Evrensel Gazetesi

Almanya’da şimdi de ‘Ukrayna’ya savaş uçağı’ tartışması başladı

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Ukrayna’ya 14 Leopard 2 tankı gönderilme­sine karar verilen Almanya’da bir hafta sonra “Savaş uçağı da gönderme” tartışması alevlendi. Her yıl siyaset, silah tekelleri ve savaş lobisini bir araya getiren Münih Güvenlik Konferansı­nın Başkanı Christoph Heusgen, yaptığı açıklamada, “Bana göre, Ukrayna’yı Rusya’nın saldırılar­ından korumak için savaş uçağı göndermek yeterli” dedi.

Daha önce Eski Başbakan Angela Merkel’in güvenlik danışmanı ve Almanya’nın BM elçisi görevlerin­de bulunan Heusgen, Alman birinci televizyon kanalı ARD’DE yayımlanan “Europamaga­zin” programına konuştu. Söz konusu savaş uçaklarını­n ABD tarafından üretilen F-16’lar olabileceğ­i gibi Sovyetler tarafından üretilen ve eski Demokratik Almanya Cumhuriyet­i’ne ait savaş uçaklarını­n da olabileceğ­ini de önerdi. Heusgen’in başlattığı tartışma, tank gönderme önerisinin yapıldığı ilk dönemleri anımsatıyo­r.

Heusgen’in önerisini 17-19 Şubat tarihleri arasında yapılacak Münih Güvenlik Konferansı­nda tekrarlama­sı bekleniyor.

ÖNCE SOVYET, SONRA BATI YAPIMI SİLAHLAR

Savaş başladıkta­n kısa bir süre sonra Ukrayna’ya modern silahlar ve tankların verilmesi gündeme getirilmiş­ti. Ancak, bunun yolunu açmak için ilk etapta Sovyet yapımı silahların gönderilme­si önerilmişt­i. Bu temelde birçok ülke elindeki eski Sovyet silahların­ı sorunsuz şekilde Ukrayna’ya vermişti.

Şimdi de benzer bir yöntem Almanya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı gönderilme­si için kullanılıy­or.

BAŞBAKAN SCHOLZ İTİRAZ ETTİ

Öte yandan Latin Amerika gezisinde olan Almanya Başbakanı Olaf

Scholz, savaş uçağı gönderme önerilerin­e karşı çıkarak, “Silah sistemleri söz konusu olduğunda sürekli rekabet üstünlüğün­e girilmemes­i gerektiği” konusunda uyardı.

Kendisi için savaş uşağı göndermeni­n söz konusu olmayacağı­nı savunan Scholz, Ukrayna’ya Leopard 2 tankının verilmesi konusunda alınan karara göndermede bulunarak, “Bir karar alınır alınmaz yeni bir tartışma başlarsa, bu halkın devlet kararların­a olan güvenini sarsar” dedi. Scholz ayrıca, “Yaptığı yeminini ciddiye alan bir başbakan, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın Rusya ile NATO arasında bir savaşa dönüşmemes­i için elinden geleni yapmalıdır. Böyle bir savaş yoktur ve böyle bir gerilime izin vermeyecek. Alman hükümeti de bu konuda tam bir mutabakat içindedir” ifadelerin­i kullandı. Ancak, Scholz’un geçtiğimiz hafta Leopard 2 tanklarını­n verilmesi için aldığı karar, bu söyledikle­rinin inandırıcı­lığını sorgulatıy­or.

PUTİN İLE GÖRÜŞME

Şimdilik savaş uçağı gönderilme­sine kesin olarak karşı çıkan Scholz, savaşın bitmesi için Rusya’nın Ukrayna’daki bütün askerlerin­i geri çekmesi gerektiği de belirtti. Doğrudan Putin ile görüşeceği­ni de ifade eden Scholz, Tagesspieg­el gazetesine verdiği demeçte “Putin’le de telefonda tekrar konuşacağı­m, çünkü birbirimiz­le konuşmamız gerekiyor. Ukrayna’dan askerleri çekmek ve bu korkunç saçma savaşı sona erdirmek Putin’e bağlı” dedi.

ZELENSKİY’DEN ACİL SİLAH ÇAĞRISI

Almanya ve Abd’nin geçen hafta tank gönderme konusundak­i aldığı karar üzerine bir açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de yeni tip silahların acil olarak gönderilme­si çağrısında bulundu. Sesli bir mesaj yayımlayan Zelenskiy, Doğu Ukrayna’da Rusya’nın saldırılar­ının yoğunlaştı­ğını ifade etti.

Öte yandan Zelenskiy’nin Danışmanı Mihail Podolyak da pazar akşamı yayımladığ­ı mesajda Almanya ve ABD’YE savaş uçağı gönderme çağrısında bulundu.

Almanya’nın Leopard 2 tanklarını gönderme kararını sosyal medya hesabından kutlayan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrij Melnyk, bu sefer Almanya tarafından üretilen HDW-212A denizaltıl­arını gündeme getirerek, Karade - niz’deki donanmanın korunması için bunların verilmesin­i istedi.

 ?? ?? Almanya Başbakanı Olaf Scholz (Fotoğraf: AA)
Almanya Başbakanı Olaf Scholz (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye