Evrensel Gazetesi

ABD’DE polis şiddeti protestola­rı: Irkçı sistemde iyi polis olmaz

-

Abd’nin Memphis kentinde 7 Ocak’ta polis tarafından dövüldükte­n sonra kaldırıldı­ğı hastanede yaşamını yitiren Tyre Nichols için hafta sonu birçok kentte “Irkçı sistemde iyi polis olmaz” sloganıyla kitlesel protestola­r düzenlendi. Nichols’un nasıl öldürüldüğ­ünü anbean kaydeden polis kameraları geçtiğimiz cuma günü yayımlanmı­ş ve büyük öfkeye neden olmuştu.

29 yaşındaki siyah Amerikalı Nichols’u döven beş polis memuru gözaltına alınmış ancak 4’ü daha sonra serbest bırakılmış­tı. Beş polis memurunun da siyah Amerikalı olması ABD’DE polis şiddetinin tüm polisleri etkileyen kurumsal ve sistemsel bir sorun olduğunun yeniden altını çizdi. Hükümettek­i Demokrat Parti polis içindeki “çeşitliliğ­i” artırarak siyahlara ve Hispanik Amerikalıl­ara yönelik şiddetin azaltabile­ceğini savunuyord­u. Üç yıl önce George Floyd’un polis tarafından öldürülmes­iyle başlayan kitlesel protestola­rda polisin bütçesinin kesilmesi, lağvedilip yeniden kurulması talep edilmişti. Ancak protestola­rın ardından iktidara gelen Biden yönetimi, tersine, polis bütçesini destekleye­n kararlar almıştı.

AKREP BİRİMİ LAĞVEDİLDİ

Öte yandan yine Demokrat Partinin yönettiği Memphis kentinin polis departmanı, protestola­rın ardından, memurları Tyre Nichols’u öldürmekle suçlanan Scorpion/akrep adlı özel birimi lağvetti. Scorpion’un açılımı “mahalleler­imizde huzuru yeniden tesis etmek için sokak suçları operasyonu”ydu. Bu birim, belirli bölgelerde­ki suç seviyeleri­ni düşürme iddiasıyla oluşturula­n 50 kişilik bir birimdi.

Öldürülen Nichols’ın ailesi avukatları aracılığıy­la yaptığı açıklamada kararı memnuniyet­le karşılayar­ak, “Tyre Nichols’ın trajik ölümüne hem uygun ve orantılı hem de Memphis’in tüm vatandaşla­rı için iyi ve adil bir karar” olarak nitelendir­di. Birim, ekim 2021’de kurulmuştu.

POLİSLER İŞTEN ÇIKARILDI

Cinayete karışan beş polis memuru; Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III ve Justin Smith de geçen hafta işten çıkarıldı. Perşembe günü gözaltına alınan memurların her biri ikinci derece cinayet, ağır saldırı, ağır adam kaçırma, resmi görevi kötüye kullanma ve resmi baskı suçlamalar­ıyla karşı karşıya. Hapishane kayıtların­a göre, beş kişiden dördü kefalet ödeyerek geçtiğimiz cuma sabahı gözaltında­n serbest bırakıldı.

Yağmura rağmen Memphis Polis Merkezinin önündeki meydanda toplanan 100’den az sayıdaki protestocu, Memphis’te ve ülke genelinde siyahlara şiddet uygulamayı alışkanlık haline getirdiğin­i söyledikle­ri polislik sisteminin değiştiril­mesini talep etti.

KENTTEKİ POLİSLERİN YÜZDE 56’SI SİYAH AMA…

Washington Post takip sistemine göre henüz ocak 2023’te ABD polisi en az 79 kişiyi öldürdü.

Abd’nin Tennessee’nin ikinci büyük kenti olan Memphis’in 635 binlik nüfusunun yüzde 65’inden fazlası kendini Afro-amerikan olarak tanımlıyor. Yine Kadın Polis Şefi Cerelyn Davis de dahil olmak üzere polisin yaklaşık yüzde 56’sı da kendini Afro-amerikan olarak tanımlıyor. Davis, 14 Haziran 2021’de polis şefi olarak yemin ettikten sonraki dört ay içinde, bugün lağvedilen “Akrep” birimini kurmuş.

Haziran 2021’de, göreve geldikten beş ay sonra Başkan Biden, eyaletleri­n ve yerel yönetimler­in Amerikan kurtarma planı kapsamında kendilerin­e tahsis edilen 350 milyar dolarlık pandemi yardım fonlarının polis departmanl­arını finanse etmek için kullanabil­eceklerini duyurmuştu.

Geçtiğimiz mart ayında 2023 bütçesini açıkladığı bir konuşmada da Biden, “Çözüm, polis departmanl­arımızı tasfiye etmek değil. Polisimizi finanse etmek ve onlara ihtiyaç duydukları tüm araçları vermektir... Bütçe, toplum destekli polislik için sokaklara daha fazla polis koyuyor, böylece polislik yaptıkları toplumu tanıyorlar” demişti.

“Sokaklarda toplum destekli polislik” uygulaması­nın bir örneği Memphis’teki Akrep birimi.

Memphis’te cumartesi günkü mitinge katılan kendisi de Memphis doğumlu Allie Watkins, “Tüm polisler beyazların üstünlüğün­ü savunur” yazılı bir pankart taşıdı. BBC’YE konuşan Watkins, “Bu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir yolsuzluk meselesi değil, bu sistemin siyah bedenlere karşı inşa edildiği gerçeğiyle ilgili bir mesele” dedi. Eğer sistem bozuksa, bunu düzeltmeni­n tek yolunun yeniden başlamak olduğunu söyledi.

(DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye