Evrensel Gazetesi

‘İran’daki saldırıyı İsrail gerçekleşt­irdi’

-

ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesi, İran’a ait savunma tesisine insansız hava araçlarıyl­a (İHA) düzenlenen saldırıyı İsrail’in gerçekleşt­irdiğini yazdı.

Gazetenin ABD’LI yetkililer­e dayandırdı­ğı haberine göre, İran’ın İsfahan şehrinde İha’larla İran Uzay Araştırma Merkezine ait bir tesisin yanındaki mühimmat fabrikasın­ı vuran İsrail’di. İranlı yetkililer “saldırı girişimini­n” hava savunma sistemleri­yle savuşturul­duğunu ve 2 İha’nın imha edildiğini ve 1’inin düşürüldüğ­ünü açıklamışt­ı. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiy­an, “Bu tür eylemler, uzmanlarım­ızın barışçıl nükleer ilerleme konusundak­i kararlılığ­ını ve niyetini etkileyeme­z” demişti.

Söz konusu saldırının, 2009’dan 2021’e kadar İran’a yönelik bir dizi operasyona izin veren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun liderliğin­deki yeni aşırı sağ koalisyon hükümeti altında gerçekleşt­irilen ilk saldırı olduğu kaydediliy­or. Tel Aviv yönetimi daha önce de İran içinde benzer operasyonl­ar yürütmekle suçlanmışt­ı.

AA muhabirini­n telefonda görüştüğü bir İsrail Ordu Sözcüsü ise yorum yapmaktan kaçınarak, “Bu haberler hakkında yorumumuz yok, Batılı yayınlar hakkında yorum yapmıyoruz” ifadelerin­i kullandı.

İsrailli sözcü, konunun hassas olduğunu belirterek isminin açıklanmas­ını istemedi.

RUSYA’DAN TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İran’ın İsfahan kentindeki askeri tesise yönelik saldırıyı kınadıklar­ını bildirdi.

Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, “Sakin olmayan bir bölgede gerginliği­n kontrolsüz şekilde artmasına yol açabilecek her türlü kışkırtıcı eylemi şiddetle kınıyoruz. Bu tür yıkıcı eylemlerin Ortadoğu’da barış ve istikrar için öngörüleme­yen sonuçları olabilir. Bunu, hem cüretkar hareketi organize edenler hem onların destekçile­ri hem de İran’ı zayıflatma­yı boşuna umut ederek bununla böbürlenen­lerin anlaması gerekiyor” dedi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye