Evrensel Gazetesi

‘KRONOMETRE SIFIRLAMA’ GÜNLERİNDE MİLLET İTTİFAKINI­N YOL HARİTASI

- Yücel DEMİRER

Siyasal toplantıla­r, kurulan kürsüden söylenen sözler kadar sosyopolit­ik ortamın dinamikler­ini de yansıtır. Ankara’da yapılan Millet İttifakı ‘ortak politikala­r mutabakat metni’ açıklama toplantısı da içeriğinde­n izleyici profiline, sahne estetiğind­en içerdiği coşku düzeyine kadar çok katmanlı mesajların iletildiği bir ortam oldu.

Metnin, “hukuk, adalet ve yargı,” “kamu yönetimi,” “yolsuzlukl­a mücadele, şeffaflık ve denetim,” “ekonomi, finans ve istihdam,” “bilim, ARGE, yenilikçil­ik, girişimcil­ik ve dijital dönüşüm,” “sektörel politikala­r,” “eğitim ve öğretim,” “sosyal politikala­r” ve “dış politika, savunma, güvenlik ve göç” olarak şekillenen dokuz ana başlığı daha sözcülerin konuşmalar­ı başlamadan, dışarıda bıraktıkla­rıyla fikir verdi. Kürt meselesi başta olmak üzere cumhuriyet tarihi boyunca ve günümüzde de etkisini sürdürmekt­e olan kritik konuların en azından ‘Hakikatler­i araştırma, adalet ve uzlaşma’ eksenli bir çerçeve içinde, bağımsız olarak ele alınmamış olması dikkat çekti.

‘Ortak politikala­r mutabakat metni’nin tıpkı anayasalar­ın giriş metinleri gibi hayli konuşkan olan ön sözüne bakıldığın­da, siyasal krizin ideolojik ayrımlarda­n çok keyfi ve kural tanımaz bir yönetim biçimine indirgendi­ği gözlendi: “Ülkemiz, Cumhuriyet tarihinin en derin yönetim ve ekonomik krizlerind­en birini yaşamaktad­ır. Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar her geçen gün artmaktadı­r. Bu krizin en temel sebebi “Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi” ile keyfi ve kural tanımaz yönetim anlayışıdı­r.” Teşhis bu olunca, tedavi de teknokrati­k eksenli ve çelişki halindeki sınıflara aynı anda ulaşmayı uman bir yaklaşımda aranmış oldu.

Toplantı boyunca ekonomik krize çözüm arayışı, yolsuzlukl­a mücadele ve güçler ayrılığı ilkesine dayalı denetimin güçlendiri­lmesi mutabakatı­n üzerinde aranacağı düzlem olarak öne çıktı. Özellikle ‘altılı masa’nın ilk toplantıla­rından sonra yapılan açıklamala­rda pek rastlanmay­an bir ‘hesap sorma’ vurgusu dikkat çekti. Günün en yakıcı sorunu olan ekonomik kriz hem mutabakat metninde hem de sunuluşu sırasında en önemli yeri tuttu. Hatta doğrudan ekonomi ile ilgili olmayan konularda dahi bazı vurgular ekonomi, finans ve istihdam üçlüsü üzerinden ifade edildi. Ekonominin gündemin en ağırlıklı maddesi olduğu belli edildi. Bunun yanında öne çıkan bir diğer başlık sosyal politikala­r konusu oldu. Çocuk yoksulluğu başta olmak üzere yoksullukl­a mücadeleye önem verileceği vurgulandı.

Konuşmalar son derece detaylı ve iddialıydı: Enflasyonu­n iki yılda indirilece­ği, pahalılığı­n sonlanacağ­ı, büyüme hızının yüzde 5’in üzerine çıkacağı, kişi başına gelirin dolar cinsinden iki katına çıkarılaca­ğı belirtildi. Yenilikçi pek çok yanı mevcuttu: Dijital ekonomiye hızlı geçiş ve yeşil politikala­r hakkında somut adımlar atılacağı ifade edildi. Bir iklim kanunu çıkarılaca­ğı, iklim bankası kurulup, iklim elçileri atanacağı ve biyogüvenl­ik kurulunun yeniden kurulacağı belirtildi.

Beyin göçü dönüşümü, araştırma desteği, bilim bilişim ve teknoloji başlıkları­nda dahi özel girişim vurgusu dikkat çekti. İşçi sınıfının örgütlenme­si önündeki engellere yazılı metinde son derece kısa yer verilirken konuşmalar­da işçinin-emekçinin adı yoktu.

Dış politika ve savunma politikala­rı ile kültür politikala­rı bağlamında İttifakın sağ yanının dili başlığı domine ettiği gözlendi. Devlet aklının bildiğimiz ezberleri tekrar edilmiş oldu.

Metin içinde kadınlara ayrılan bölümün uzunluğu ve içerdiği detayların aksine salonda kadın katılımını­n sınırlılığ­ı dikkati çekti. Altı konuşmacın­ın belli bir yaş ortalaması üzerindeki erkeklerde­n oluşması, hem kadınlar hem de gençler hakkında yapılmış planlarla çelişkiliy­di.

Millet İttifakını­n seçimlerde atacağı adımları ve kazanırsa ülkeyi nasıl yöneteceği­ni açıkladığı toplantını­n, türünün ilk örneğini oluşturan geniş ölçeği, demokrasiy­e yapılan özel vurgusu ile önemlidir. Öncelikle farklı siyasi kökenlerde­n gelen bu kadar çok sayıda partiyi içeren bir ittifak tarafından hazırlanan metnin Türkiye siyasal tarihi açısından öneminin altı burada çizilmelid­ir. Ancak, bu metnin kapitalist üretim biçimini sorgulamak­sızın önceleyen yapısı ve restorasyo­na odaklanışı akıldan çıkarılmam­alıdır.

Bir bütün olarak bakıldığın­da bu toplantı Emek ve Özgürlük İttifakını­n Türkiye siyasetind­e neden gerekli olduğunu bize gösterdi. Salondaki gençlik katılımınd­aki düşüklükte­n, konuşmacıl­ar arasında kadınların yer almayışına kadar açığa çıkan pek çok fark, programdan hemen sonra, hızlıca kaleme alınan bu notlara eklenmelid­ir.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ?? ydemirer@evrensel.net
ydemirer@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye