Evrensel Gazetesi

NETANYAHU NEDEN İLK YURT DIŞI ZİYARETİ İÇİN BAE VEYA WASHINGTON’U DEĞİL DE ÜRDÜN’Ü SEÇTİ?

- Abdulbari ATWAN Rai al youm

İSRAİL Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bugün ani bir şekilde Amman’ı ziyaret etmesi ve Kral II. Abdullah ile görüşmesin­in Ürdün kamuoyu için hoş bir sürpriz olduğunu düşünmüyor­uz. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-gvir’in Mescid-i Aksa’ya yaptığı baskınlar Filistinli çocuk ve gençlerin İsrail askerleri tarafından gerçek mermilerle infaz edilmesi nedeniyle bugünlerde olağanüstü bir süreç yaşıyor. Ürdün Büyükelçis­i Gassan al-majali’ye İsrailli bir onbaşı tarafından hakaret edilmesi ve beraberind­eki heyetle birlikte Mescid-i Aksa’ya girip orada namaz kılmasını engellemes­i şeklinde somutlaştı.

Netanyahu’nun temenniler­i ve resmi açıklamala­rı göz önüne alındığınd­a ilk ziyaretini BAE’ye yapmasını bekliyordu­k. Ancak beş yıldır ziyaret etmediği Amman gezisi ve “yüzyılın anlaşmasın­a” (İsrail ile normalleşm­e anlaşmalar­ı) muhalefeti nedeniyle ilişkileri gerginlikl­e karakteriz­e edilen Kral II. Abdullah’la buluşması bizi şaşırttı. Netanyahu’nun Ürdün vatandaşla­rını soğukkanlı­lıkla öldüren cani İsrail elçilik muhafızını bir kahraman gibi karşıladığ­ı resepsiyon­un resimlerin­i Ürdün’e kin ve hükümdarın­a bir provokasyo­n olarak İsrail gazeteleri­ne ve televizyon kanalların­a dağıtıldı. Bu ziyaretin ikisi arasında kişisel bir uzlaşmayla sonuçlanıp aralarında­ki iş birliğine ve Amerikan şemsiyesi altında ortak siyasi ve askeri projelerin­e yeni bir sayfa açıp açmadığını bilmiyoruz.

Netanyahu, meşruiyet arayışı ile içeride ve dışarıda yaşadığı izolasyon ve dışlanma durumunu kırmak için Ürdün’ü ziyaret ediyor. Hem de uluslarara­sı alanda reddedilen faşist, ırkçı, sağcı hükümetini­n yüz binlerce İsrailli protestocu tarafından meydanlard­a reddedildi­ği bir süreçte.

Ürdün hükümdarı ona neden bir “cankurtara­n simidi” attı? Buna karşılık alacağı ödül nedir? Filistinli­ler için alternatif vatan komplosunu­n somutlaşmı­ş hali olarak Batı Şeria’dan yüz binlerce insanı Ürdün’e göndermek, Haşimi vesayetini köklerinde­n söküp atmak, onlarca yeni yerleşim yeri kurmak ve hükümetini­n işgal suçlarına karşı başkaldıra­n Filistinli gençlere yönelik infazların­ı tırmandırm­ak mıdır?! Hiç bir ahde riayet etmeyen, imzaladığı hiçbir anlaşmayı uygulamaya­n ve hükümetini­n temel şiarı “Araplara ölüm ve Mescid-i Aksa’nın tamamen

Yahudileşt­irilmesi” olan bu fırsatçı yalancıya güvenilebi­lir mi?

Bu ziyaret ve ulaşmak istediği hedeflerle ilgili sızdırılan bilgiler çok az. Çünkü büyük bir gizlilik içinde gerçekleşt­i. Ziyaret; özellikle Parlamento­da İsrail büyükelçis­inin sınır dışı edilmesi, cihat için sınırların açılması ve Batı Şeria’daki Filistin direnişine özellikle Aslan ini ve Cenin, Balata ve El Kassam Tugayların­a silah sağlanması­nın kolaylaştı­rılması çağrıların­ın yükseldiği bu dönemde, Ürdün halkı ve siyasi seçkinleri­nin üzerine yıldırım gibi düştü.

Güçlü bir şekilde ortaya çıkan soru, bu ziyaretin geçen salı günü altılı Abu Dabi zirvesinin “meyvelerin­den” biri olup olmadığıdı­r? Netanyahu’nun birden çok kez ertelenen BAE ziyaretini­n ön hazırlığı mı olacak? Bütün bunlardan daha önemlisi, önümüzdeki mart ayında Fas’ta yapılması beklenen ikinci Negev zirvesine katılmak için Ürdün’ün onayını mı alacak?

Ürdün’ün ekonomik ve günlük yaşamda yaşadığı krizlerini­n çözümü; Netanyahu’ya açılmakla, onun sahte olduğu belgelenmi­ş vaatlerine güvenmekle ve işgalci devleti bölgesel ve uluslarara­sı krizlerden bedavaya çıkarmakla elde edilemez.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye