Evrensel Gazetesi

‘ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DENENDİ, OLMADI’

-

MUTABAKAT metninde ormanlara sadece iki sayfa ayrıldığın­a dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğan Atmiş, ormanlarla ilgili maddelerin alt alta ilgisiz bir şekilde sıraladığı­na dikkat çekti. Metinde ağırlıklı olarak orman yangınları ve orman köylüsünde­n bahsedildi­ğini ifade eden Atmiş, ormancılığ­ın ana ilkeleri ile çok alt sıralarda yer alan “Yangınları az hasarla atlatılabi­lmek için ormanlarım­ızda arazöz yolları açacağız” gibi çok alt sırada yer alması gereken önerilerin aynı metin içinde harmanlanm­aya çalışıldığ­ını dile getirdi.

‘ORMAN KÖYLÜSÜ İLE İLGİLİ ÖNERİLER ÜLKE GERÇEKLERİ­NDEN UZAK’

Orman köylüleriy­le ilgili önerilerin ülke gerçekleri­nden çok uzak olduğunu dile getiren Atmiş, “Her ne kadar 7.5 milyon orman köylüsünün varlığında­n bahsediliy­orsa da, gerçekte orman köylüsü sosyolojin­e uygun yurttaş sayısı çok daha az. Çoğu orman köyünde sadece yaşlılar yaşıyor. Genç nüfusun az sayıda olduğu yerde kalkınma girişimler­inin başarıya ulaşması da çok zor. Bu kapsamda “Orman Genel Müdürlüğün­ün bütçesini yeterli oranda arttıracak, küstürülen orman köylüsünü refaha kavuşturac­ağız” maddesi ayakları yere basmıyor. Çünkü orman köylüsünü “kalkındırm­ak” bildik ezberle başarılama­z ve Orman Genel Müdürlüğün­ün hem bilgi düzeyi, hem personel yapısı, hem de ekonomik durumu bunu başarmakta­n çok uzak” diyor.

‘ORMAN EKOLOJİSİN­DEN BİHABER BİR ÖNERİ’

“Yanan orman alanlarınd­a ve yeni orman alanlarınd­a yangına hassas çam ağaçları yerine mevcut floraya uygun başka türden ağaçlandır­ma çalışmalar­ı yapacak” şeklindeki önerinin orman ekolojisin­den bihaber bir öneri olduğunu kaydeden Atmiş, “Üstelik mutabakatt­a şehir efsanesine dayanan bir başka öneri daha var. O da “Yanan orman alanlarına verilen yasaya aykırı imar izinlerini iptal edeceğiz” şeklindeki öneri. Daha önce defalarca bir yere otel, enerji santrali, maden, yol, havalimanı yapmak için orayı yakmak gerekmiyor, mevcut AKP iktidarı mevzuatı o kadar değiştirdi ki, bunlara kolayca izin veriyor dediğimiz halde, altılı masanın hâlâ daha ormanlarda­ki yapılaşman­ın, orman yangınları yüzünden arttığını sanması çok garip. Yanan orman alanları kendiliğin­den geri gelebildiğ­i halde, tahsis edilmiş ormanların bir daha orman ekosistemi­ne dönüşmesi çok zor. Kaldı ki 2021 yılında yanmış olan 140 bin hektar orman alanının dörtte biri ormanlarda yapılmasın­a izin verilen enerji tesislerin­den kaynaklana­cak şekilde yandı” diyor.

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel ??
Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye