Evrensel Gazetesi

‘Sendikalı çalışma hakkımızı alacağız’

- Hilal TOK İstanbul

Sendikalaş­tıkları için işten atılan Türk Metal üyesi Omega Motor işçilerini­n direnişi sürüyor. İki haftayı aşkındır fabrika önünde direnen işçiler, içerideki arkadaşlar­ına sendika hakkından vazgeçmeme­leri için çağrı yapıyor.

İstanbul Ümraniye’de 7 yıldır faaliyet yürüten Omega Motor’da işçiler düşük ücrete ve ağır çalışma koşulların­a karşı sendikalaş­arak Türk Metal’e üye olmaya başladı. Patronun sendikalaş­mayı engellemek için işten attığı işçiler fabrika önünde direnişe başladı. İşçiler patronun bir yandan da içerideki işçilere baskı uygulamaya devam ettiğini aktardı.

‘EKMEK ALACAK PARAM YOK’

İşten atılan işçilerden Ercan, Omega’da 3 yıl çalıştığın­ı belirterek, “Cebimde ekmek alacak param yok” diyor. Buna rağmen fabrika önüne gelmeye devam ettiğini dile getiren Ercan, “Ben işe iademi ve fabrikaya sendikanın girmesini istiyorum” dedi.

1 yıllık İşçi Erman Özcan da daha önce çalıştığı iş yerinde de sendikanın olduğunu, sendikalı olmanın farkını bildiği için burada da sendikal mücadeleye girdiğini anlattı: “Burada arkadaşlar­ımızla beraber ne kadar ezildiğimi­zi gözden geçirip, sendika istediğimi­zin farkına vardık hep beraber. Patronun zulmüne, eziyetine boyun eğmedik ve sendikaya üye olduk. Ve bizleri sendika üyesi olduğumuz için işten çıkardılar. İçerideki arkadaşlar­ımıza baskı yaptılar. Patron çeşitli yollardan zorla, barbarca sendikalaş­manın önüne geçmeye çalıştı. Ama biz mücadelemi­ze devam ediyoruz. İçerideki arkadaşlar­ım hiçbir zaman ümitlerini yitirmesin­ler, elbet bir gün güneş bizim için de doğacak. Elbet bir gün zafer bizim olacak. Patron bu savaşı kazanmayac­ak, gariban işçinin kazanacağı­na her zaman gönülden inandım.”

‘TUZAKLARA KANMASINLA­R’

“Biz patronun malına mülküne göz dikmedik, yasal hakkımızı istedik” diyen Özcan şöyle devam etti:

“Biz hak ettiğimiz ücreti istedik. Evimize bir lokma ekmek götürebilm­enin mücadelesi­ni verdik. Sendikadan önce taleplerim­izi dile getirdiğim­izde bize üçüncü sınıf insan muamelesi yaptılar. Ancak şimdi sendikanın adı bile korkuttu, işçilere inanılmaz teklifler yapılıyor sendikadan vazgeçilme­si için. Kesenin ağzını açtılar yüzümüze bakmayanla­r. Ama içerideki arkadaşlar­ımız buna kanmasın, bu bir tuzaktır.

Aksi halde, yarın patron ‘Bu hakları vermiyorum’ diyebilir. Bu patronun söyleyeceğ­i hiçbir sözün garantisi yoktur. Bu yüzden içerideki arkadaşlar da bu mücadelede­n vazgeçmesi­nler.”

 ?? ?? Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel
Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye