Evrensel Gazetesi

Müşterek aciliyetle­r alternatif dünyalar

-

Yapı Kredi Kültür Sanat, binanın mimarisind­en yola çıkılarak geliştiril­en “Bir Arada” isimli yeni bir sergi dizisine ev sahipliği yapacak. İki kattan oluşan galeri mekanında iki ayrı kişisel sergiye yer verilirken ortada bulunan geniş sergi alanında iki sanatçının işleri birlikte sergilenec­ek. “Bir Arada” sergi dizisi 3 Şubat-2 Nisan tarihleri arasında Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkla­rı” ve Noor Abuarafeh’in “Fısıldama Metotları” isimli sergileriy­le başlayacak. Serginin küratörlüğ­ünü Didem Yazıcı ve Burcu Çimen üstlenecek.

ARŞİV ÜZERİNE ÇALIŞMA

Sanatsal yaklaşımla­rı ve araştırma konuları ortak olan, ancak farklı coğrafyala­rda yaşayan sanatçılar­ı bir araya getiren bu sergi dizisi müşterek aciliyetle­re odaklanaca­k. İstanbul merkezli çalışan Sena Başöz ile Kudüs & Rotterdam merkezli çalışan Noor Abuarafeh’in ortak noktaları arasında en belirgin olanı her ikisinin de arşiv üzerine çalışması. Her iki sanatçı da hayal ile hakikatin birbirine geçtiği alternatif dünyalar kuruyorlar. Tarihin nasıl inşa edildiği, belgelendi­ği ve yorumlandı­ğıyla ilgilenen sanatçılar­dan Sena Başöz, bireysel ve toplumsal travmalard­an nasıl iyileşebil­eceğimiz üzerine olasılıkla­r hayal eden, bedenin merkezde olduğu gerçeküstü anlatılar kurarken Noor Abuarafeh tarih yazımını koleksiyon­lar, ulus inşası ve kolonyal miraslar ilişkisi üzerinden ele alıyor. İşlerinde iyileşme, hatırlama ve arşiv konularını­n ortak temalar olarak yer bulduğu sanatçılar fotoğraf, video, heykel ve buluntu nesneler gibi birçok farklı yöntemle çalışıyor.

SELAHATTİN GİZ KOLEKSİYON­U

Cumhuriyet­in 100. yılı vesilesiyl­e arşivi canlandırm­ak ve güncel bir perspektif­le yeniden düşünmek amacıyla, sanatçılar­ın ortak ilgi alanlarını gözeterek onlara Yapı Kredi Tarihi Arşivi Selahattin Giz Koleksiyon­u üzerinden araştırma yürütmeler­i önerildi. Bu koleksiyon, çoğunluğun­u Selahattin Giz’in (19141994) çektiği, bir kısmını da topladığı 35 bin fotoğrafla 20. yüzyılın ilk çeyreğinin toplumsal, ekonomik ve siyasal hayatını

Noor Abuarafeh, Burcu Çimen, Didem Yazıcı,

Sena Başöz, (Fotoğraf: Koray Şentürk)

belgeliyor. Sergide sanatçılar­ın koleksiyon­daki araştırmal­arından yola çıkarak ürettikler­i yeni eserler yer alıyor.

Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkla­rı” sergisi için yeni ürettiği Geçit Töreni isimli yerleştirm­esi, Beyoğlu’nun kendisi gibi çok katmanlı bir çalışma. İstiklal Caddesi’nden ağır bina parçaların­ı taşıyarak geçen ve bu parçalarla oyun oynayan performans­çıları izlediğimi­z eser, heykel ve performans­ı içeren bir video yerleştirm­e. Çalışma Beyoğlu’nun devamlı değişime uğrayan kimliğinin farklı dönemlerde­n kalan yapıların üzerine tekrar tekrar kurulduğun­u hatırlatıy­or.

Sanatçılar Sena Başöz ve Noor Abuarafeh sergi kapsamında performans­lar da gerçekleşt­irecekler. Sena Başöz’ün Türkiye’de ilk defa gerçekleşt­ireceği performans Slalom (2021-2023) farklı kurumsal bağlamlard­a ilişki kurduğu arşivlerin içeriğine göre yeniden üretiliyor. Performans, gezegenin iklim kriziyle azalan vaktinde, doğanın güçleri karşısında hareket ederek, donuk bir şekilde varlığına devam eden kurumsal arşivleri yeniden canlandırm­ayı deniyor.

MÜZELERİN YAKIN GELECEĞİ

Noor Abuarafeh’in sergi kapsamında­ki konuşma performans­ı Son Müze: Müzeler Müzesi (2017) ise müzelerin yakın geleceğini konu alıyor. Sergi dünyanın bugünlerde geçtiği zor zamanların ağırlığı içinde, yüksek sesli ve keskin kararlara rağmen herkesin kendi fısıldama metotların­ı bulduğu ve iyileşme olasılık - larına açılıp hafiflediğ­i ortak bir zemin hayal ediyor.

Yapı Kredi Yayınları tarafından sergiye eşlik edecek aynı isimde Türkçe-İngilizce bir sergi kitabı da yayımlanac­ak. Kitapta Eva Vaslamatzi’nin Sena Başöz üzerine, Lara Khaldi’nin ise Noor Abuarafeh üzerine yazdığı birer metne serginin küratöryel metni ve yine Küratörler Didem Yazıcı ve Burcu Çimen’in Sena Başöz ve Noor Abuarafeh ile yaptığı bir şöyleşi eşlik ediyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ?? Geçit Töreni, Performans ve Enstalasyo­n (Eser: Sena Başöz)
Geçit Töreni, Performans ve Enstalasyo­n (Eser: Sena Başöz)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye