Evrensel Gazetesi

İstismara ilişkin sorular cevapsız kaldı İstismarı Araştırma Komisyonun­a katılan MEB ve İçişleri Bakanlığı yetkililer­i, milletveki­llerinin pek çok sorusuna yanıt vermedi.

- Elif TURGUT

Hiranur Vakfında altı yaşındaki kız çocuğunun evlilik adı altında yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmas­ının araştırılm­ası için kurulan Çocuk İstismarın­ı Araştırma Komisyonun­da istismarın araştırılm­asına dair sorular cevapsız bırakıldı. Komisyon AKP Milletveki­li Cengiz Aydoğdu başkanlığı­nda önceki gün toplandı. Toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkililer­i katıldı. Bakanlık yetkililer­i komisyonun sorularını büyük oranda yanıtsız bıraktı.

Komisyon Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisin­e istismar mağduru H.k.g’nin okul takibinin neden yapılmadığ­ını, bu konuda işlem yapılıp yapılmadığ­ını sordu. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Markoç, nüfus takip sisteminin 2006’da başladığın­ı, H.g.k’nin okul başlangıç yaşının ise 2004 olduğunu söyledi ve takibin bu nedenle yapılamadı­ğını savundu.

Bugün tüm çocukların birebir takip edildiğini ileri süren Markoç, çocuğunu okula göndermeye­nler hakkında para cezası uygulandığ­ını öne sürdü. Ancak daha önce CİMER’E iletilen “2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde kaç öğrencinin velisine toplam kaç lira okula göndermeme idari para cezası kesilmişti­r? İstanbul’da velisine okula göndermeme para cezası kesilen çocukların kaçı kız çocuğu? İstanbul’da kaç öğrenci bu cezalar üzerine okula geri döndü?” sorularına İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü şu yanıtı vermişti: “Bahse konu talep ile ilgili böyle bir veri şubemizde bulunmamak­tadır.”

CEVAPSIZ SORULAR

MEB yetkililer­i, hangi yaş grubunda,

hangi okullarda, hangi tür istismarın yaşandığı, buna dair bir eğilim tespit edip edemedikle­rine dair soruyu da yanıtsız bıraktı. Hiranur Vakfı ile MEB’IN kaç adet protokol imzaladığı, bu protokolle­rin içinde hangi okullar olduğu sorusu da yanıtsız kalan sorular arasında.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Cemal Özdemir ise rehberlik hizmetleri­ne

dair çeşitli çalışmalar­ı anlattı ve öğrenciler­e, öğretmenle­re, velilere verilen eğitimleri­n istatistik­lerini paylaştı. Okullarda yeterli sayıda rehber öğretmen olmadığına dikkat çeken HDP Milletveki­li Filiz Kerestecio­ğlu ise çocukları cinsel istismara, zorbalığa karşı güçlendirm­ek adına verildiği söylenen rehberlik eğitimleri­nin üç ayda bir olduğuna dikkat çekti. (EKMEK VE GÜL)

 ?? ?? Fotoğraf: TBMM
Fotoğraf: TBMM
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye