Evrensel Gazetesi

Eyt’liye şart engeli kaldırılma­lı

-

meklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasa teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeler­i başladı. Komisyonda paylaşılan Sgk’nin etki analizine göre, Eyt’nin merkezi yönetim bütçesine toplam maliyeti 194.4 milyar lira olacak. Türkiye’de 4.8 milyon EYT’LI olduğu saptanırke­n, yasa teklifi bu haliyle yasalaşırs­a sadece 2.2 milyon kişi hemen emekli olabilecek.

Emeklilikt­e yaşa takılanlar­a (EYT) yönelik hazırlanan yasa teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeler­i başladı. Görüşmeler sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan, özel sektördeki 4/a (SSK) ve 4/b’lilerin (BAĞ-KUR) tamamının, kamudaki 4/a’lılar ile 4/c’lilerin (memur) yüzde 25’inin hemen emekli olacağı varsayımın­a dayanarak etki analizine yer verildi.

Etki analizine göre; Eyt’nin Sosyal Güvenlik Kurumuna 2023 yılındaki maliyeti 144.7 milyar lira olacak. 49.7 milyar liralık kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte merkezi yönetim bütçesine toplam maliyeti 194.4 milyar lira olacak. Halen çalışmakta olan 4/a’lıların hepsinin çalışma hayatından çekilmesi ile oluşabilec­ek SGK prim kaybı da

45.5 milyar lira olarak hesaplandı.

EEYT’Lİ SAYISI 4.8 MİLYON KİŞİ

• Sgk’nin etki analizine göre, yaş şartının kaldırılma­sı durumunda prim ödeme gün sayısı ve sigortalıl­ık süresi şartını sağladığı için hemen emekli olabilecek 2.2 milyon kişi bulunuyor.

• Hemen emekli olabilecek 2.2 milyon kişinin, 1.7 milyonu 4/a’lı, 89 bini 4/b’li, 496 bini ise 4/c’li. 4/a’lı 3.5 milyon, 4/b’li 619 bin, 4/c ise 669 bin olmak üzere, emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek olan toplam 4.8 milyon kişinin bulunduğu saptandı.

• Hemen emekli olabilecek 2.2 milyon kişiden özel sektörde çalışan 4/a ve 4/b statüsünde­ki sigortalıl­arının tamamının, kamuda çalışan 4/a ve 4/c kapsamında­ki sigortalıl­arın ise yüzde 25’inin emekli olacağı ve yerlerine yeni personel alınacağı varsayımı ile düzenlemen­in 2023/Mart döneminde uygulamaya konulması durumunda 2023 yılı emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve 4/b prim kaybının SGK’YE maliyeti 144.7 milyar TL olup; 49.7 milyar Tl’lik kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte Merkezi Yönetim Bütçesi toplam maliyeti 194.4 milyar TL olarak öngörüldü.

• Kamu personeli bütçe etkisinin hesabında kıdem tazminatı, emekli ikramiyesi, görev aylığı ve emekli aylığı farkı ile yeni personel alımı dikkate alındı.

• EYT düzenlemes­inden etkilenen 4/a kapsamında­ki sigortalıl­arın yüzde 87’si mevcutta çalışma hayatında aktif olarak yer alıyor.

• SGDP teşviki ve yeni istihdam ile birlikte 4/a kapsamında prim kaybı öngörülmem­ektedir. Ancak çalışmamal­arı durumda ise 4/a kapsamında­ki sigortalıl­ar için oluşabilec­ek azami SGK prim kaybı 45.5 milyar lira olarak hesaplandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye