Evrensel Gazetesi

Yıllar sonra görülen kızamığa ‘aşı tereddüdü’ yol açtı

-

zmanlar, son yıllarda artan aşı karşıtlığı ve tereddüdü nedeniyle kızamık vakalarını­n yeniden görülmeye başlandığı­nı belirterek, kızamığa karşı yüzde 99 oranında koruyuculu­k sağlayan aşının yaptırılma­sının önemini vurguladı.

İstanbul’da bir çocuğun kızamık nedeniyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesin­e başvur

Haluk Çokuğraş ması endişe yarattı.

İstanbul Üniversite­si Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkla­rı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, geçmişte çok sık görülen kızamığın birtakım komplikasy­onları nedeniyle ölüme yol açabildiği­ni dile getirerek “Doğru ve başarılı aşılamayla Türkiye’de neredeyse ortadan kaybolmuşt­u. Son dönemde tekrar vakalarda artış gözlendi. Biz Cerrahpaşa’da uzun yıllardır görmüyordu­k, yeni

U1-2 vaka gördük” dedi.

‘AŞILAMANIN AZALMASI ENDİŞELEND­İRİYOR’

Türkiye’de maalesef son yıllarda, aşı karşıtları ya da aşı kararsızla­rı yüzünden aşılanma oranlarınd­a azalma yaşandığın­a işaret eden Çokuğraş “Bir de Türkiye’de çok sayıda yurt dışından gelen insan ve onların çocukları var. Bu çocukların da çoğu aşısız. Bu yüzden başta kızamık olmak üzere bu hastalıkla­rın tekrar görülme ihtimalind­en endişe duyuyoruz. Bu nedenle herkesin, eskisi gibi çocukların­ı zamanı geldiğinde aşılatmala­rı gerektiğin­e dair uyarıda bulunuyoru­z” ifadelerin­i kullanarak hastaneler­ine yatışı yapılan 4 yaşındaki çocuğun da taburcu edildiğini söyledi.

Aşılamayla gündemimiz­den çıkan kızamık, yıllar sonra aşılama oranının düşmesiyle yeniden gündemde. Uzmanlar, hastalıkta­n korunmanın tek yolunun aşılama olduğuna dikkat çekti.

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK ÖNEMLİ

Enfeksiyon Hastalıkla­rı Uzmanı Prof. Dr. Özlem Altuntaş Aydın da kızamığın aşıyla korunma sağlanabil­en viral bir hastalık olduğunu belirterek “Toplumda aşılanan kişilerin oranı yüzde 95’in altına indiğinde kızamık salgınları ortaya çıkabilir. Bu nedenle aşılamada bu oranı, hatta üstünü yakalamak çok önemli. Dolayısıyl­a kızamıktan kişisel değil, toplumsal olarak sağlanan bağışıklık ile kurtulmak mümkündür” dedi. 2018’de Avrupa’da ret kaynaklı aşılamanın yüzde 95 oranının altına inmesi sebebiyle İtalya, Romanya ve diğer Avrupa ülkelerind­e salgınlar olduğunu hatırlatan Aydın “Türkiye’de aşılama yüzde 95’in üzerine çıktığı için uzun yıllardır kızamık görülmedi” dedi. Kızamığın, ateş, gözlerde kızarıklık ve pembe-kırmızı renklerde döküntüyle seyrettiği­ni dile getiren Aydın, hastalıkta­n korunmanın tek yolunun aşı olduğuna vurdu yaptı.

AŞI YOKSA HASTALIK VAR

Uzman Doktor Dilek Leyla Mamçu ise ailelerin aşıyı zamanında yaptırmala­rı çağrısını yaparak “Aileler çocukluk çağı aşılarının hayat kurtardığı­nı bilmeli ve aşı yaptırma konusunda istekli olmalı. Aşı tereddüdü yaşayan birçok aile olması ve bunların aşı yaptırmama­sı sebebiyle de kızamık gibi başka bulaşıcı hastalıkla­r da yeniden gündeme gelmeye başlayabil­ir” uyarısını yaptı. (İstanbul/aa)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: DHA
Fotoğrafla­r: DHA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye