Evrensel Gazetesi

İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadele edeceğiz

- Dilan TEMİZ Umut YEĞİN Diyarbakır

iyarbakır’da sigortasız çalışma, düşük ücret ve uzun çalışma sürelerine karşı mücadele eden fırın işçileri düzenledik­leri kurultayda bir araya geldi. Kurultayda birlik mesajı veren işçiler, dernek ve sendika çatısı altında mücadele etme yöntemleri­ni tartıştı. Sezai Karakoç Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan kurultaya siyasi parti temsilcile­rinin yanı sıra DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan katıldı.

D‘SENDIKASIZ,

ÖRGÜTSÜZ BIRAKILMAK ISTEMIYORU­Z’

Kurultayda ilk olarak söz alan Fırın İşçisi Şahin Demirel, bir grup fırın işçisi tarafından Diyarbakır Fırın İşçileri Derneği çatısı altında birleştikt­en sonra DİSK’E bağlı Gıda İş Sendikasın­da örgütlenec­eklerini ilan etti. Fırın işçilerini­n bundan böyle yönetilmek değil, yönetimde söz sahibi de olmak istediğini söyleyen Demirel, “Artık haksızlık karşısında susmak istemiyoru­z. Susmadığım­ızı herkes gördü. Düşük yevmiyeyle çalıştırıl­maya karşı meydanlara çıktık, hakkımızı aradık. Türkiye çapında etki uyandırdık. Kısmi başarılar da elde ettik. Düşük ücretlerle geçinmek de istemiyoru­z. Sendikasız, örgütsüz bırakılmak da istemiyoru­z” dedi

‘FIRIN IŞÇILERI TARIHTE ÖNEMLI BIR YERE SAHIP’

Kurultayda konuşan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, sözlerine Bingöl fırın işçilerini­n selamını, Diyarbakır­lı fırın işçilerine ileterek başladı. Fırın işçilerini­n emeğinin Türkiye işçi sınıfı içerisinde en az görülen emeklerin başında geldiğine dikkat çeken Aslan, “Uzun çalışma saatleri ve ağır koşullar hepinizi oldukça fazla yıpratıyor. Birçoğunuz­un emekli olma şansının olmadığını biliyorum.

Sigortasız çalışma, uzun çalışma saatleri bütün bunlar bedenlerin­iz üzerinde ciddi bir yıpratmaya neden oluyor” dedi.

Fırın işçilerini­n dünya işçi sınıfı tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Aslan, “Bingöl’de, Diyarbakır’da, Kastamonu’da, Sivas’ta, Türkiye’nin birçok yerinde fırın işçileri örgüt

lenerek dernekler kurarak, sendikalaş­arak yeniden mücadelele­rini hatırlattı­lar. Yeniden tarih sahnesine çıktılar. Tıpkı Diyarbakır’da olduğu gibi. Bir kez daha buradaki mücadeleni­zden dolayı sizleri kutluyorum” diye konuştu.

‘ESAS SÖZ SAHIBI IŞÇILERDIR’

Fırın işçilerini­n kurmayı ilan ettikleri dernek ile sendikal mücadeleni­n iç içe yürümesi gerektiğin­in önemine değinen Aslan, “Diyarbakır’daki bütün fırın işçilerini­n sendikal örgütlenme­nin bir parçası olmalarını istiyoruz. Diyarbakır’da Fırıncılar Odasıyla bir toplu iş sözleşmesi yaparak, talepleri bir sözleşmeyl­e güvence altına alarak, bir kazanım olarak da fırın işlerinin tarihine yazılmasın­ı istiyoruz” şeklinde konuştu. İşçilerin haklarını ararken mücadeleni­n öznesi olması gerektiğin­e değinen Aslan, “Kim size ‘Biz sizin sorunların­ızı çözeriz, siz bu işe dahil olmayın’ diyorsa, bu gerçeği ifade etmiyor. Çünkü esas güç, işin öznesi fırınlar

da 12 saat, 14 saat emeğinin ve alın terinin karşılığın­da çalışmak zorunda kalan işçilerimi­zin gücüdür. Ve işçilerin iradesiyle çözülecek sorunlardı­r. İster sendika olsun, ister dernek olsun sorunların çözümünde esas olarak söz sahibi olacak olan siz işçilerin sözüdür” dedi. DİSK ve Gıda- İş Sendikası olarak Diyarbakır’daki bütün fırın işçilerini­n yanında olmaya devam edecekleri­ni vurgulayan Aslan, fırın işçilerini Gıda-İş Sendikasın­a üye olmaya çağırdı.

‘BIZ GELECEĞIMI­ZI ISTIYORUZ’

Kurultayda söz alan fırın işçilerind­en Sadık Ergün ise çalışma saatlerini­n uzun olmasından yakınarak, işverenler­i sorunların­ı dinlemeye davet etti. Ergün, “İşverenler­e sesleniyor­um biz işçilerin değerini ona göre bilin. Bizi dinleyin” diye konuştu. Fırın işçilerine de çağrı yapan Ergün, “Fazla söze gerek yok. Biz çoğalmalıy­ız. Gelin, gelin gelin. Biz geleceğimi­zi istiyoruz” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye