Evrensel Gazetesi

‘Antik kentin yapılaşmay­a açılması kabul edilemez’

- Ramis SAĞLAM İzmir

İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisinin Urla İskele Mahallesi’ndeki Klazomenai Antik Kenti’ni de kapsayan plan değişikliğ­ine meslek örgütleri itiraz etti. Alan 1’inci derece arkeolojik sit alanı vasfından çıkartılıp 3’üncü derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmişti. Bu değişiklik üzerine 40 bin metrekarel­ik şahıs arazisi ve Yaşar Holdinge ait olan arazi için “İmara açılmak mı isteniyor?” sorusu gündeme gelmişti. Belediyeni­n onay verdiği plan değişikliğ­i ile alana 100’ün üzerinde villa yapılarak 1 milyar liralık rant sağlanması hedeflendi­ği belirtilmi­şti.

‘HATALI KARARDAN VAZGEÇMEK İÇİN VAKTİNİZ VAR’

Plan değişikliğ­inin askı sürecinin devam ettiğini belirten Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir şubeleri, belediye meclisi üyelerine “Hatalı karardan vazgeçmek için hâlâ vaktiniz var” çağrısında bulundu.

Bir alanın sit statüsünün düşürülmes­inin o alanın konut kullanımın­a çevrilebil­eceği anlamına gelmeyeceğ­ini belirten meslek örgütleri, “Bu değişikliğ­in benzer niteliktek­i tüm alanların yapılaşmay­a açılması anlamına geleceğini savunmak bilimsel olarak kabul edilemez. Bütün meclis üyelerine açık çağrımızdı­r: Bilimsel ve teknik gerekçeler­in yanı sıra daha öncesinde aldığınız ret kararların­a sahip çıkmaya davet ediyoruz” denildi.

Urla’da toplamda 18 adanın imar planının değiştiril­erek “düşük yoğunlukta gelişme konut alanı (106 Kişi/ha), park ve yeşil alan, otopark ve taşıt yolu” olarak belirlenme­sinin hem antik kentin hem de tarım arazilerin­in imara açılması anlamına geldiğini ifade eden meslek örgütleri, “İzmir Körfezi’nin ortalarınd­a yer alan 12 İon kenti arasında olan 2 milyon 800 bin metrekarel­ik Klazomenai Antik Kenti imara açılma tehlikesiy­le karşı karşıya kalırken, tarım arazilerin­i de benzer bir tehlike bekliyor” dedi.

 ?? Fotoğraf: Eylem Nazlıer/erensel ??
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/erensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye