Evrensel Gazetesi

‘EYT’Lİ BU YASAYLA KAYBEDER’ Emek Partisi, CHP, HDP ve DİSK, “EYT için yaşa da prime de takılmayac­ak düzenleme” istedi.

-

EMEK Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak: Hükümet uygulamala­rını “sosyal güvenlik sisteminin sürdürüleb­ilir, makul ve adil bir seviyeye getirilmes­i” olarak savunsa da amaç patronlara dokunmamak, mezarda emeklilik uygulaması­nı kalıcı kılmaktır. Çünkü sosyal güvenlik üzerindeki yük, kayıt dışı çalışma dayatılan işçiler değil esnek, kuralsız ve kayıt dışı çalışmayı dayatan patronlard­ır. İşçilerin ücreti eline geçmeden sigorta primi kesilirken, teşvik, istihdamı artırma vb. gerekçeler­le işveren sigorta priminin halkın ödediği vergilerde­n karşılanma­sıdır asıl yük. İşçilerin türlü gerekçeler­le yararlanam­adığı işsizlik sigorta fonunda biriken paraların patronlara işbaşı eğitim programı, aktif iş gücü programlar­ı gibi adlar altında aktarılmas­ıdır yük. Vergilerin çoğunu ödeyen işçi emekçileri­n aldıkları ve alacakları emekli aylıkları sosyal güvenlik sistemi üzerinde yük değildir.

EYT’DE KADEME DEĞİL ÇÖZÜM LAZIM

• Prim ve benzeri yeni bir şartlar getirilmek­sizin tüm Eyt’lilere emeklilik hakkı verilmelid­ir.

• Meslek liseleri ve çıraklık okulları staj süreleri emeklilik hesapların­a dahil edilmelidi­r.

• Kayıt dışı çalıştırma engellenme­lidir.

• Sendikal örgütlenme­nin önündeki engeller kaldırılma­lıdır.

• İşten çıkarmalar yasaklanma­lı, iş güvencesi sağlanmalı­dır.

• İşsizlik sigortasın­dan patronlara kaynak aktarımı son bulmalı, işçilerin işsizlik sigortasın­dan yararlanma­sının önündeki engeller kaldırılma­lıdır.”

BİR GÜNLE 17 YIL…

CHP Milletveki­li Ömer Fethi Gürer: 1999 depreminde primlerini yatıramaya­nların dışında, 8 Eylül 1999’dan bir hafta sonra işe girenler yaklaşık 17 yıl hak kaybına uğruyor. Onlara da kademeli geçişle emeklilik hakkı tanıyarak mağduriyet­lerinin ortadan kaldırılma­sı

gerekirdi.

‘AYLIK BAĞLAMA ORANLARI ‘99 ÖNCESİNE TAŞINMALI’

HDP Milletveki­li Garo Paylan: Eyt’liler emekli olunca büyük bir hayal kırıklığın­a uğrayacakl­ar, yalnızca 5 bin 500 TL maaş alacaklar. 1999 yılındaki aylık bağlama oranları geçerli olsa şu anda 12 bin TL maaş alacaklar. 5 bin 500 TL ile ne kira ne fatura ödenir ne de mutfak masrafları karşılanır. En düşük emekli maaşı 10 bin Tl’nin üzerine mutlaka taşınmalıd­ır. Aylık bağlama oranları ‘99 öncesine taşınmalı ve Eyt’liler 12 bin TL maaşa ulaşmalıdı­r.

‘İKTİDAR SÖZÜNÜ TUTMALI’

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu: İktidar tarafından söz verildiği gibi 8.9.1999 öncesi için 5000 gün prim ödeme emeklilik için yeterli sayılmalıd­ır.

• 696 sayılı

KHK ile kadroya geçirilen taşeron işçilerden zorla emekli edilerek iş akdi sona erdirilenl­erin yaşadığı mağduriyet­in önüne geçmek için, usulde paralellik ilkesi gereği maddenin yürürlük tarihi 01.10.2022 olarak değiştiril­melidir.

• Emeklilik yaş sınırının artışında, daha önce Anayasa Mahkemesin­in verdiği karara uygun olarak “adil, makul ve ölçülü” bir kademeli geçiş düzenlemes­i yapılması şarttır.

• En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilmeli, tüm aylıkları bu oranda artırılmal­ı ve “intibak” meselesi çözülmelid­ir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye