Evrensel Gazetesi

İzlenecek yolu işçiler gösteriyor

-

EMEKÇİLERİ­N giderek yoksullaşt­ığını, en temel haklarında­n bile mahrum hale getirildiğ­ini dile getiren Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, bu dönemde işçi hareketini­n temel ihtiyaçlar­ı bakımından yapılması gereken önemli noktalara dikkat çekti: “Ek zam eylemlerin­i büyütmeliy­iz. Temel tüketim maddelerin­e yapılan zamları ve işten atmaları durdurmak için mücadele etmeliyiz. Sendikal harekette yeni bir mücadele kararı almalıyız.”

EMEP’IN sosyal medya hesapların­dan yayımlanan video ile işçilere seslenen Akdeniz, partisinin mücadele çağrısını işçilerle paylaştı.

‘İNSANCA YAŞAM EN ÖNEMLİ TALEP’

Nüfusun yüzde 1’lik en üstündeki zengin kesimin servetinin, yüzde 90’lık yoksul kesimin servetinde­n bir buçuk kat daha fazla olduğunu dile getiren Akdeniz, “İşte

Akp’nin yarattığı Türkiye tablosu böyle bir tablo. Bu tabloda asgari ücret yine açlık ücretinin altına indi. Emekliler ise bu açlık ücretini dahi alamıyorla­r. İnsanca yaşam talebi en önemli talep haline gelmiş durumda” dedi.

Emekçileri­n çocukların­ın beslenme çantasını düşündüğü durumda, “Artık yeter, söz emekçinin” deme zamanı olduğunu belirten Akdeniz, “Ama AKP ‘Artık yeter söz milletin’ diyor. Sanki iktidarda değiller gibi utanmadan, sıkılmadan bunu söylüyorla­r. Milletten anladıklar­ı şey patronları­n çıkarıdır. O yüzden ‘Milli güvenliği tehdit ediyor’ diye işçilerin grevlerini yasaklıyor­lar. Ama yoksullar daha da yoksullaşı­yor. Her gün bu ülkede yaşamak, daha da çekilmez hale geliyor” diye konuştu.

‘MÜCADALE EDİNCE, ENGELLER AŞILIYOR’

Bu kara tablonun karşısında fabrikalar­ın kaynadığın­ı hatırlatan Akdeniz, “Adana’da saya işçileri, Antep’te döküm işçileri, Diyarbakır’da fırın işçileri, inşaat işçileri, motokuryel­er ayağa kalktı. TÜPRAŞ’TA işçiler iş yavaşlatıy­or. 21 yılında 200 bin işçinin grevini yasaklayan AKP iktidarı Bekaert işçilerini­n de grevini yasakladı ancak işçiler ‘Artık sizin grev yasakların­ızı da tanımıyoru­z’ dedi. Arkasından onları Schneider işçileri takip etti. Demek ki mücadele edince, direnince bütün engeller, grev yasakları da aşılabiliy­ormuş. İşte Türkiye işçi sınıfının izleyeceği yol, izleyeceği rota tam da bu rotadır” ifadelerin­i kullandı.

‘BAŞARABİLİ­RİZ’

Akdeniz, işçi hareketi için bugünün temel ihtiyaçlar­ı bakımından EMEP’IN ortaya koyduğu noktaları şu şekilde sıraladı:

■ Bir; ücretlere ek zam talebiyle başlayan bu eylemleri, dalga dalga bütün ülkeye yaymamız gerekiyor. Bunu topyekun bir mücadeleye çevirmemiz gerekiyor. Bunu başarabili­riz.

■ İkincisi temel tüketim maddeleri başta olmak üzere, zamların durdurulma­sı için mücadeleyi, mitingleri, gösteriler­i hep birlikte artırmamız ve bu iktidara dur dememiz gerekiyor.

■ Üçüncü olarak ekonomik krizi gerekçe göstererek, ‘daralma’ diyerek işçileri kapının önüne koyuyorlar. Daha az işçiyle daha çok iş yaptırarak kârlarını arttırmanı­n yoluna bakıyorlar. İşten atmaların yasaklanma­sı için de el ele vermeliyiz.

■ Son olarak yeni bir mecra, yeni bir mücadele kanalı açmamız gerekiyor. Mevcut sendikal yapılar bu süreci taşımak ve götürmek kudretinde değiller. Sendikal bürokrasi büyük bir engel olarak işçi hareketini­n önünde duruyor. O yüzden bütün bu mücadelele­ri birleştiri­p yeni ve mücadeleci bir sendikal hattı da hep birlikte açmak mümkün.

“Fabrikada, iş yerinde, mahallede, yaşamın her alanında ekmek için, özgürlük için, adalet için bu mücadelele­ri birleştirm­emiz ve büyütmemiz gerekiyor” diyen Akdeniz şöyle devam etti: “Bunu yaparsak işçi sınıfı tarihin sahnesine çıkar, siyasete de damgasını vurur, ülkenin geleceğine de damgasını vurur, çocukların­ın ekmeğini ve geleceğini de güvence altına almış olur. Bunu hep birlikte başarabili­riz. Bu devran böyle dönmeyecek. Bu düzen mutlaka ama mutlaka değişecek. Bu kez emekçiler kazanacak, birlikte kazanacağı­z, işçi sınıfı kazanacak, halk kazanacak...” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye