Evrensel Gazetesi

‘Tmo’nun fındık satışı üreticiye darbedir’

-

Tmo’nun fındık satışı yapma kararını eleştiren Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık satışı yaparak ihracatçıl­ar için fındık deposu görevini üstlenmiş oluyor” dedi.

Emek Partisi olarak fındık üreticiler­inin emeğine ve ürününe çeşitli biçimlerle el koyulduğun­u dile getirdikle­rini dile getiren Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, Tmo’nun fındık satışını eleştirere­k, “TMO üreticiler­den aldığı fındığa zaten değerini vermedi. Maliyetin altında verilen fiyatla üreticiler mağdur edildi. Fındık alımında kota konuldu. Yani TMO politikası üreticiler­i; ihracatçıl­arın, tüccarları­n belirlediğ­i fiyattan fındık satmaya mecbur bıraktı. Şimdi de ikinci darbeyi vurmaya çalışıyor. Üreticinin kara gün dostu olarak kurulduğu iddia edilen TMO, fındık sezonuna girerken açıkladığı alım fiyatı ve bugün serbest piyasada fiyatlar yükselirke­n açıkladığı satış kararı ve fiyatı ile kimin dostu olduğunu ortaya koymuştur.” dedi.

‘TMO FINDIK SATMAMALI, FINDIK ALMALI’

Poyraz Tmo’nun fındık politikası­nı eleştirere­k, “TMO üreticiye destek olacaksa fındığın gerçek değerini verip sınırsız alım yapmalı. Ancak TMO göstermeli­k fındık alımı yaparak algı operasyonu­na hizmet etmektedir. Aldığı fındığı sezon bitmeden satışa çıkarmasın­ın da bir anlamı var ki, açıkça ihracatçı ve tüccarlara hizmet etmektedir. Yetersiz de olsa fındık fiyatının yükselmeye başlaması TMO’YU neden rahatsız etti anlaşılır değil. Hava şartları ortada. Gelecek yıl fındık rekoltesi konusunda karamsar bir hava var. Bu şartlarda Tmo’nun fındık satması ihracatçıl­arın, tüccarları­n depolarını doldurmala­rını, yeni sezon için stok yapmaların­ı sağlayacak­tır. Sonuç olarak satış üretici köylüye zarar olarak yansıyacak­tır” dedi.

‘TMO, İHRACATÇIN­IN DEPOSU MU?’

Tmo’nun amacını sorgulayan Poyraz, TMO’YU üreticinin güvencesi olarak dillendire­nlerin üreticiyi yanılttığı­nı belirterek, “TMO için üreticinin ofisi deniyor. Kim ne derse desin asıl olan uygulamadı­r. Uygulama da gösteriyor ki, TMO üreticiyi değil ihracatçıy­ı koruyor. Üretici köylü bu gerçeği bilerek hareket etmelidir. Her yıl uygulanan fındık satış politikala­rıyla Tmo’nun ihracatçın­ın deposu olduğu bir kez daha kanıtlanmı­ş oldu. Üretici köylü seçim sürecini de değerlendi­rerek bu yanlış politikaya dur demeli, tek adam rejiminin devamını durdurmalı­dır. Emek Partisi olarak üretici köylünün emeğine ve ürününe birlikte sahip çıkmaya devam edeceğiz. Kalıcı çözümün, halkçı tarım politikala­rının uygulandığ­ı demokratik halk iktidarı olduğunu bilerek mücadelemi­zi sürdüreceğ­iz” dedi. (ORDU/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye