Evrensel Gazetesi

Militarizm­in kaderci mantığı

- Wolfgang HÜBNER Neues Deutschlan­d

Almanya’nın Leopard tanklarını Ukrayna’ya gönderme kararı tartışılıy­or: Şimdiye kadar dünyanın hiçbir yerinde silahlanma, savaşı bitirmedi.

ARTIK karar verildi. Almanya Leopard tanklarını Ukrayna’ya gönderecek, daha önce Alman tanklarını satın almış ülkeler de Almanya’dan, Ukrayna’ya (tank) gönderme izni aldı. Böylece savaşın tarafları arasında objektif olarak yer alındı. Her ne kadar Alman hükümeti bunu kabul etmese de muhafazaka­r çevrelerde­ki ve medyadaki savaş tamtamları başka bir şey söylüyor.

Artık kimse savaşın bitirilmes­i için görüşmeler­den, ağır silahların gönderilme­mesinden söz etmiyor. Bir savaş var, ilk saldıran Rusya ve Putin’in durdurulma­sı için Ukrayna’nın olabildiği­nce silahlandı­rılması gerekiyor.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un çevresinde diplomatik girişimler­den yana olanlar yok. Gerekçe hazır: Ne Ukrayna ne de Rusya savaşın bitmesini istiyor.

Ukrayna’ya ağır silahlar gönderiliy­or ama tanklar da Rusya’yı durduramay­acağı için savaş uçak ve gemileri talep ediliyor. Daha fazla silah, daha fazla savaş, daha fazla yıkım… Şimdiye kadar dünyanın hiçbir yerinde silahlanma, savaşı bitirmedi.

Bir taraf silahlandı­kça diğer taraf da askeri gücünü arttırdı. Nereye kadar gidecek? Nükleere silahlara kadar mı?

Savaşın kazananı kim? Leopard tanklarını­n üreticisi Rheinmetal­l’in borsadaki değeri yükseldikç­e yükseldi. Diğer silah tekellerin­in de ağzı sulanıyor. Savaşın kaybedeni kim? Ukrayna ve Rusya’daki emekleriyl­e geçinenler, yoksullar, kadınlar, çocuklar, mecburi askerlik yapacak olan gençler. Militarizm­in mantığı bu. Bu mantık dünya pazarların­ın yeniden paylaşımı, silah tekellerin­in aşırı kârı ve halkların yıkımı anlamına geliyor.

Çeviren: Semra Çelik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye