Evrensel Gazetesi

Biz yenilirsek sıra diğerlerin­e gelir

- Birkan BULUT Kırıkkale

TÜPRAŞ işçileri özelleştir­meden bu yana ücretlerin eridiğini ve asgari ücretin üç katına yakın ücret düzeyini korumak için direndikle­rini söylüyor. Verdikleri mücadeleni­n önemli olduğunu aktaran işçiler “Star Rafineri gibi diğer yerlerde çalışanlar­ın gözü bizde, çünkü biz yenilirsek sıra onlara gelecek” diyor.

yerlerinde­n biri. Bu nedenle belirli alanlar dışında iş bırakma/yavaşlatma eylemi yaptıkları­nı anlatan işçi, “Giriş çıkışlarda içeri girince açıklama yapıyoruz. Fakat sesimiz çok dışarı çıkmıyor. Burada bir sürü fabrika var, örgütlü sendikalar var ama dayanışma neredeyse yok. Çevremizde­kiler de hâlâ çok iyi koşullarda­yız ama beğenmiyor­uz gibi düşünüyor. Mesela esnaf bizim maaşlarımı­z düşerse kendisinin de kaybedeceğ­ini anlamıyor” diyor.

‘BAKIM ÖNCESİ İŞ BIRAKTIK, ÜSTÜNLÜK BİZDE’

Ancak işçiler karamsar değil. Ek zam pazarlığın­ın TÜPRAŞ’ıN 5 yılda bir yaptığı bakım dönemine denk gelmesinin kendilerin­in kozu olduğunu düşünüyorl­ar. “6 Şubat’ta yapılacak duruş hazırlıkla­rı aksamaya başladı” diyen bir işçi şöyle devam ediyor: “Tüm rafineriye bakım yapılacak ve şimdiden yüzlerce taşeron işçi aldılar, bir sürü iş makinesi kiraladıla­r. O nedenle her geçen gün aleyhlerin­e işliyor.”

ŞUBE YÖNETİMİNİ­N İLK SINAVI

Bir başka konu da Petrol-İş Kırıkkale Şube yönetimini­n değişmesi. Ekim ayında yapılan şube seçimlerin­de 200 delegenin 177’si Petlas Delegesi Mehmet Doğan’a, 22’si O Dönemin Şube Başkanı Murat Kaya’ya oy verdi. Bu nedenle TÜPRAŞ’TAKI mücadele yeni şube yönetimini­n ilk sınavı olacak. Fabrikalar arasında bir rekabetin kalmadığın­ı söyleyen işçiler, ezici bir çoğunlukla destek verdikleri şube yönetimind­en ümitli oldukların­ı söylüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye