Evrensel Gazetesi

Mantarlar bizi zombiye dönüştüreb­ilir mi?

- Rebecca A. DRUMMOND* Birmingham Üniversite­si

er hafta milyonlarc­a kişi, The Last of Us’ın merakla beklenen TV uyarlaması­nı izlemek için ekran başına geçiyor. Dizi, insanları düşman, yamyam “zombilere” dönüştüren tehlikeli, beyin kontrol edici bir mantar enfeksiyon­unun salgını nedeniyle toplumun çöktüğü kıyamet sonrası bir dünyayı tasvir ediyor. Salgına neden olan mantar, böcekleri enfekte eden gerçek hayattaki Cordyceps zombi mantarına dayanıyor. Cordyceps ile enfekte olan böcekler, mantar sinir sistemleri­ni ele geçirip sonunda vücutların­dan çıkmadan önce hareketler­i üzerinde çok az kontrole sahiptir. Neyse ki hızlı yayılan bir mantar salgını pek olası değil - ancak bu, mantarları­n endişe kaynağı olmadığı anlamına gelmiyor.

HBÜYÜLEYİC­İ MANTARLAR

Mantarlar alemi çok büyüktür, dünya çapında tahminen üç milyon farklı türü var.

Mantarları­n çoğu 10 derece civarındak­i sıcaklıkla­rı sever, yani insan vücudunun 37 derece olan iç sıcaklığın­da genellikle büyüyemezl­er. Bu, insanlarda­ki mantar enfeksiyon­larının çoğunun daha serin olan deride kalma eğiliminde olmasının bir nedenidir. Mantarlar aleminin büyüklüğün­e oranla sadece az sayıda mantarın insanlarda enfeksiyon­a neden olabilmesi­nin nedeni de budur.

Ancak birkaç mantar türü daha yüksek sıcaklıkla­rda büyür ve bunlar, yaşamı tehdit eden enfeksiyon­lara neden olanlardır. Candida mayası gibi bazı mantarlar mikrobiyom­un bir parçası olarak bağırsakla­rımızda bile yaşayabili­r ve ciddi hastalıkla­ra (kanser gibi) yakalandığ­ımızda kana ve organlara bulaşabili­rler.

Ve tıpkı The Last of Us’taki karakterle­rden birinin öne sürdüğü gibi, iklim değişikliğ­i yeni sorunlar ortaya çıkarabili­r. Artan küresel sıcaklıkla­r mantarları­n uyum sağlaması gerektiği anlamına geliyor. Bu da insanlarda ciddi enfeksiyon­lara neden olabilecek türlerin sayısını artırabili­r. Bunun halihazırd­a gerçekleşi­yor olabileceğ­ini gösteren bazı kanıtlar var. Örneğin, Candida auris mantarı neredeyse tüm antifungal ilaçlara dirençli olduğu için son derece endişe verici. Hastaneler­de ve bakımevler­inde hızla yayılabili­r ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi enfeksiyon­lara neden olabilir.

Bu enfeksiyon­lar, mantarın kana ve organlara karışarak onların düzgün çalışmasın­ı engellediğ­i sepsise benzer. Ancak Candida auris’i gerçekten öne çıkaran şey, 42 dereceye kadar dayanabile­n yüksek sıcaklıkla­rda büyüme yeteneği. Candida auris’in üç kıtada neredeyse aynı anda ortaya çıkması, araştırmac­ıların ısınan küresel iklimin bu türün yükselişin­e katkıda bulunmuş olabileceğ­i teorisini ortaya atmasına neden oldu. Daha fazla küresel sıcaklık artışının daha tehlikeli mantarlara yol açıp açmayacağı­nı göreceğiz.

MANTAR ENFEKSİYON­LARI

Ancak bir mantar daha yüksek sıcaklıkla­ra uyum sağlayıp büyüyebils­e bile, bir virüsün yayıldığı gibi bir popülasyon­a yayılması pek olası değil.

Çoğu mantar enfeksiyon­u, diğer bulaşıcı hastalıkla­ra benzemez, çünkü bir mantar enfeksiyon­una yakalanan kişi genellikle bu hastalığı başkasına bulaştıram­az. Çünkü çoğu mantar enfeksiyon­u, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gibi yalnızca belirli risk faktörleri­ne sahip kişilere bulaşma eğiliminde­dir.

Mantar enfeksiyon­ları, enfeksiyon­ların başlama şekli nedeniyle de insanlar arasında yayılmama eğiliminde­dir. Birçok ciddi mantar enfeksiyon­u, havadaki mantar sporlarını­n solunmasın­ın ardından akciğerler­de başlar. Her birimiz günde yüzlerce mantar sporu solumamıza rağmen, bağışıklık sistemimiz sporları yok etmede oldukça etkili olduğu için neredeyse hiç hastalanma­yız.

Bağışıklık sistemi başarısız olur ve sporlar akciğerde çimlenirse, enfeksiyon­a neden olan farklı türde mantar hücreleri oluşturabi­lirler. Ancak mantarları­n akciğerler­imize girdikten sonra havayla taşınan sporlar üreteceğin­i gösteren çok az kanıt var. Yani mantar sporlarını soluyabili­r ancak onları dışarı veremeyiz.

Ciddi mantar enfeksiyon­ları, akciğerler­den beyin de dahil olmak üzere diğer organlara yayılabili­r. Mantar kaynaklı beyin enfeksiyon­ları en ölümcül mantar enfeksiyon­ları arasındadı­r. Bunların çoğuna Cryptococc­us neoformans adı verilen ve kriptokoka­l menenjite neden olan bir mantar neden olur.

Her yıl yaklaşık 100 bin kişi bu hastalık nedeniyle ölüyor. Başka hiçbir mantar enfeksiyon­u insanlarda daha fazla ölüme neden olmaz.

Kriptokok menenjiti, -genellikle AIDS nedeniyle- bağışıklık sistemi bozuk olan bir kişinin mantar sporlarını solumasıyl­a ortaya çıkar. Mantar akciğerler­den çıkar ve beyne girer. Ancak bunun tam olarak nasıl gerçekleşt­iği henüz net değil. Beyne girdikten sonra, enfekte hastalarda şiddetli baş ağrısı, ateş, görme sorunları ve nöbetler gibi semptomlar ortaya çıkar.

Enfeksiyon, mantar karşıtı ilaçlarla tedavi edilebilir olsa da, bu ilaçlar pahalıdır - yani ihtiyacı olanlar bunları karşılayam­az. Ayrıca Cryptococc­us mantarı bu anti-fungallere karşı dirençli hale gelebilir.

Beyne yayılabile­n mantar enfeksiyon­larının varlığı kesin olsa da, zombi Cordyceps mantarının The Last of Us’ta olduğu gibi bizi enfekte edecek şekilde adapte olması konusunda muhtemelen endişelenm­emize gerek yok -en azından yakın zamanda yok.

Cordyceps bizim iç vücut sıcaklığım­ızda büyümeye adapte olmamıştır ve aynı anda hem beynimizi hem de sinir sistemimiz­i enfekte etmek için (Bir böceğinkin­den çok daha gelişmiş olan) bağışıklık sistemimiz­le mücadele edemez. Bunun üstesinden gelebilmes­i için binlerce yıllık bir evrim süreci gerekiyor. Mantar enfeksiyon­larının dünya çapında bir salgına ya da zombi kıyametine yol açma ihtimali düşük olsa da, yine de endişelenm­ek için bir neden var. Ciddi mantar enfeksiyon­larına yakalanan insanların sayısı son yarım yüzyılda istikrarlı bir şekilde artıyor. Bu durum endişe verici çünkü mantar enfeksiyon­larını diğer enfeksiyon türlerine kıyasla çok daha az tedavi edebiliyor­uz; daha az antifungal ilacımız var.

Mantarlar bizim vücudumuzl­a benzer biyokimyay­a sahip olduğu için bu ilaçları geliştirme­k oldukça zor. İlaca dirençli mantarları­n artışı da bizi tehdit altında bırakıyor. Çok geç olmadan, mantarları­n potansiyel tehlikeler­ine daha fazla dikkat edilmesi gerektiği açık.

Başlık Evrensel’in tercihidir. theconvers­ation.com’dan çeviren Mehmet ÖZER

(*) https://bit.ly/3dpem6o

 ?? ?? The Last of Us dizisinin afişi.
The Last of Us dizisinin afişi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye