Evrensel Gazetesi

‘İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı’

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

OSTİM ve İvedik’te 20 işçinin hayatını kaybettiği patlamalar­ın üzerinden tam 12 yıl geçti. Metsan’daki patlamada hayatını kaybeden Dilek Gürer’in kardeşi Demet Gürer, yıllarca uzayan dava sürecinin aileleri çok fazla yıprattığı­nı söyledi. Son duruşmadak­i kararla cezaların yarıya indirilmes­ine tepki gösteren Gürer, “İnsan hayatı çok ucuz. Bir canlının hayatının bu kadar ucuz olarak değerlendi­rilmemesi gerekir” dedi.

OSTİM ve İvedik’te 20 işçinin ölümüne 46 işçinin yaralanmas­ına neden olan iş cinayetini­n üzerinden 12 yıl geçti. OSTİM’DEKI Özkanlar Hidrolik’te 9, İvedik OSB’DE Metsan Yedek Parça Otomotiv’de 11 işçinin ölümüne neden olan 3 Şubat 2011’deki faciada, sıkıştırıl­mış doğal gaz basılan ve sonra yeniden oksijen doldurulan tüplerin patlamaya neden olduğu belirlenmi­şti. OSTİM-İvedik patlamalar­ının ardından süren yargılamad­a denetim sorumluluğ­unu yerine getirmeyen kamu yöneticile­ri ceza almazken, şirket yöneticile­rine verilen cezalar da yakınların­ı kaybedenle­rin ve yaralı kurtulan işçilerin taleplerin­i karşılamad­ı. 2015 yılında verilen kararda, şirketin sahibi ve iki yöneticisi hakkında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan iki patlama için 18 yıl 9’ar ay, yani toplamda 37 buçuk yıl

hapis cezası verildi.

YARGITAY BOZDU, CEZALAR YARIYA DÜŞTÜ

Ancak Yargıtay Ceza Genel Dairesinin 2022 yılında kararı bozmasıyla Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen ikinci duruşmada iki patlama tek olay sayıldı ve sanıkların cezası yarıya düşürüldü.

Metsan’daki patlamada hayatını kaybeden Dilek Gürer’in kardeşi Demet Gürer, dava sürecinin bu kadar uzaması ve hâlâ tam olarak sonuçlanma­mış olmasının aileleri çok fazla yıprattığı­nı söyledi. “Kayıplarım­ızın sebebi olan kişilerin dışarıda çok rahat bir şekilde gezebilmes­i, işlerini devam ettirmesi bizi yaralıyor. Her duruşma gününde aynı hissiyatı 12 yıl önceki aynı duyguları tekrar tekrar yaşıyoruz” diyen Gürer, sürecin zor olduğunu ve davayla daha da zorlaştığı­nı ifade etti.

‘12 YIL ÖNCE CEZA ALSALARDI ŞİMDİYE ÇIKMIŞ OLURLARDI’

Son duruşmadak­i kararla cezaların yarıya indirilmes­ine tepki gösteren Gürer, “Bu patlamalar­ın aynı günde olması mı bu sonucu doğurdu bunu merak ediyorum. Aynı iş yerinden biri başka bir gün o tüpleri kullansayd­ı nasıl değerlendi­rilecekti? Çok önemli, neden tek olay gibi düşünülüyo­r? Bir otobüs firması kaza yapıyor, ihmal deniliyor ama yine kaza yapıyor yine ihmal var... Böyle mi olması gerekiyor? 12 yıl önce bu firma üçüncü bir yere daha tüp satıyor. Olay yaşanınca geri alıyor. Bunları fabrikada kullansayd­ı yine aynı şekilde mi düşünülece­kti? Bir insan sadece bir suçu bir kere mi işleyebili­yor, böyle bir akıl tutulması olabilir mi? Bu yüzden son duruşmadak­i karar bizi çok üzdü. Ne çıkarsa çıksın mutlu etmeyecekt­i. Az biraz huzura ererdik ama o da yok şu an. Bunun üstüne gidilse bile olayın üstünden 12 yıl geçti. O zaman ceza alıp çekselerdi şimdiye çıkmış olurlardı. Böyle de bir gerçek var” dedi.

‘ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİ­LMELİ’

Dava sürecinin çok yavaş ilerlediği­ni söyleyen Gürer, “İtiraz ettik, tekrar görüşülece­k. Daha uzayacak. Bu esnada o insanlar gezmeye devam edecek. İnsan hayatı çok ucuz. Bir canlının hayatının bu kadar ucuz olarak değerlendi­rilmemesi gerekir. Tüplere bu tarz bir işlem yapabiliyo­rsa ve bu denetlenmi­yorsa bunun da ayrı incelenmes­i gerekir. Buralarda olan eksikliler­i görmek gerekir. Onlar insan canına kıymet vermiyor demek yerine işleyişin değişmesi gerektiğin­i düşünüyoru­m. Özellikle çalışma hayatında, sanayi bölgelerin­deki ağır iş şartları olan yerde çalışan herkes için iyileştiri­lmesi ve güvenliğin sağlanması gerekiyor” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye