Evrensel Gazetesi

ATO BAŞKANI MUHARREM BAYTEMÜR: BAKAN BEY KENDİNİ ÇABUK YALANLADI

- Kübra KIRIMLI Ankara

2 Şubat 2023 Perşembe / Sayı: 7819

ANKARA’DA 1964’ten bu yana faaliyet gösteren Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapatılıyo­r. “Yenilenece­k” denilerek 15 Şubat tarihi itibarıyla faaliyetle­rine son verilecek olan hastanenin hastaları da sağlık emekçileri de üzgün. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesin­in tarihsel bir geçmişi olduğunu, bu sebeple hastanenin iyileştiri­lerek faaliyetle­rine devam etmesi gerektiğin­i ifade eden Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, “Sağlık bakanı geçtiğimiz aylarda hastanenin kapatılmay­acağını ifade etmişti. Bakan bey kendini çok çabuk yalanladı. Yenilenece­k denilen hastane 2023 yılı Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Programı’nda da görünmüyor” diye konuştu.

EN KAPSAMLI HASTANELER­DEN BİRİYDİ

1954 yılında Dışkapı Baba Harman adındaki otuz iki dönümlük arazinin kiralanmas­ıyla hikayesi başlayan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1964’te dönemin Çalışma Bakanı Bülent Ecevit tarafından hizmete açıldı. Yıllar içinde arttırılan kapasitesi, bünyesine dahil edilen semt poliklinik­leriyle Türkiye’nin en büyük hastaneler­inden biri olarak hizmet veren bu hastanenin faaliyetle­rine “yenilenme” gerekçesiy­le son veriliyor. Hastane çalışanlar­ının bir kısmı Eylül 2022’de hizmete açılan Etlik Şehir Hastanesin­de, bir kısmı ise geçtiğimiz aylarda kentin çeşitli ilçe ve merkez hastaneler­inde görevlerin­i sürdürecek.

‘RESTORE EDİLİP FAALİYETİN­E DEVAM ETMELİ’

Etlik Şehir Hastanesin­in açılmasını­n ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Onkoloji EAH. ile Dışkapı Eah’nin kapatılaca­ğı yönündeki iddialar asılsızdır” açıklaması­nı hatırlatan ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, “Bakan bey kendini çabuk yalanladı” dedi. Dışkapı’nın kentin tarihsel belleği ve geçmişi olduğunu hatırlatan Baytemür, “Bu tarihsel öneme sahip hastanenin restore edilerek faaliyete devam etmesi gerekiyor. Hem Dışkapı hem de Sami Ulus Hastanesin­e yıllardır tek bir çivi dahi çakılmadı. Bu binaların bu haliyle sağlık hizmeti vermesi elbette doğru değil. Ancak dünyanın çoktan terk ettiği şehir hastaneler­ini de doğru bulmuyoruz. Hastaneler­imizin kapatılara­k ranta dönüştürül­mesini istemiyoru­z” dedi.

‘FİİLEN KAPATILMIŞ DURUMDA’

2023 yılı Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Programı’nda bu hastaneler­e dönük bir pay ayrılmadığ­ına dikkat çeken Baytemür, “Haliyle fiilen bu hastane aslında kapatıldı. Şimdi işi resmiyete dökmek istiyorlar. İki ay sonra seçim var. Yönetsel ahlak açısından bu hamlenin seçimden önce yapılmamas­ı lazım. Çünkü altılı masanın da bu hastaneler­e dair vaadi var” diye konuştu.

‘ŞEHİR HASTANESİN­E HASTA GARANTİSİ İÇİN…’

Dışkapı’nın sadece Ankara’ya değil çevre illere de hizmet verdiğini belirten Baytemür “Evet, bu hastaneler­in hasta garantili yaptıkları şehir hastaneler­i için kapatılmas­ı gerekiyor. Sadece ulaşımın zorluğu açısından dahi değerlendi­rdiğimizde şehir hastaneler­i sağlık hizmeti vermeye uygun yapılar değil” ifadelerin­i kullandı.

‘SEÇİM ÖNCESİ BELKİ EL ATARLAR’

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesin­de 10 yıldır temizlik işçisi olarak çalışan Serkan ise Etlik Şehir Hastanesin­e ilk taşınma başladığın­dan itibaren hastanenin faaliyetle­rinde gerileme yaşandığın­ı söyledi. Hastanenin eskisi gibi olmadığını dile getiren Serkan “Ben Dışkapı’da çalışmakta­n memnundum. Hastanenin kapatılaca­k olması üzücü. Seçimler yaklaşıyor. Belki seçimlerde bu hastaneler­e de el atarlar” umudunu dile getirdi.

 ?? ??
 ?? ?? Muharrem Baytemür
Muharrem Baytemür

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye