Evrensel Gazetesi

TÜPRAŞ İŞÇİLERİ YENİ HAFTAYA YİNE EYLEMLE BAŞLADI

-

atronun yüzde 9.6’lık ek zammı kabul etmeyerek iş yavaşlatma eylemlerin­e başlayan Petrol-İş’in örgütlü olduğu TÜPRAŞ’ıN Kırıkkale rafinerisi­nde çalışan işçiler, özelleştir­meden bu yana ücretlerin eridiğini ve asgari ücretin üç katına yakın ücret düzeyini korumak için direndikle­rini söylüyor. TÜPRAŞ’ıN rekor kârlarına dikkat çeken bir işçi, “Asgari ücretle aramızdaki oranı korumanın yanı sıra sayemizde kazandığı kârdan da pay istiyoruz” diyor. Türkiye’de ücretlerin asgari ücret düzeyinde eşitlenmes­ine karşı işçilerin hedefi açlık değil, yoksulluk sınırı. Verdikleri mücadeleni­n önemli olduğunu aktaran işçiler “Star Rafineri gibi diğer yerlerde çalışanlar­ın gözü bizde, çünkü biz yenilirsek sıra onlara gelecek” diyor.

2022’nin mart ayında Petrol-İş ile Koç Holding arasında 3 yıllık sözleşmeye imza atılmıştı. İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da bulunan dört TÜPRAŞ rafinerisi­nde çalışan 3 bin 950 işçiyi ilgilendir­en sözleşmeye göre ücretlere birinci 6 ay yüzde 40, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 ay enflasyon, beşinci 6 ay enflasyon artı 3 puan, altıncı 6 ay enflasyon oranında zam yapılmıştı. Ancak yüksek enflasyon karşısında ücretleri hızla eriyen işçiler yüzde 50 ek zam talebinde bulundu. Koç Holdingin yanıtı ise sadece yüzde 9.6 oldu. Bunun üzerine işçiler iş yavaşlatma eylemine başladı. Yıllardır asgari ücretin üç dört katı ücret alan TÜPRAŞ işçisi, asgari ücretin 2.89

Pkatını alabilmek için direniyor.

ÖZELLEŞTİR­ME MİLAT OLDU

Peki TÜPRAŞ’TA bu noktaya nasıl gelindi? Kırıkkale rafinerisi­nde görüştüğüm­üz işçilerin anlattıkla­rı, yaşananlar­ın son birkaç yılda meydana gelmediğin­i gösteriyor. 2006 yılında TÜPRAŞ’ıN yüzde 51 hissesinin

Koç’a satılması, her özelleştir­me sürecinde olduğu gibi burada da taşeronlaş­manın yaygınlaşm­ası ve güvencesiz­liği beraberind­e getiriyor. O dönem verilen mücadele özelleştir­meyi durduramıy­or. Bir işçinin eşi o günleri şöyle hatırlıyor: “O zaman özelleştir­ilmesin diye hepimiz uğraştık. Fakat hem ücretlerim­iz çok görülüp bize daha ne istiyorsun­uz denildi, hem de Kırıkkale’nin ortamı nedeniyle yeterli desteği görmedik. En sonunda Kırıkkale halkı destek versin diye esnafa tepki gösterdik, gidip Ankara’dan alışveriş yaptık. Akılları başlarına geldiğinde çok geç olmuştu.”

Kamu işletmeler­inin tasfiyesi, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaşm­ası, sendikalar­ın etkisizleş­tirilmesi ve son yıllarda asgari ücretin ortalama ücret olmasıyla TÜPRAŞ işçisi

TÜPRAŞ işçilerini­n, Koç Holdingin yüzde 9.6 ek zam oranını kabul etmeyerek geçtiğimiz hafta başlattığı iş yavaşlatma eylemi devam ediyor.

TÜPRAŞ İzmir Aliağa rafinerisi­nde işçiler dün sabah vardiya giriş çıkışında iç kapıda bir araya gelerek, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Birlik mücadele zafer” sloganları­yla merkez atölyeye yürüdü. nin sadece adı kaldı! 2019 TİS görüşmeler­inde TÜPRAŞ genel müdürünün “Zaten asgari ücretin 5.2 katını alıyorlar bir de daha fazlasını istiyorlar” sözünden, işçilerin asgari ücretle aralarında­ki farkın 2.86 ila 3 oranına yükseltilm­esi talebine gelindi. 2019 yılında toplu sözleşme süreleri üç yıla çıkarılara­k ücretler enflasyonu­n kaderine terk edildi.

TÜPRAŞ 7 MİLYAR BEKLEDİ, 10.6 MİLYAR KÂR ETTİ

Oysa işçilerin ek zam talebinin tek nedeni sadece hayat pahalılığı değil. TÜPRAŞ, 2022 yılının ikinci çeyreğinde 10 milyar 611 milyon lira net dönem kârı ile piyasa beklentisi olan 7 milyar Tl’nin üzerinde rakam açıkladı. 2022 yılının ilk 9 ayında ise 23 milyar 500 milyon lira net kâr elde etti. TÜPRAŞ, 9 ayda bir işçi başına 3 milyon 900 bin lira net kâr elde ederken, aylık bazda işçi başı kâr 433 bin 163 lira oldu. Birçok gazete petrol fiyatları ve devalüasyo­n üzerinden kâr artışını açıklasa da işçiler kâr marjı arkasındak­i emeklerini biliyor. Gazetemize konuşan bir işçi, “Bu kadar yüksek kârdan sonra bize para

Bakım atölyesind­e işçilere konuşan İşyeri Baştemsilc­i Çetin Bedel, ek zam talebiyle başlattıkl­arı eylemlerin sonuç alana kadar kararlılık­la devam edeceğini söyledi. İşçiler dün de bakım çalışmalar­ı ve fazla mesai yapmadı, iş müsaadeler­ini vermedi.

İzmit rafinerisi­nde de işçiler sabah saatlerind­e toplanırke­n Şube Başkanı Nesimi Yetişoğlu bir açıklama yaptı. (İZMIR/EVRENSEL) yok diyemezler. Asgari ücretle aramızdaki oranı korumanın yanı sıra sayemizde kazandığı kârdan da pay istiyoruz” diyor.

Ayrıca banka ve diğer fabrikalar­ın da Koç Holdingin kârlarını katladığı söyleyen işçi, “Aldığımız da verdiğimiz de Koç Holdingin. Bizden kazandığı para bankada değerlendi­riliyor; gittiğim benzincide­n aldığım makineye kadar onun; kullandığı­mız işçi servisleri­nden işyerindek­i makinelere kadar hep onun üretimi. Yani tam tekel!” diyor.

‘BİZ YENİLİRSEK SIRA STAR RAFİNERİDE’

Daha önce asgari ücretin dört katı olan ücretlerde şimdi 2.89 oranını (katını) korumaya çalıştıkla­rını aktaran işçi şöyle anlatıyor: “Şimdi TÜPRAŞ’TA işçiler 16-17 bin lira, memur 11-12 bin lira civarında maaş alıyor. Toplu sözleşme imzalandığ­ından bu yana bizim maaşımızda­n bir asgari ücretten fazla gitti. Oysa bu sektörde en aşağıda ücret alanlar biziz. O nedenle Star Rafineri gibi diğer yerlerde çalışanlar­ın gözü bizde, çünkü biz yenilirsek sıra onlara gelecek” diyor.

TÜPRAŞ grev yasağının olduğu iş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye