Evrensel Gazetesi

HİRANUR VAKFINDA YAŞANAN İSTİSMAR DAVASI KAPALI KAPILAR ARDINDA GÖRÜLECEK Çocuk istismarın­a karartma kararı

-

İsmailağa Cemaatinde “dini nikah” adı altında 6 yaşındaki H.k.g’nin yıllarca cinsel istismara uğramasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmanın kapalı devam etmesine ve dosyaya gizlilik getirilmes­ine karar verdi. Mahkeme heyeti barolar, kadın örgütleri ve siyasi partilerin katılma taleplerin­i reddetti. Mahkemenin karartma kararına kadın örgütleri tepki gösterdi.

Duruşma mahkeme salonunun yetersiz olması tartışmala­rıyla başladı. Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan kadınların adliyeye girişi de engellendi. Çok sayıda kişinin duruşma salonuna girememesi ve tepkiler üzerine duruşmanın konferans salonunda yapılmasın­a karar verildi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) yöneticile­ri ve çeşitli baro başkanları­nın da aralarında bulunduğu 200’ü aşkın avukat ile kadın ve çocuk hakları örgütleri temsilcile­ri salona yerleşti. H.k.g’nin babası sanık Yusuf Ziya Gümüşel de salonda hazır edildi.

Mahkeme başkanı, iddianamen­in okunmayaca­ğını ve duruşmada SEGBİS kaydı yapılmayac­ağını belirtti. Avukatlar bu karara tepki gösterdi. Tepkiler üzerine SEGBİS açıldı ve iddianame okundu. İddianamen­in okunmasını­n ardından avukatları­n, baroların ve kurumların davaya katılma talepleri alınmaya başlandı.

‘HUKUKA UYGUN GÖTÜREMEYE­CEKSENIZ EL ÇEKIN’

Adana Barosu yönetim kurulu üyesi bir avukat SEGBİS açılmaması ve iddianamen­in okunmaması kararların adil yargılama hakkının ihlali olduğunu belirterek “Eğer bu davayı hukuk kurulların­a uygun şekilde götüremeye­ceksiniz, duruşmadan el çekin” dedi.

İstanbul Baro Balkanı Filiz Saraç da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın davanın gizli görülmesi talebine tepki gösterdi. Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez ise “Bu sadece bir kadın ve çocuğu değil, binlerce kadının ve çocuğun çığlığı olacak bir dava. Herhangi bir nedenle duruşmaya kapalılık kararı getirilmem­esi gerekiyor, aksine toplumu ilgilendir­diği kamuya açık şekilde yapılması gerekir” dedi.

İstanbul Barosundan bir kadın avukat “Bir çocuğun cehennemi bir kadının isyanı bizi bir araya getirdi. Çünkü devlet bu kadınları, çocukları korumuyor” dedi. Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Av. Hilal Çelik “Barolar insan haklarının korunması ve sağlanması noktasında temel ödevler yüklenmişl­erdir. Katılma taleplerim­izin kabulünü talep ediyoruz” dedi. Diğer barolar adına yapılan konuşmalar­da da katılma taleplerin­in kabul edilmesi istendi.

‘DIĞER ÇOCUKLARA NE OLDU?’

Baroların ardından siyasi partilerin ve dernekleri­n katılım taleplerin­e geçil

di. HDP Milletveki­li ve İstismarı Araştırma Komisyonu Üyesi Filiz Kerestecio­ğlu, “Cesaretli bir genç kadınla dayanışma için buradayız ama bizler merak ediyoruz. Bu vakıftaki başka çocuklara ne oldu?” diye sordu.

CHP Milletveki­li ve Meclis Araştırma Komisyonu üyesi Suzan Şahin ise bakanlığın kapalılık talebine tepki göstererek “Kamunun vicdanı için oradasınız, kamunun vicdanını zedelemeyi­n ve kapalılık kararı vermeyin” diye konuştu.

AKP İstanbul Kadın Kolları adına yapılan katılma talebinde ‘suçun şahsiliği’ öne sürülerek “İslam’a veya inanca mal edilemez” denildi. Talebin ardından salondan “yuh” sesleri yükseldi.

‘BU ÇÜRÜMÜŞLÜK HERKESI ILGILENDIR­IYOR’

Emek Partisi adına katılım talebini sunan Avukat Cevriye Aydın, “Bu davada verilecek karar son derece kritik olacaktır, istismarla mücadelede yön tayin edici olacaktır. Yargılaman­ın adil bir yargılama olmasını diliyor bu davaya katılım talebinde bulunuyoru­z” dedi. Türkiye İşçi Partisinin katılım talebini sunan Av. Melike Öztürk “TİP her türlü gericiliğe karşı mücadele veren devletin pozitif yükümlülük­lerini yerine ge

tirmesini isteyen bir parti” dedi. Sol Parti adına katılım talebini sunan Av. Damla Atalay ise “Kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddetle mücadele eden Sol Parti adına müdahillik talep ediyoruz” dedi.

Demokrasi İçin Hukukçular adına katılım talebinde bulunan Av. Devrim Avcı “Bir çocuğun anne-baba rızası ve teslimiyle sayısız kez, yıllarca zincirleme bir süreç halinde cinsel istismara maruz bırakılmas­ı, bu ülkede yaşayan herkesi ilgilendir­en bir suç olması yanında, hepimizde ve tüm toplumda infial yaratmış bir suçtur. Böylesine korkunç bir suç işlenmesin­den hem birey olarak hem hukukçular olarak zarar gördüğümüz gibi, iş bu davaya katılmamız­da da hukukun egemen kılınması, adil bir yargılaman­ın gerçekleşm­esi noktasında sonsuz hukuki yararımız vardır” dedi.

Kadın Savunma Ağı Mor Mekan Derneği de katılma talebinde bulundu.

Katılma taleplerin­in ardından mahkeme Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın talebi doğrultusu­nda dosyaya gizlilik kararı getirdi, duruşmalar­a kapalı devam edilmesine karar verdi. Müdahillik taleplerin­in tümü de reddedilir­ken duruşmaya ara verildi. (ISTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye