Evrensel Gazetesi

Kiracı çözüm istiyor

-

ANTALYA’DA kiraları yükseltmek amacıyla ev sahipleri kiracıları­na, ‘Evden çıkın’ baskısı yapıyor. Yeni kiracılar arayan ev sahipleri, mevcudun 5-10 katı kira geliri elde etmek istiyor. Mağdur olan kiracılar ise birleşiyor.

“Antalyalı Kira Mağdurları” sosyal medya grubu üzerinden dar gelirli kiracılar birleşmeye başladı. Bu grupta olan Süheyla ve Mustafa Özkalender çiftinin evine konuk oluyoruz. Binadan içeri girdiğimiz­de evin eski bir bina olduğunu anlıyoruz. Basamaklar mozaik betondan ve bir tadilat görmediği belli. Süheyla Hanım ve Mustafa Bey karşılıyor­lar bizi kapıda. Süheyla Kalender, on bir yıldır aynı evde oturduklar­ını söylüyor. 2022 yılında ev sahibi birden evi satacağını ve çıkmaların­ı istemiş. “Ama satış değil dertleri yüksek kiraya başkasına vermek” diyor. Süheyla Hanım 57 yaşında ve eşinin emekli maaşı ile geçinen iki kişilik bir aile. Kira bedelini yükseltmel­erine rağmen temmuz ayında ev sahibi ihtar çekmiş.

Süheyla Özkalender, “Mart ayında 1050 TL kira veriyorduk, 1500 TL oldu kiramız.

Antalya’da kiralar artmaya başlayınca ‘çıkın’ demeye başladı. ‘Benim evim 8-10 bin lira yapar’ dedi. Ev sahibiyle tartıştık. Sözleşme yapalım 3 bin 500 Tl’den aralık ayına kadar oturun dedi, biz kabul etmedik. Belki de sözleşme yerine taahhütnam­e imzalatmak­tı niyeti” diyor.

Mustafa Özkalender tesisat işleri yapmış, BAĞ-KUR’DAN emekli olmuş. 5 bin TL emekli maaşını 1500 TL ev kirası, elektrik, su ve gıda giderlerin­e yetiştirme­ye çalışıyor eşi ile birlikte. Arada tesisat işi çıkıyor, “Çok ağır olan işleri yapamıyoru­m, ama pisliğin içine de girip tamir yapıyorum zaman zaman” diyor. Süheyla Hanım’a salonların­daki eşyaların neden kolilenmiş olduğunu soruyoruz, “‘Uygun bir ev bulursak hemen taşınırız’ öyle de kaldı. Ev bulmak da zor, taşınma parası, depozito, komisyon derken taşınmamız çok zor görünüyor.”

Süheyla ve Mustafa Kalender, “Yüksek kiralara çözüm bulunsun” diyerek hükümete çağrıda bulundu.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye