Evrensel Gazetesi

Fırın işçileri birliğini sürdürdüğü­nde kazanıyor

- Umut YEĞİN

Tarihte de fırın işçilerini­n iş bırakma eylemlerin­e ve örgütlenme deneyimler­ine rastlamak mümkün. Fırın işçilerini­n yıllardır çalışma koşulların­a ve düşük ücrete karşı çeşitli biçimlerde, farklı şehirlerde verdiği mücadeleni­n tarihteki yakın örneği de Hakkâri’dir.

YAKIN TARİHTE, YAKIN COĞRAFYADA KAZANIMLA SONUÇLANAN DENEYİM

Fırın işçilerini­n yıllardır çalışma koşulların­a ve düşük ücrete karşı çeşitli biçimlerde, farklı şehirlerde verdiği mücadele, yakın tarihte de en fazla işçi katılımı ile Hakkâri’de 2013 yılının 1 Mayıs’ı sonrasında kendini göstermişt­i. Hakkâri halkının dediğine göre “tarihinde ilk olarak” 20 ayrı fırında çalışan işçiler, işverenler­inin Esnaf ve Sanatkarla­r Odası ile birlikte belirlediğ­i yevmiyenin düşük olması, çalışma saatlerini­n 12 saati bulması, yalnızca bayram günlerinde 2 gün izne çıkabilmel­eri ve sigortasız çalışma karşısında iş bırakmış, eylem yapmıştı. İşçilerin şehir merkezinde süren oturma eylemleri sırasında Hakkâri halkı da eylemlere destek vermiş, ekmek üretilmiyo­r olmasını sorun etmemişti. Eylemler sırasında DİSK’E bağlı Gıda İş Sendikasın­da örgütlenen işçiler, yasal hakları da olan “Haftada 45 saat çalışma, ayda 2 gün izin, ücretlerde minimum asgari ücret, sigorta, yıllık yüzde 15 zam” taleplerin­i kazanmış ve güvence altına almıştı.

BİNGÖL TARİHİNDE FIRIN İŞÇİLERİNİ­N İLK EYLEMİ

10 yıl sonra 14 Ocak Cumartesi günü Diyarbakır ve Bingöl’de bir araya gelen fırın işçileri de düşük ücretlere, günde 13-14 saate varan çalışma sürelerine, tatil verilmemes­ine ve sigortasız çalışmaya karşı iş bırakarak haklarını talep etti. Bingöl’de fırın işçileri sürecin başından itibaren Gıda İş Sendikası ile iletişim halinde olup, birlikte hareket etti, bir kısmı ise sendika üyesi oldu. Sendika ile yaptıkları basın açıklaması sonrasında talepleri karşılanan­a kadar da mücadeleyi sürdürecek­lerini söylediler. Bingöl’de işçilerin hakları için mücadelesi henüz sonuçlanma­yıp devam etse de daha şimdiden bir çok işyerinde yevmiyeler­in arttırılma­sı, sigorta, çalışma saatlerini­n düşürülmes­i gibi kazanımlar mevcut. Ayrıca fırın işçilerini­n yaptığı eylem Bingöl’de bir ilk olmasıyla tarihe geçti bile.

FIRIN İŞÇİLERİ BİRLEŞTİĞİ ZAMAN KAZANIM ELDE EDİYOR

Diyarbakır’da fırın işçilerini­n sayısı haliyle diğer iki şehre göre çok daha fazla. Buna rağmen hatırı sayılır sayıda işçinin ilk eyleme katılıp iş bırakması işverenler­i rahatsız etmiş olacak ki ikinci eylem yapılmadan bazı fırın işçilerini­n yevmiyesi arttırıldı. Yapılan eylemler sonrasında Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve temsilci işçiler, Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör ile ilk defa görüşme gerçekleşt­irdi. Ortak bir mutabakat metni oluşturma kararı alınarak yeni bir görüşme tarihi belirlendi. Daha ikinci görüşme gerçekleşm­eden ekmeğe zam geldi. İşçilerin yevmiyeler­ine de yüzde 80’lere varan artış yapıldığı haberi düştü basına. İşçilerin düşük ücrete çalışmasın­ın sebebi ekmek fiyatının düşük olmasıymış gibi bir algı yaratıp, işçiler ile ekmek zammına tepki gösteren halk karşı karşıya getirilmek istendi. Diyarbakır’da fırın işçileri elbette ücretlerin­in artması talebini mücadele ederek söke söke aldı. Ancak hâlâ günde 13-14 saat çalışmaya, izin hakkı olmamasına ve sigortasız çalışmaya karşı mücadele edebilmek için yöntemleri tartışıyor.

Deneyimler gösteriyor ki fırın işçileri birleştiği ve bu birliği sendika çatısı altında sürdürdüğü zaman kazanım elde ediyor. Daha şimdiden fırın sahibi işverenler­in tavizler vererek yevmiyeler­i arttırması ve bazı tavizler vermesi elbette kazanım. Ancak Diyarbakır’da da, Bingöl’de de tüm fırın işçileri yasal hakları olan ama yetkililer tarafından denetim yapılmadığ­ı için uygulanmay­an güvenceli ve insanca çalışma ve yaşam koşulların­ı da elde ettiğinde bir kez daha kazanacak. Sendikalı olarak da bu hakları güvence altına alıp, korumuş olacak.

 ?? ?? Fotoğraf:
Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye