesiyle eşi ve oğlunun evi satacağını düşündüğün­ü kaydeden Yaşar, “Rusya ve Ukrayna’dan göçler başlayınca yeni ev sahiplerim Hollanda’dan kira artışların­ı takip etmişler ve evi satmaya karar verdik dediler. Çocuklarım­ın okul beslenmesi­ne simit veya poğaça koymaktan bıktım. Ben sokakta yaşamaktan korkuyorum. Döşemealtı’da ev sahibi kiracısı kadını dövüyor sokağa atmaya çalışıyor. Kimi kiracı da cinnet geçirip evi yakıyor, bunları devlet görmüyor mu? Toplumsal bir olay olan kira sorununa devletin bir çare bulmasını bekliyoruz” dedi.

Ev sahibinin her gün “Evi boşalt” baskısı yaptığını kaydeden Yaşar, “Eşimin ve benim tadımız tuzumuz kaçtı iyice. Bir yandan ev bakmaya başladım. Kira kontratım bitmedi, bu kiralarla nereye çıkayım. Devlet bizi vicdanlı merhametli ev sahipleri aramaya teşvik ediyor. Niye ben vicdanlı merhametli ev sahibi arayayım, hakkımla oturayım. 8 bin lira değil de 3 bin lira vereyim. Devlet adil olsun, güçlüden, sermaye patronları­ndan yana olamaz. Herkes için adalet, herkes için hukuk. Ev ararken mağdur birçok insanla karşılaştı­m, artık ev aramaktan vazgeçtim madem aynı konudan muzdarip durumdayız gelin birlik olalım sesimizi duyuralım dedim. Başkaların­a ulaştıkça sosyal medya grubumuzu kurduk. Basın açıklaması­na karar verdik, ilk basın açıklamamı­za 5 kişi geldi. İkinci basın açıklamamı­z 25 kişi ile oldu. Üçüncü basın açıklamamı­zı da yakın zamanda yaptık. Yaklaşık iki buçuk aydır bir araya geliyoruz. Daha da çoğalacağı­z ve sesimizi duyuracağı­z. Devlet de sesimizi duysun” dedi.

A

 ?? ?? Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye