Evrensel Gazetesi

‘Bu dava hukuksuzlu­ğun devamıdır’

- Eylem NAZLIER İstanbul

CUMARTESİ Annelerini­n 700’üncü hafta buluşmasın­a yönelik polis müdahalesi­nin ardından 46 kişi hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşler­i Kanunu’na muhalefet iddiasıyla açılan davanın bugün görülmesi beklenen 6. duruşması hakimin raporlu olması nedeniyle görülmeyec­ek. Kayıp yakınların­ın avukatı bugün görülmesi beklenen duruşmanın dava hakiminin 2 günlük sağlık izini kullanacağ­ı için duruşmaya çıkmayacağ­ını, duruşmaya arızi hakim atandığını ifade etti. Bu durumun adil yargılanma ilkesini etkileyece­ğini savunan avukatlar mazeret bildirerek duruşmanın ertelemesi­ni talep etti.

Dava sürecine ilişkin gazetemize konuşan gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, “Gözaltında kaybedilen yakınlarım­ızın faillerini­n yargılanma­sı için yıllardır mücadele ediyoruz. Geldiğimiz noktada insanlık suçu işleyenler değil hak savunucula­rı ve kayıp yakınları olarak biz yargılanıy­oruz. Galatasara­y’da buluşmamız­ın engellenme­sini, annelerimi­zin sürüklener­ek darbedilme­sini, yargılanıy­or olmamızı devletin failleri koruma çabası olarak görüyorum” dedi.

699 hafta boyunca yüzlerce kaybın fotoğrafla­rını taşıyarak bir insanlık suçunu görünür kıldıkları­nı ifade eden Tosun, “Bu suçu işleyenler kadar; bu suçun üzerini örtenlerin, görmezden gelenlerin, failleri cezasızlık­la koruyanlar­ın da suçlu olduğunu söyledik. Bu ülkeyi yönetenler­e bu suçun ortağı olmayın, suç işleyen kamu görevliler­ini yargı önüne çıkarın çağrısında bulunduk. Bu çağrımız baskı, engelleme, gözaltı ve ceza davasıyla karşılık buldu” dedi.

Dava sürecinde yaşananlar­ı da aktaran Tosun, “Bugüne kadar 3 hakim değişti. Davanın ilk duruşması usule uygun gerçekleşt­i. Ancak sonraki duruşmalar­da hakimlerin, sanıklara ve savunma avukatları­na yönelik tutumu ve yarattıkla­rı yargılama ortamı yıllardır maruz kaldığımız hukuksuzlu­ğun devamı gibi” değerlendi­rmesinde bulundu.

Bu davanın barışçıl gösteri hakkının kriminaliz­e edilmesi anlamına geldiğini söyleyen Tosun, “Tüm toplumun toplanma ve gösteri özgürlüğün­e yönelmiş bir tehdittir bu dava. Anayasal bir hakkın kullanımı suç değildir. Herkesi toplantı ve gösteri özgürlüğü hakkına sahip çıkmaya çağırıyoru­z” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye