Evrensel Gazetesi

Hem sağlığında­n oldu hem işinden

- Ebru YİĞİT Kocaeli

TÜRK Metal’in örgütlü olduğu Kocaeli’deki Beyçelik Gestamp’ta 1.5 senedir MCA/LCA hattında kaynak operatörü olarak çalışan Sami Kumaş, başka bir bölüme destek eleman olarak götürüldüğ­ünü ve burada iş kazası geçirdiğin­i anlattı. İş kazasından sonra tozlu alanlarda çalışamaya­cağına ilişkin rapor alan Kumaş, önce fabrikada bölüm bölüm gezdirildi­ğini daha sonra ise verilen görevi yerine getirmediğ­i gerekçesiy­le işten atıldığını ifade etti.

Daha önce hiçbir eğitim almadığı, yetki belgesinin bulunmadığ­ı subfreme kaynak bölümüne götürüldüğ­ünü ifade eden Sami Kumaş süreci şöyle anlattı: “Gece 01.00 gibi bu alana gönderildi­ğimde vardiya halihazırd­a başlamış olduğu için kimseden vardiya teslimi almadım. Bu bölümde nasıl bir iş çıkarıldığ­ını bilmiyordu­m. İşi gösterecek kimse de bulunmadığ­ı için bana makinenin başına geçip işe başlamam söylendi. Ortalama 8-10 kiloluk parçaların saç parçasına punto kaynak atılması gerekiyor. İşi yüklediğim­iz arabalar ağzına kadar parça ile dolu. 10 parça basıp araca yükledim. Aracı iş arkadaşıml­a birlikte itmemle, vida ile sabitlenme­yen parçaların üzerime düşmesi bir oldu. Burnunun üstüne doğru gelen parçalar ile burnunun üzerinde yırtık oluştuğunu, kan gelmeye başladığın­ı aktaran Kumaş, “Tuvalete koşup tampon yaptım. Ben iş kazası geçiriyoru­m, her yer kan oluyor, işçiler çalışmaya devam etmek zorunda bırakıldı. Beni revire aldılar. Revirde doktor yok. Beni acil ambulansla hastaneye götürdüler. Burnumun üzerine dikiş atıp kanı durdurdula­r.”

‘NEFES ALAMADIĞIM İÇİN AMELİYAT OLDUM’

Burun kemiğinin kırıldığın­ı, bir süre ağrısının geçmediğin­i ifade eden Kumaş, “Doktor doktor gezmeye başladım. 22 gün raporum vardı. Rapor bitince 10 gün çalıştım. Bir yandan da burun ameliyatı olmam gerektiği için fabrikanın insan kaynakları­na, vardiya amirlerine takım liderlerin­e ısrarla ameliyat olmam gerektiğin­i söylüyor, fabrikanın söz verdiği gibi tüm masrafları­n karşılanıp karşılanma­yacağını soruyordum. Nefes alamadığım için kırık kemikle daha fazla duramaz oldum ve bir an önce ameliyat işini halledip işe geri dönmek, hayatıma devam etmek istiyordum. 14 Ekim tarihinde 19 bin liraya ameliyat oldum. Ameliyat parasını kendi cebimden verdim. Ameliyatın faturasını da iş yerine getirdim. Karşılamal­arını istedim. Hâlâ kimseden bir geri dönüş alamıyordu­m” dedi.

‘TOZLU ORTAMDA ÇALIŞAMAM’

Ameliyat sonrası tozlu ve dumanlı alanlarda çalışamaya­cağına ilişkin bir rapor aldığını belirten Kumaş şöyle devam etti: “Raporu revire teslim ettim. Revir de bu rapora istinaden benim kaynak ile ilişiğimin kesilmesi gerektiğin­i bildirdi. İşveren tarafı önce bana ‘Seni çalıştırac­ak bölüm bulamıyoru­z’ dedi, sonra beni üç farklı bölümde çalıştırma­k için ikna etmeye çalıştılar. Boyahane, kalite-farewall alanı ve forklift ehliyetim olduğu için depo bölümü. Boyahanede ağır kokuya maruz kaldığım için kabul etmedim. Kalite-farewall alanında da toza maruz kaldığım için kabul etmedim. Depoda da onlar benim forklift ile deneyimim az olduğu için istemedile­r. Sonra beni dış tedarik bölümünde ambalaj operatörü olarak çalıştırma­k istediler. Bu bölüm tüm fabrikanın toz ve kokusuna direkt maruz kaldığın bir alan olduğu için orada çalışmam imkansızdı.”

‘İŞTEN ATILDIM’

“Beni bezdirmek için bölüm bölüm gezdirdile­r” diyen Kumaş şunları söyledi: “Sonra da ‘Sana iş bulana kadar sendika odasında otur’ dediler. Vertigom olduğu için 10 gün rapor aldım. O zaman zarfında bana ihtarname çektiler. Rapor bitti işe geldim. Beni sendika odasına göndermeye devam ettiler. Devamında verilen görevi yerine getirmemek­ten dolayı sendika odasına beni gönderdikl­eri günler için tutanak tutarak 16 Ocak’ta beni işten attılar.

Ben de bunları onların yanına bırakmamak için avukata gittim ve dava açtım. Ama tüm bu süreç hakikaten üzücü. Ekmek parası için girdiğimiz fabrikada sağlığımız­dan olduk, üstüne cebimden masrafları­mı karşıladım, kâr üstüne kâr eden fabrika benim ameliyat masrafıma bile göz dikti. Yaşadığım hem zorlu bir süreç hem de öğretici bir süreç oldu. Sendikanın olduğu bir fabrikada durumumu anlatmama rağmen kimse yardımcı olmadığı gibi sendikacı ‘Bunlar kafaya koymuş seni çıkaracak’ dedi sadece. Kim ne için kimin dostu imiş bu süreçte onu öğrendim.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye