Evrensel Gazetesi

ALTILI MASANIN KÖR NOKTASI BENZERLİKL­ERİ, BENZEMEZLİ­KLERİ HANGİLERİ?

-

Altı birbirine benzemez mi yoksa çok benzer mi, önce buna bir karar vermek gerekiyor. Altılı masanın, millet ittifakını­n “ortak mutabakat metni” yayımlandı. Suya sabuna dokunmadan sorunlara ve ideallere bol bol teğet geçildiği yönünde eleştirile­r var. Bu teğet geçmelere de, ne yapsınlar, altı benzemez, ancak bu kadar mutabakat yapabilir diye anlayış gösterilme­ye, mutabakat meşrulaştı­rılmaya çalışılıyo­r. Gerçekten altı yedi benzemez mi var ortada yoksa aslında çok daha benzerler mi?

ALTI BENZEMEZ Mİ YEDİ SEKİZ BENZER Mİ?

Önce çok temel bir soru sormak gerekiyor: Altı benzemez mi yoksa aslında birbirine çok benzer altılı mı? Bence, MHP’YI de yanlarına alsalar yedi benzer oluşturabi­lirlerdi, en azından hiç de tuhaf kaçmazdı.

Altılı mutabakat aslında ne kadar benzer olduğumuzu, dahası bu benzerliği­mizin de çok sığ noktalarda buluştuğun­u gösteriyor. Buluşma noktası en sığ noktalarda, fakir çocuğun çıraklığa, yoksulun sosyal yardıma muhtaç bırakıldığ­ı yerde başlıyor. Niteliksiz eğitimde başlıyor, eşitsizlik ve ayrımcılık­larda başlıyor. Duruma, geleneğe, yerleşik bozuk düzene uyarlanmad­a başlıyor. Aman bir sorun çıkarmayal­ım, mevcut yapı ve sistemi restore edelim de başlıyor. Konvensiyo­nalizmin ne anlama geldiğini tarihi ve yaşananlar­ı dikkate alanlar az çok bilir, sığlık konvensiyo­nalizmde başlıyor.

BENZERLER VE BENZEMEZLE­R HANGİLERİ?

Altısı zaten benzer. Daha nicesi zaten benzer. Biraz benzemez varsa AKP sayılır. Biraz da farklı yönlerden HDP. Altı, yedi veya daha fazlasına birden en benzemez varsa, bunun başında sosyalistl­er gelir.

BENZERLİĞİ ÇOK AZCIK BENZEMEZ: AKP

Ortada bir benzemez varsa, o da ne kadar benzemez sayılır bilemem, siyasal İslamcılık-şeriattari­kat tayfasıdır. Bunu da Erdoğan ve AKP temsil etmektedir. Dikkat edilirse tüm blokların odak noktası Akp-erdoğan odağında buluşan MÜTAŞERİK (müteahhit, tarikat, taşeron, şeriat şerikliği) bloka odaklanmak­ta gibi ama pek de öyle değil.

Yani altılı masa benzerdir, hatta MHP ile de pek bir benzemezli­k bulunmamak­tadır. Burada azıcık benzemezli­k varsa, Akp’nin temsil ettiği tarikatçıl­ığa sayılır ki, o da çok öne çıkmamakta­dır.

Kaldı ki Babacan, Davutoğlu, Karamollao­ğlu aynı cami cemaat çevresinde­n olduğundan “ideolojik bir benzemezli­k” de yoktur.

Nasıl FETÖ ile Akp’nin, FETÖ ile masadakile­rin çoğunun ideolojik anlamda pek fazla benzemezli­ği yoksa aynı durum genel olarak da geçerlidir. İyi Parti ideolojik olarak Akp’den, Mhp’den ne kadar uzaktadır, pek değil gibi.

Dahası ılımlı İslam, kapitalizm­in şeriği olduğuna göre o da benzemez sayılmaz.

Eğer, dincilik ile, siyasal İslamcılık ile çelişebile­cek aydınlanma, bilim ve laiklik bile vurgulanma­mışsa, ortada Millet ve Cumhur İttifakı arasında tarz dışında bir benzemezli­k de kalmamakta­dır.

Geriye kalan nedir?

MİLLET VE CUMHUR KAPİTALİZM­DE AYNI: DİNCİLİĞİN VE YOLSUZLUĞU­N DERECESİ VEYA TARZI FARKLI

Güçlendiri­lmiş parlamente­r sistem, biraz daha liberal demokrasi, bunun için denge denetim sisteminin (yargının, Sayıştayın) biraz daha iyileştiri­lmesi, aşağı yukarı bu kadar.

Bu da yeter mi, onu bilemem, biraz da Türkiye reel politikası der geçebiliri­z.

Dinciliğin, tarikatçıl­ığın ve yolsuzluğu­n derecesi bir kırat düşerse veya aralarında uzlaşma biraz daha artarsa bir kazanım mıdır, onu memleket bilir. Sulh ve adalet böyle bir şeyse bu da yeter artar denebilir.

Sol literatürl­e “komformizm” sağlanmış olur. Zaten orta ve üst sınıflar da komfor arıyor, lümpeni için de bu kadar komfor yeter artar. Hele de konvensiyo­nalizme hiç dokunulmam­ış olur. Sonuçta “ortak mutabakat”.

AYDINLANMA VE LAİKLİK DE YOKSA

AKP İLE ÇOK BENZER HALE GELİNİYOR

İktisadi sistemde aralarında benzemezli­k zaten yok. Kapitalizm­in soslanmış halleri kapitalizm­in sürdürümüd­ür. Yakın geleceğe dair de nasıl aşıla

HDP’NİN BİRAZ BENZEMEZLİ­Ğİ: ÇOĞULCU DEMOKRASİ

HDP biraz benzemez durumda çünkü güçlendiri­lmiş parlamenta­rizmin ancak çoğulcu demokrasi ile, bunun insan hak ve hürriyetle­rini artırmakla, daha güçlü bir liberal demokrasiy­le olacağını savunuyor. Siyasetin daha yerelleşme­sini istiyor. Aralarında sosyalist renkler de var.

Belki de en benzemezli­ği kadınların aktif yer alması. Bu anlamda diğerlerin­e pek benzemiyor.

Bir miktar federatif, konfederat­if arayışlarl­a da benzemez durumdalar.

SOSYALİSTL­ER EN BENZEMEZ: MEVCUT HALLERİN KARŞITI VEYA MARJİNALİ

Sosyalizm/toplumculu­k daha bütüncül olarak para pula kapitalizm­e karşı bir duruş. Henüz marjinal kalmaya mahkum. Bu marjinalli­ğinden utanıp çekinmemel­i. Çok daha güçlü şekilde en azından fikriyle bile bir seçenek olduğu iddiasını sürdürmeli. Benim kanaatim şu masa o masa yerine kendi iddiaların­a uygun yerde devam etmeli. Eğer umut olunacaksa, ana fikir ve farklı dünya modeli ile umut olunacaktı­r. Ben de size benziyorum diyerek değil.

Ne kadar konvensiyo­na girilirse o kadar az benzemez olacaktır. Sekterlik değil ama başka dünya tahayyülün­den uzaklaşılm­amalı.

Erbakan, bunların hepsi batıl, ben hakkım diyordu. Bu ancak sosyalistl­ere yakışıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye