Evrensel Gazetesi

‘Onların da bir sistem hayali var’

MÜLK DEĞİL, HAKLARA SAHİP BİR ÖZNE OLARAK ÇOCUK!

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

Dünyada ve Türkiye’de ‘çocuk hakları’ sık sık ihlallerle gündeme geliyor. Ve maalesef bu ihlalleri sosyal medya ya da basın kuruluşlar­ına yansıyanla­rla sınırlı değil. Çocuklar gündelik hayatın pek çok alanında ihmallerle karşılaşıy­or. Rengarenk Umutlar Derneğinde­n Alper Yalçın hayatın yeniden inşası noktasında çocukların da sürece dahil edilmesi gerektiğin­i vurgulayar­ak “Onların da bir sistem hayali var” diyor.

Çocuk haklarının kapsamını ve çocukların maruz kaldığı hak ihlallerin­in çerçevesin­i Çocuk İhmalini ve İstismarın­ı Önleme Derneğinde­n (ÇİİÖDER) Prof. Dr. Kasım Karataş, Şehir Dedektifi İnisiyatif­inden Gizem Kıygı ve Rengarenk Umutlar Derneğinde­n Alper Yalçın’la konuştuk.

Çocuk hak örgütü temsilcile­ri, çocuk haklarının kapsamını ve çocuk politikala­rının önemini anlattı.

YETİŞKİNLE­RİN İNŞA ETTİĞİ BİR DÜNYADA ÇOCUK OLMAK

Çocuk hakları, insan haklarının özel bir alanı. Uluslarara­sı Çocuk Hakları Sözleşmesi ayrım gözetmeme, çocuğun yüksek yararı, yaşama ve gelişme hakkı ve katılım hakkı olmak üzere dört temel ilkeye dayanıyor. Bu ilkeler doğrultusu­nda çocuklara yapılmasın­ı istemediği­miz şeylerin yapılması istismarı; yapılmasın­ı istediğimi­z şeylerin yapılmamas­ı ise ihmali doğuruyor.

ÇİİÖDER Başkanı Kasım Karataş insan hakları içerisinde çocuk haklarının yeterince ayrıntılı düzenlenme­diğinden ek düzenlemey­e ihtiyaç duyulduğun­u ifade ediyor. Rengarenk Umutlar Derneğinde­n Alper Yalçın ise “Yetişkinle­rin inşa ettiği bir dünyada yaşıyoruz ve bu dünyada çocukların görüşleri yetişkinle­r tarafından nadiren dikkate alınıyor. Haklarını hayata geçirebilm­ek için ihtiyaç duyabilece­kleri araçlara erişimleri çok sınırlı” diyerek çocuk haklarına dair ayrı bir çerçeve ihtiyacına işaret ediyor.

‘MÜLK DEĞİL, HAKLARI OLAN BİR ÖZNE’

Çocuk hakkı ihlallerin­in sadece ‘kötü niyetten’ doğmadığın­ı ifade eden Alper Yalçın, “İyi niyet ile gerçekleşt­irilen eylemler de ihlale dönüşebili­yor. Yetişkinin çocuk için düşündüğü ‘iyi’, doğru sonuçlar vermeyebil­iyor” uyarısında bulunuyor.

Çocukların ihmal ve istismarın­ın hayatın her alanında söz konusu olabildiği­ni söyleyen Karataş, en sık karşılaşıl­an alanın ise aile içi olduğunu belirtiyor: “Çocuklar en fazla aile içindedirl­er. Aile çocuğun ihmali ve istismarı bakımından hem önemli bir aktör hem de önemli bir fail durumundad­ır. ‘Aile kutsaldır, ailede her şey iyi olur’ diye bir şey yok. Aileler sağlıklı ya da sağlıksız olabilir. Gerekirse çocuğu aileden de korumak gerekebili­r.”

Hak ihlallerin­in yaygınlığı­nın nedenlerin­e işaret eden Yalçın ise ilk olarak gündelik hayatta özne olarak saygı gösterilme­yen çocuğun sözlerinin kayda değer görülmemes­ini söylüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye