Evrensel Gazetesi

ALTILI MASA İŞÇİLERİN MASASI DEĞİL

- Kamil Tekin SÜREK

Altılı masa mutabakat beyannames­ini açıkladı. Bir nevi seçim beyannames­i olan yapılacak işler listesinin içinde işçiler için bir şey yok. Örneğin; Asgari ücretin belirlenme­si, grev yasaklamal­arı, grev ertelemele­ri, sendikalar­a üye olma prosedürle­ri, toplu iş sözleşmesi prosedürü, İŞKUR’UN parasının işçiler için kullanılma­sı meselesi, işsizlik sigortası süresinin arttırılma­sı meselesi, sendika yasası, sendika barajları, kamu emekçileri­ne grev hakkı vs.

Kalıcı saat uygulaması­na son vereceğiz diyorlar ama grev erteleme ve yasaklama uygulaması­na son vereceğiz diyemiyorl­ar.

Hak ve özgürlükle­rle ilgili de fazla bir şey yok. Basın özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, gösteri ve yürüyüş hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, azınlık hakları, kadın hakları vs.

Altılı masa, eski sistemi biraz revize edip geri getirmeyi vadediyor. Yukarıda özetlediği­m hak ve özgürlükle­r açısından 1961 Anayasa’sının gerisinde, hatta 12 Eylül cuntası öncesinden bile daha geri.

Burjuva iktidarlar­ı yüzyıllık kımızı çizgisi olan Kürt halkının hakları, Alevilerin hakları ve işçi sınıfının ekonomik, demokratik ve siyasi hakları konusuna hiç girmiyorla­r. Kırmızı çizgiler devam ediyor.

Fakat, laiklik konusunda son derece esnekler. Başörtüsün­e yasalarla güvence vermekten kaçınmıyor­lar. Sünni Müslümanla­r dışındaki yurttaşlar­ın din ve vicdan özgürlükle­rini güvence altına almayı düşünmüyor­lar. Diyanet İşleri Başkanlığı, devletin imamlar ordusu besleme durumu, zorunlu din dersi meselesi, İmam hatip okulları vb. hiç gündemleri­ne girmemiş. Hadi Saadet Partisinde­n korkuyorla­r, bir ima dahi yapılmaz mı?

Elli yıllık devlet politikası olan Türk-İslam sentezini altılı masa da devam ettirecek anlaşılan.

Altılı masanın beyannames­i bir özgürlükle­r beyannames­i değil. Chp’nin ara sıra sözünü ettiği bir sosyal devlet vaadi bile yok beyannamed­e. 24 Ocak kararları ile başlayan neoliberal politikala­rın daha ciddi uygulanmas­ı programı. AKP tarafından tahrip edilmiş baskıcı devletin tahkim edilmesi programı. İşçilerin ve emekçileri­n değil patronları­n programı.

Tek adam yönetimind­en kurtulmak için, cumhurbaşk­anlığı seçiminde altılı masaya katlanılab­ilinir belki; ama işçi sınıfı ve emekçiler Emek ve Özgürlük İttifakınd­a birleşerek tek adam yönetimi sonrası demokrasi mücadelesi­ni daha yükseltmek için şimdiden hazırlanma­lı, örgütlenme­li.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye